![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() Rulandské bílé [ Vinařství ]Rulandské bílé
Charakteristika odrůdy: Bílá odrůda Pochází z ušlechtilého rodu burgunské vinné révy, odrůda vznikla jako pupenová mutace Rulandského šedého a pěstuje se v Alsasku od 14. století. Střední až vysoké nároky na půdu a polohu. Vyhovuje vápencová půda, vyzrává na vysokou úroveň. Vinné keře se hůř rozeznávají od Rulandského šedého a Rulandského modrého, prakticky až těsně před sklizní je lze odlišit. Listy jsou středně velké, slabé třícípé. Hrozny sředně velké až velké, barva zelenožlutá. Vůně a chuť je podobná Rulandskému šedému, ale o něco slabší, zato má více filigránu s větší hrou ovocných kyselin. Podle stupně dozrání má schopnost proměn podobně jako Rulanské šedé. Země původu: Francie Mutace z rodiny Burgundů. Tato odrůda není identická s Chardonnay (někdy nazývaného také žlutým Burgudským). Před asi 150-ti lety přišlo k rozlišení výběrových odrůd mezi dneska v Německu nazývaného - velkým bílým Burgundským a ve Francii víc nazývaného - malým bílým Burgundským a mezi Chardonnay. Dříve byly sázeny směsy různých forem dohromady. Dneska jsou důležité formy Burgundského bílého přísně rozlišeny. Rozšíření odrůdy: Severní Itálie (6.200 ha), Rakousko (1.900 ha), Francie (1.600 ha), Česká republika (1.300 ha), Německo (1.300 ha), Slovinsko, Chile, Kalifornie. Jiné názvy: Pinot blanc, Pinot Chardonnay, Blanc de Champagne (FR), Auvernat Franco, Pinot Bianco, Pinot Grigio (IT), Feherburgundi (HU). Produkt: víno Víno světlé až nažloutlé barvy, neutrální, ve vůni mandlové tóny se stářím přecházející do chlebnatých. Vyšší obsah kyselin u mladších ročník, které se stářím harmonizují až jemné a nádechem pikantní chuti garantují jeho vynikající pitelnost. Je to víno suché, jemné, květnaté vůně, plné s pikantní kyselinkou. Nejvyšší jakosti dosahuje strárnutím vína na láhvi. Gastronomické použití: Víno je vhodné k normálně upravenému hovězímu a vepřovému masu. Zralé partie jsou vhodné k divočině a bažantímu masu. Vynikající k chuťově výrazným paštikám či uzenému masu. Vhodné k měkkým plísňovým sýrům či plným polévkám. Partie s vyraznějšími kyselinami jsou vhodným doplňkem k jídlům, která vyžadují kyseliny, například - ústřice. UMÍSTĚNÍ
DALŠÍ INFORMACE: http://www.vina.cz Typ záznamu: Vinařství AKTUALIZACE: uživatel č. 705 org. 56, 16.03.2004 v 11:42 hodin součást prezentačního a rezervačního systému Doménová koule ® |
|