PO RUSSKI POLSKI FRANCAIS DEUTSCH ENGLISH ČESKY Víno, vinařství a turistika - HLAVNÍ STRANA PREZENTACE 1 Vinařská oblast Morava Vinařská oblast Čechy
Vinařská turistika
Vinařská oblast Čechy
Vinařská oblast Morava
Česká vína
Moravská vína
Vinařství
Producenti vína
Vinařské stezky
Cech českých vinařů
Svaz moravských vinařů
Vinné sklepy
Vinotéky
Vinárny
Gastronomické speciality
Folklorní akce a festivaly
Folklorní sdružení
Folklorní soubory
Folklorní festivaly
Lidové tradice a zvyky
Lidová řemesla a výrobky
ČESKÁ REPUBLIKA
Služby pro turisty
Informační centra
Kultura a zábava
Památky UNESCO
Památky a architektura
Hrady a zámky
Aktivní dovolená
Turistika
Sport a relaxace
Ubytování
Stravování
Lázeňská zařízení
Přírodní zajímavosti
Chráněná krajinná území
Jeskyně a propasti
Naučné stezky
Klub českých turistů
Cestovní kanceláře
Turistické akce
Veletrhy a výstavy
Kongresy a konference

Vyhledávací centrum
Rejstřík ČR

Rulandské bílé

U nás není možno používat pro tuto odrůdu název Burgundské bílé. Toto označení se smí používat pouze pro vína vyrobená z této odrůdy ve Francii v oblasti Burgundska. Je to víno plné, které má velmi široké chuťové spektrum. Je ušlechtilé a nezapře svůj aristokratický burgundský původ. U nás nejrozšířenější ze špičkových odrůd pro svoji vysokou kvalitu. Víno zráním získává zelenožlutou až zlatou barvu s typicky květnatou vůní. Buket je jemný sametový.
Dále může být u Rulandského bílého vůně neutrální i mandlová, u vyzrálého vína chlebnatá. Chuť je plná, extraktivní a harmonická připomínající kvetoucí kosatec. Víno potřebuje vyzrálost dvou i více let. U mladého vína někdy tvrdá kyselina.Zráním vína jakost výrazně stoupá.

Gastronomické využití:
Rulandské bílé a Chardonnay se hodí k hutnější, ale ne příliš výrazné úpravě hovězího i vepřového masa. Vyzrálé víno k divočině, bažantovi. K výraznějším paštikám a k uzenému masu. K měkkým sírům s bílou plísní. K hustším polévkám. Velmi útlé typy vína s vyšší kyselostí též k ústřicím apod. K mladému Rulandu se dále doporučuje pečený pstruh nebo kapr na másle. Můžete zkusit i smažené žampióny.

LOKALIZACE

DALŠÍ INFORMACE: http://www.ahaho.cz

Typ záznamu: Víno
AKTUALIZACE: uživatel č. 685 org. 56, 24.02.2005 v 14:52 hodin
Copyright 1998-2019 © www.infoSystem.cz,
součást prezentačního a rezervačního systému Doménová koule ®