PO RUSSKIPOLSKIFRANCAISDEUTSCHENGLISHČESKY Víno, vinařství a turistika - HLAVNÍ STRANA PREZENTACE 1 Vinařská oblast Morava Vinařská oblast Čechy
Vinařská turistika
Vinařská oblast Čechy
Vinařská oblast Morava
Česká vína
Moravská vína
Vinařství
Producenti vína
Vinařské stezky
Cech českých vinařů
Svaz moravských vinařů
Vinné sklepy
Vinotéky
Vinárny
Gastronomické speciality
Folklorní akce a festivaly
Folklorní sdružení
Folklorní soubory
Folklorní festivaly
Lidové tradice a zvyky
Lidová řemesla a výrobky
ČESKÁ REPUBLIKA
Služby pro turisty
Informační centra
Kultura a zábava
Památky UNESCO
Památky a architektura
Hrady a zámky
Aktivní dovolená
Turistika
Sport a relaxace
Ubytování
Stravování
Lázeňská zařízení
Přírodní zajímavosti
Chráněná krajinná území
Jeskyně a propasti
Naučné stezky
Klub českých turistů
Cestovní kanceláře
Turistické akce
Veletrhy a výstavy
Kongresy a konference

Vyhledávací centrum
Rejstřík ČR
Království perníku

Rulandské šedé [ Vinařství ]

Rulandské šedé

Bílá odrůda

Charakteristika odrůdy:
Rulandské šedé je pupenovou mutací Rulandského modrého. Vzniklo v Burgunsku ve 14. století, odkud se rozšířilo po celé Francii a zvláště do Champagne. V německu odrůdu rozšiřoval obchodník pa Ruland a nese tam po něm, stejně jako u nás jeho jméno.

Je středního růstu, má řidší olistění a dřevo vyzrává dobře. Odolnost proti mrazu je dobrá, bývá poněkud odolnější proti suchu. Hrozen je malý, většinou pevný, bobule malé s modrošedou slupkou. Hrozny se musejí rychle zpracovat, aby nebylo víno narůžovělé barvy.


Zraje poněkud dříve než Rulandské bílé a mívá méně kyselin.
Víno se prodává nejen jako víno odrůdové, ale často se užívá do směsí pro výrobu vín známkových, a to nejen bílých, ale i červených. V Bádensku se směs vín Burgundského modrého a Rulandského nazývá Rotling.

Rozšíření odrůdy:

Země původu:
Francie - burgundy. Vznikla pupenovou mutací z odrůdy Burgundské modré.
Jiná jména Pinot gris


Produkt: víno
Charakteristika:
Víno zlatožluté barvy s neutrální vůní. Vyšší obsah kyselin se stářím klesá a podporuje harmoničnost a extrktivnost. Vína jsou plná, neutrální, zlatavé barvy a často i se zbytkovým přírodním cukrem. Predikátní partie jsou charakteristické jemností a vyšším obsahem zbytkového cukru.

Při vysoké cukernatosti hroznů dosahují vína vynikající jakosti. Víno má pak vůni a chuť po čerstvém chlebu.


Gastronomické využití:
Vhodné k drůbeži, rybám a plným polévkám. Ke komplikovanějším úpravám se smetanovými omáčkami. Vhodné k polotvrdým, polotuhým a měkkým sýrům s mytou kůrou. Predikátní partie se podávají ke sladkým pokrmům.

UMÍSTĚNÍ

DALŠÍ INFORMACE: http://www.vina.cz

Typ záznamu: Vinařství
AKTUALIZACE: uživatel č. 705 org. 56, 16.03.2004 v 11:47 hodin
Copyright 1998-2023 © www.infoSystem.cz,
součást prezentačního a rezervačního systému Doménová koule ®