PO RUSSKIPOLSKIFRANCAISDEUTSCHENGLISHČESKY Víno, vinařství a turistika - HLAVNÍ STRANA PREZENTACE 1 Vinařská oblast Morava Vinařská oblast Čechy
Vinařská turistika
Vinařská oblast Čechy
Vinařská oblast Morava
Česká vína
Moravská vína
Vinařství
Producenti vína
Vinařské stezky
Cech českých vinařů
Svaz moravských vinařů
Vinné sklepy
Vinotéky
Vinárny
Gastronomické speciality
Folklorní akce a festivaly
Folklorní sdružení
Folklorní soubory
Folklorní festivaly
Lidové tradice a zvyky
Lidová řemesla a výrobky
ČESKÁ REPUBLIKA
Služby pro turisty
Informační centra
Kultura a zábava
Památky UNESCO
Památky a architektura
Hrady a zámky
Aktivní dovolená
Turistika
Sport a relaxace
Ubytování
Stravování
Lázeňská zařízení
Přírodní zajímavosti
Chráněná krajinná území
Jeskyně a propasti
Naučné stezky
Klub českých turistů
Cestovní kanceláře
Turistické akce
Veletrhy a výstavy
Kongresy a konference

Vyhledávací centrum
Rejstřík ČR
Království perníku

Duch se soumezníkem [ Pověst ]

Duch se soumezníkem
Na cestě mezi vesnicemi Bzová a Komňa se čas od času okolo půlnoci zjevoval jezdec na koni. Ale byl to zvláštní jezdec i zvláštní kůň. Oba byli bez hlavy. Jezdec občas seskočil z koně, vytáhl ze země soumezník, pobíhal s ním po polích a stále volal: "Kam ho mám dát?, Kam ho mám dát?" Lidé, kteří chodili pozdě v noci z roboty a podivného jezdce zahlédli, prchali z toho místa a div živí domů doběhli.

Jednou za úplňkové noci vracel se přes "Hadůvky" ze Bzové do Komně domů podruh z komenského panského dvora. Zdržel se dlouho do noci u svého dobrého přítele v Bzové, s kterým se již dlouho neviděl. Poseděli, připili na zdraví, zavzpomínali na staré časy. Kolem půlnoci se rozloučili. Polní cesta do Komně vedla polem, lukami i krajem hlubokého lesa a jen pomalu ubíhala. Pojednou podruh zbystřil sluch, když z dáli uslyšel tlumený nářek a volání. Pokračoval v chůzi a jak přišel k místu, odkud naříkáni přicházelo, uviděl neurčitou, bílou, matnou a shrbenou postavu nepevných obrysů, která z místa na místo vláčela těžký kámen a skuhrala známou otázku: "Kam ho mám dát?" Pocestný bez váhání a rozmýšlení, snad že měl trochu vypito a to mu dodalo kuráže, přistoupil blíž a tajemné bytosti odpověděl: "Kdes ho vzal, tam ho daj." Bezhlavý duch ulehčeně odpověděl: "Děkuji ti za to, že jsi mě vysvobodil z mého trápení," zasunul kámen do země a tajemně zmizel. Když se podruh osmělil a šel se podívat blíže, zjistil, že kámen zasazený do země je soumezník, kterým se oddělovala pole sedláků.

Na druhý den ráno vyprávěl svou noční příhodu občanům, a když společně nad těmi tajuplnými událostmi rokovali, shodli se na tom, že duch patřil jednomu lakomému sedlákovi, který v těch místech míval pole. Jeho chamtivost byla tak velká, že sousedům brázdy odorával a soumezníky ve svůj prospěch posouval. Od té příhody se duch více neukázal a snad již našel věčný klid a pokoj.

UMÍSTĚNÍ

DALŠÍ INFORMACE: http://www.Bojkovice.cz

Typ záznamu: Pověst
AKTUALIZACE: Ladislav Hollý (archívní záznam) org. 56, 19.12.2003 v 18:46 hodin
Copyright 1998-2024 © www.infoSystem.cz,
součást prezentačního a rezervačního systému Doménová koule ®