Frankovka [ Vinařství ]Frankovka
Charakteristika odrůdy: Modrá odrůda Odolná odrůda se silným vzrůstem, ohrožena sprchnutím a v čase rašení, v květnu, také mrazem. Je méně náchylná na Bortritis. List je velký,tmavě zelený, téměř bezcípý. Hrozen středně velký, bobule nejsou těsně při sobě, tmavě modré, kulaté. Země původu: Rakousko Stará rakouská odrůda, známá od 18.století (Robert Schlumberger, Bad Vöslau/Österreich verbreitet). Od roku 1840 i v Německu Rozšíření: Rakousko (2.700 ha), Česká republika (1.450 ha), Německo (800 ha), Itálie (200 ha), trochu v Maďarsku a Chorvatsku. Jiné názvy: Limberger (DE); Blaufränkisch (Rakousko); Crna Frankovka (Chor); Kekfrankos (HU); Frankonia (IT). Produkt: víno Hluboce červené, podtržené kyselinkami, bohaté na tanin, dlouhá trvanlivost. Víno plné rubínové barvy, s krásnou a typickou odrůdovou vůní. V chuti je plné a jeho tvrdost časem přechází do vynikajících harmonických odstínů. Třísloviny zajišťují náznak drsnosti. Dobré ročníky je vhodné archivovat. Gastronomické využití: Víno je vhodné k tmavým masům výraznější chuti, zvěřině a chuťově výrazným pokrmům. Dále se podává ke kořeněným pokrmům, aromatickým sýrům, měkkým sýrům s matou kůrou a tvrdým sýrům. Doporučujeme k různým úpravám těstovin. UMÍSTĚNÍ
DALŠÍ INFORMACE: http://www.vina.cz Typ záznamu: Vinařství AKTUALIZACE: uživatel č. 705 org. 56, 16.03.2004 v 11:08 hodin součást prezentačního a rezervačního systému Doménová koule ® |
|