PO RUSSKIPOLSKIFRANCAISDEUTSCHENGLISHČESKY Víno, vinařství a turistika - HLAVNÍ STRANA PREZENTACE 1 Vinařská oblast Morava Vinařská oblast Čechy
Vinařská turistika
Vinařská oblast Čechy
Vinařská oblast Morava
Česká vína
Moravská vína
Vinařství
Producenti vína
Vinařské stezky
Cech českých vinařů
Svaz moravských vinařů
Vinné sklepy
Vinotéky
Vinárny
Gastronomické speciality
Folklorní akce a festivaly
Folklorní sdružení
Folklorní soubory
Folklorní festivaly
Lidové tradice a zvyky
Lidová řemesla a výrobky
ČESKÁ REPUBLIKA
Služby pro turisty
Informační centra
Kultura a zábava
Památky UNESCO
Památky a architektura
Hrady a zámky
Aktivní dovolená
Turistika
Sport a relaxace
Ubytování
Stravování
Lázeňská zařízení
Přírodní zajímavosti
Chráněná krajinná území
Jeskyně a propasti
Naučné stezky
Klub českých turistů
Cestovní kanceláře
Turistické akce
Veletrhy a výstavy
Kongresy a konference

Vyhledávací centrum
Rejstřík ČR
Království perníku

Skála HORNÍ MAZÁK [ Přírodní zajímavost ]

SKÁLA HORNÍ MAZÁK
(západní svah masivu Lysé hory, cca 700 m.n.m)

HORNÍ MAZÁK je pravděpodobně nejznámější skalní útvar v oblasti Moravskoslezských Beskyd. Jedná se o skalní pískovcový útvar ležící přibližně v polovině cesty z vesnice Ostravice k vrcholu Lysé hory. Najdete jej nedaleko turistického rozcestníku na Butořance, na okraji kotle potoka Mazák. Skály se nenachází přímo na turistické značce, najdete je cca 200 m od rozcestí modré a červené značky nazývané Butořanka. Na obě značky se obvykle napojíte od vlakového nádraží. K rozcestí na Butořance (4 až 4,5 km) dojdeme po obou značkách. Červená vede údolím potoku Sepetný, modrá údolím potoku Mazák.

Vydáte-li se za poznáním skalních útvarů Horní Mazák, pak je vhodnější zvolit přístup po modré značce. Musíte se však smířit s tím, že zpočátku cesta vede asi 2 km po hlavní asfaltové cestě k přehradě Šance. Cesta míjí další skalní útvar - skály Dolního Mazáku a prochází okolo potoku Mazák. Potok se místy zařezává do skalního podloží a vytváří tak malé kaňonovité útvary a vodní skluzy. Na začátku údolí stojí za to se zastavit u malého památníku obětí II. světové války.
Od rozcestí na Butořance pokračujeme ke skalám dále po svažnici vedoucí napravo od červené turistické značky. Již z dálky vidíme skalní masiv. Po necelých 200 metrech jsme u cíle naší cesty.

Skály patří do území Chráněné krajinné oblasti Beskydy. V blízkém sousedství najdete přírodní rezervace Mazák a Mazácký Grúnik. Samotné skály však nejsou chráněny a jsou využívány jako cvičné horolezecké terény s obtížnostmi většinou okolo III. až IV. Stupně. Pod skálami je dřevěná chata, která patří horolezeckému oddílu Sokol Staré Město a slouží jako zázemí horolezcům. Veřejnosti není přístupná.

Tipy do blízkého okolí:

Výlet na Horní Mazák můžete spojit s výstupem k vrcholu Lysé hory a s poznáním dalších skalních útvarů v jeho blízkosti - Dolní Mazáku na přístupové cestě po Modré značce a tři skalní útvary na nedalekém kopci - lidově nazývaném "Smrčina". Tento kopec obchází při výstupu jak červená tak modrá turistická značka (červená ze severu a modrá z jihu). Tyto skály se podle lidového pojmenování nazývají "Liščí díry". Jsou vzdáleny od Horního Mazáku 1 až 1,5 km.

Další skalní útvar je cca 4 km pod Ostrou nedaleko modré turistické značky a stylové horské chaty "U Zbuja". Ten můžeme při sestupu k vlakové zastávce Ostravice - zastávka shlédnout a spojit s návštěvou srubu Petra Bezruče a chráněného přírodního výtvoru Peřeje Ostravice.

Směrem na Malenovice můžeme chvíli posedět v hospůdce U Veličků a pak se vydat na sestup k vodopádu Satina.

Doprava a přístup:
Autobusové: autobusová zastávka Ostravice - Mazák
Vlakové: železniční stanice Ostravice - železniční trať Frýdlant nad Ostravicí - Ostravice.

UMÍSTĚNÍ

DALŠÍ INFORMACE: http://www.obec-ostravice.cz

AKTUALIZACE: Eliška Černochová (Beskydy-Valašsko) org. 56, 11.03.2010 v 11:18 hodin
Copyright 1998-2024 © www.infoSystem.cz,
součást prezentačního a rezervačního systému Doménová koule ®