PO RUSSKIPOLSKIFRANCAISDEUTSCHENGLISHČESKY Víno, vinařství a turistika - HLAVNÍ STRANA PREZENTACE 1 Vinařská oblast Morava Vinařská oblast Čechy
Vinařská turistika
Vinařská oblast Čechy
Vinařská oblast Morava
Česká vína
Moravská vína
Vinařství
Producenti vína
Vinařské stezky
Cech českých vinařů
Svaz moravských vinařů
Vinné sklepy
Vinotéky
Vinárny
Gastronomické speciality
Folklorní akce a festivaly
Folklorní sdružení
Folklorní soubory
Folklorní festivaly
Lidové tradice a zvyky
Lidová řemesla a výrobky
ČESKÁ REPUBLIKA
Služby pro turisty
Informační centra
Kultura a zábava
Památky UNESCO
Památky a architektura
Hrady a zámky
Aktivní dovolená
Turistika
Sport a relaxace
Ubytování
Stravování
Lázeňská zařízení
Přírodní zajímavosti
Chráněná krajinná území
Jeskyně a propasti
Naučné stezky
Klub českých turistů
Cestovní kanceláře
Turistické akce
Veletrhy a výstavy
Kongresy a konference

Vyhledávací centrum
Rejstřík ČR
Království perníku

Frankovka [ Vinařství ]

Frankovka

Charakteristika odrůdy:
Modrá odrůda
Odolná odrůda se silným vzrůstem, ohrožena sprchnutím a v čase rašení, v květnu, také mrazem. Je méně náchylná na Bortritis. List je velký,tmavě zelený, téměř bezcípý. Hrozen středně velký, bobule nejsou těsně při sobě, tmavě modré, kulaté.

Země původu: Rakousko
Stará rakouská odrůda, známá od 18.století (Robert Schlumberger, Bad Vöslau/Österreich verbreitet). Od roku 1840 i v Německu

Rozšíření:
Rakousko (2.700 ha), Česká republika (1.450 ha), Německo (800 ha), Itálie (200 ha), trochu v Maďarsku a Chorvatsku.

Jiné názvy:
Limberger (DE); Blaufränkisch (Rakousko); Crna Frankovka (Chor); Kekfrankos (HU); Frankonia (IT).


Produkt: víno
Hluboce červené, podtržené kyselinkami, bohaté na tanin, dlouhá trvanlivost. Víno plné rubínové barvy, s krásnou a typickou odrůdovou vůní. V chuti je plné a jeho tvrdost časem přechází do vynikajících harmonických odstínů. Třísloviny zajišťují náznak drsnosti.
Dobré ročníky je vhodné archivovat.

Gastronomické využití:
Víno je vhodné k tmavým masům výraznější chuti, zvěřině a chuťově výrazným pokrmům. Dále se podává ke kořeněným pokrmům, aromatickým sýrům, měkkým sýrům s matou kůrou a tvrdým sýrům. Doporučujeme k různým úpravám těstovin.

UMÍSTĚNÍ

DALŠÍ INFORMACE: http://www.vina.cz

Typ záznamu: Vinařství
AKTUALIZACE: uživatel č. 705 org. 56, 16.03.2004 v 11:08 hodin
Copyright 1998-2024 © www.infoSystem.cz,
součást prezentačního a rezervačního systému Doménová koule ®