PO RUSSKIPOLSKIFRANCAISDEUTSCHENGLISHČESKY Víno, vinařství a turistika - HLAVNÍ STRANA PREZENTACE 1 Vinařská oblast Morava Vinařská oblast Čechy
Vinařská turistika
Vinařská oblast Čechy
Vinařská oblast Morava
Česká vína
Moravská vína
Vinařství
Producenti vína
Vinařské stezky
Cech českých vinařů
Svaz moravských vinařů
Vinné sklepy
Vinotéky
Vinárny
Gastronomické speciality
Folklorní akce a festivaly
Folklorní sdružení
Folklorní soubory
Folklorní festivaly
Lidové tradice a zvyky
Lidová řemesla a výrobky
ČESKÁ REPUBLIKA
Služby pro turisty
Informační centra
Kultura a zábava
Památky UNESCO
Památky a architektura
Hrady a zámky
Aktivní dovolená
Turistika
Sport a relaxace
Ubytování
Stravování
Lázeňská zařízení
Přírodní zajímavosti
Chráněná krajinná území
Jeskyně a propasti
Naučné stezky
Klub českých turistů
Cestovní kanceláře
Turistické akce
Veletrhy a výstavy
Kongresy a konference

Vyhledávací centrum
Rejstřík ČR
Království perníku

Hodnocení vína pro každého [ Vinařství ]

Hodnocení vína pro každého
Víno se stalo gastronomickým fenoménem. Pro mnoho lidí je to alkoholcký nápoj, pro jiné životní styl, pro další poslání ...
Ochutnávání neboli degustace vína není jen zábava, ale velké umění. Ne každý milovník vína může odpovědně posoudit to či ono víno, tzn. Snem každého degustátora je správně určit odrůdu, stáří a místo, odkud pochází. Degustátor potřebuje ke své práci především dobrou náladu a dobrý zdravotní stav, neboť jakékoliv onemocnění, nervozita nebo únava nepříznivě ovlivňují přesný úsudek, zachycují všechny smyslové dojmy.

Každý milovník vína však nemusí být profesionální degustátor. Pro nás, kteří máme víno rádi však můžem pro jejich hodnoicení použít tato pravidla pro příležitostné konzumenty vína.

Abychom si mohli víno vychutnat v celé jeho harmonické kráse musíme ho podávat při správné teplotě.

Teplotní škála obvyklá v České republice.
Dopručená teplotní škála pro znalce vína, dle "Malého katalogu Johnson".

Typ vína teplota
Šumivá vína
Bílá vína sladká 5-7 st.C.
Bílá vína - běžná 7-10 st. C.
Bílá vína - plná 10-12 st. C.
Růžová vína, klarety 10-12 st. C.
Červená vína - lehká 12-15 st. C.
Červená vína - vyzrálá 14-18 st. C.
Vína Portská, Madeira či dezertní 13-14 st. C.

Pravidla pro temperaci vína.
Teplotu vína měříme speciálním teploměrem, který se zavěšuje za hrdlo láhve tak, aby se nedotýkal stěny lahve.
Použít můžeme i skleněný teploměr bez držáku, postup je stejný - teplotu měříme vždy nejblíže centru lahve.

Podávané víno temperujeme co nejpomaleji, aby nedošlo k takzvanému "tepelnému šoku". Nejlépe je samotnou temperaci provádět v prostředí proudící vody s teplotou co nejbližší cílové teplotě vína bez zbytečné manipulace s obsahem lahve (prudké míchání).

Při ochlazování vína, kromě vín Šampaňských, se vyvarujme chladící směsi čistého ledu. V nouzi můžeme použít směs vody a ledu.

Při ohřevu vína používejte vždy vlažnou vodu, nikdy však vodu horkou, vřící či dokonce mikrovlnou troubu !

Víno naléváme zásadně do čistých a nebroušených sklenek. Dbáme na co nejvyšší čirost skla, která přináší možnost co nejlepšího vizuálního vjemu a rozšíření prožitků při degustaci.

UMÍSTĚNÍ

DALŠÍ INFORMACE: http://www.vina.cz

Typ záznamu: Vinařství
AKTUALIZACE: Ladislav Hollý (archívní záznam) org. 56, 16.03.2004 v 10:19 hodin
Copyright 1998-2024 © www.infoSystem.cz,
součást prezentačního a rezervačního systému Doménová koule ®