PO RUSSKIPOLSKIFRANCAISDEUTSCHENGLISHČESKY Víno, vinařství a turistika - HLAVNÍ STRANA PREZENTACE 1 Vinařská oblast Morava Vinařská oblast Čechy
Vinařská turistika
Vinařská oblast Čechy
Vinařská oblast Morava
Česká vína
Moravská vína
Vinařství
Producenti vína
Vinařské stezky
Cech českých vinařů
Svaz moravských vinařů
Vinné sklepy
Vinotéky
Vinárny
Gastronomické speciality
Folklorní akce a festivaly
Folklorní sdružení
Folklorní soubory
Folklorní festivaly
Lidové tradice a zvyky
Lidová řemesla a výrobky
ČESKÁ REPUBLIKA
Služby pro turisty
Informační centra
Kultura a zábava
Památky UNESCO
Památky a architektura
Hrady a zámky
Aktivní dovolená
Turistika
Sport a relaxace
Ubytování
Stravování
Lázeňská zařízení
Přírodní zajímavosti
Chráněná krajinná území
Jeskyně a propasti
Naučné stezky
Klub českých turistů
Cestovní kanceláře
Turistické akce
Veletrhy a výstavy
Kongresy a konference

Vyhledávací centrum
Rejstřík ČR
Království perníku

Veltlínské červené rané [ Vinařství ]

Veltlínské červené rané

Charakteristika odrůdy:
Kříženec
Ranná odrůda.
Je bujného růstu, dřevo zraje pomalu a snadněji zmrzá. Jeho cennou vlastností je suchovzdornost a dobrý růst i na píscích a štěrku. Hrozen je velký, kónický. Bobule malé, náchylné na hnilobu, mají červenou slupku. Vyrábí se z nich bílé víno.
Víno poskytuje více, či méně ploché.
Rozšíření


Země původu: Itálie
V Itálii patří k velmi rozšířené skupině odrůd nazývaných Malvasia. Vína z těchto odrůd sek nám dovážela zřejmě ve středověku z Itálie a byla to pravděpodobně vína se zbytkem cukru. Jako památka po nich zůstalo rčení "sladké jako malvaz".
Do našich regionů se rozšířilo z Rakouska, kde jeho pěstování prosazoval někdejší ředitel známé vinařské školy v Klosterneuburgu u Vídně Freiherr von Babo. Odrůdě se podle něho říkalo Babovina. Pěstuje se dnes již jen ojediněle.



Produkt: víno
Charakteristika Víno zlatožluté barvy ve vůni neutrální s nižším obsahem kyselin. Často nese dobrou extraktivní chuť.

Gastronomické využití:
Vhodné k plným pokrmům těžšího charakteru, masům s omáčkou, krémovým polévkám, studeným mísám a salátům. K čerstvým mléčným sýrům a sýrům z kysaného mléka.

UMÍSTĚNÍ

DALŠÍ INFORMACE: http://www.vina.cz

Typ záznamu: Vinařství
AKTUALIZACE: uživatel č. 705 org. 56, 16.03.2004 v 12:00 hodin
Copyright 1998-2023 © www.infoSystem.cz,
součást prezentačního a rezervačního systému Doménová koule ®