![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() Sauvignon [ Vinařství ]Sauvignon
Charakteristika odrůdy: Sauvignon je odrůdou velmi bujného růstu, hustého olistění a s nízkou mrazuodolností. Vyžaduje výborné polohy a horší půdní podmínky, aby se mírnila bujnost růstu. Hrozen je malý a bobule obsahují vysoce aromatické látky, které zpočátku tvorby mají tóny vůni kopřivových nebo po černém rybízu či angreštu a při pozdějším zrání pak přecházejí do vůně zralých broskví. Ze směsi moštů odrůd Sauvignon, Sémillon a případně s přídavkem moštu Muškátu žlutého se vyrábějí přírodní sladká sauternská vína, užívaná jako aperitivní, nebo k předkrmům či dezertům. Země původu: Francie, oblast Bordeaux Rozšíření: Sauvignon se pěstuje na Moravě ve větším měřítku až od druhé poloviny 20. století a výborné jakosti dosahují vína na Znojemsku. Produkt: víno Charakteristika Vynikající víno světle zelenožluté barvy s výraznou vůní po broskvých až kopřivách. Se stářím přechází vůně do plných neutrálních tónů. V chuti je kořenité se zdůrazněním vonných složek. Obsah kyselin se stářím harmonizuje chuť. Gastronomické využití: Víno je vhodné k předkrmům s dominující chutí, k rybímu masu a uzeným rybám, uzeným masům či drůbeži s ovocem a lehce kořeněným pokrmům. K polotvrdým a polotuhým sýrům, kozímu a ovčímu sýru. Predikátní partie jsou vhodným doplňkem ke sladkým pokrmům. UMÍSTĚNÍ
DALŠÍ INFORMACE: http://www.vina.cz Typ záznamu: Vinařství AKTUALIZACE: uživatel č. 705 org. 56, 16.03.2004 v 11:51 hodin součást prezentačního a rezervačního systému Doménová koule ® |
|