PO RUSSKIPOLSKIFRANCAISDEUTSCHENGLISHČESKY Víno, vinařství a turistika - HLAVNÍ STRANA PREZENTACE 1 Vinařská oblast Morava Vinařská oblast Čechy
Vinařská turistika
Vinařská oblast Čechy
Vinařská oblast Morava
Česká vína
Moravská vína
Vinařství
Producenti vína
Vinařské stezky
Cech českých vinařů
Svaz moravských vinařů
Vinné sklepy
Vinotéky
Vinárny
Gastronomické speciality
Folklorní akce a festivaly
Folklorní sdružení
Folklorní soubory
Folklorní festivaly
Lidové tradice a zvyky
Lidová řemesla a výrobky
ČESKÁ REPUBLIKA
Služby pro turisty
Informační centra
Kultura a zábava
Památky UNESCO
Památky a architektura
Hrady a zámky
Aktivní dovolená
Turistika
Sport a relaxace
Ubytování
Stravování
Lázeňská zařízení
Přírodní zajímavosti
Chráněná krajinná území
Jeskyně a propasti
Naučné stezky
Klub českých turistů
Cestovní kanceláře
Turistické akce
Veletrhy a výstavy
Kongresy a konference

Vyhledávací centrum
Rejstřík ČR
Království perníku

Zřícenina hradu Ralsko [ Hrad nebo zřícenina hradu ]

Zřícenina hradu Ralsko

Při návštěvě přírodní rezervace Ralsko nelze opomenout dominantu oblasti, 696 m vysoký vrch Ralsko se zříceninou stejnojmenného gotického hradu, pravděpodobně ze 14. století. Vrch Ralsko je výškovou dominantou oblastního významu. Tato oblast je mimo jiné jedním z posledních hnízdišť sokola stěhovavého v České republice.

Ralsko náleží mezi objekty, s nimiž je doposud spojeno největší množství nejasností. Archeologické nálezy dokládají existenci hradu již ve 13.století, kdy nejspíše byl markvartickým sídlem. Se jménem Ralsko se v písemných pramenech setkáváme roku 1339 v predikátu Heřmana, není však jasné, k čemu se vztahují, tedy zda se jednalo o hrad, či sídlo pod ním. Se záznamy vztahujícím se nesporně k hradu lze počítat až od konce 14.století, kdy byl majetkem Jana z Vartenberka a Ralska.

Dosavadní názory části badatelů, kteří se domnívali, že jde o novostavbu až z průběhu 15.století, lze považovat za spolehlivě překonané. Není však pochyb o tom, že se na hradě v 15.století stavělo. V roce 1426 hrad obléhali husité, úspěšní však byli až při druhém obležení v roce 1435. Poté za rychle se střídajících majitelů Ralsko počalo ztrácet svůj do té doby značný význam, přestalo být sídlem svých majitelů a již roku 1505 se uvádí jako zámek pustý. V organismu dnešní zříceniny nejsme za současného stavu vědomostí schopni žádnou část spojit s hradem 13.století. Nelze vyloučit, že v jeho konstrukcích hrálo klíčovou roli dřevo. Nejstarší součást dnešního organismu představují dvě čtverhranné obytné věže, které jejich původní (dnešní stav je výsledkem nepříliš šastné obnovy v prvé polovině 20.století) detaily umožňují datovat nejspíše do 14.či na počátek 15.století. K nim byly posléze hradbami přihrazeny dva dvorky s dalšími stavbami. Jak napovídá směr vstupu v přízemí velké věže s nějakou, nejspíše dřevěnou, zástavbou musíme patrně počítat i na skalnaté části vrcholového hřebene v zadní části hradu. Nejzajímavější část opevnění představuje masivní, 5,6m silná štítová zeď se zaobleným koncem v čele hradu. Její smysl je však u objektu postaveného na osamělém vrcholu, kde nehrozilo žádné nebezpečí ostřelování ze sousedních výšin, těžko pochopitelný. I datování tohoto nákladného stavebního podniku není zcela jasné.

Hrad Ralsko představuje velmi komplikovaný objekt, který vzhledem k absenci hospodářského zázemí a vztahu k sousednímu Vartenberku potvrzeném i početnými predikáty, byl stavěn především jako mocenský opěrný bod, jehož poznání stále zůstáváme velmi mnoho dlužni. Obyčejné věže zapadají do kontextu české hradní architektury 14.století. Štítová zeď náleží k nepočetným českým stavbám svého druhu a v jejich rámci by mohla náležet nejstaršímu horizontu. Její přesnější datování je nesporně jedním z naléhavých úkolů dalšího zkoumání.

UMÍSTĚNÍ

DALŠÍ INFORMACE: http://www.strazpr.cz

AKTUALIZACE: Ladislav Hollý (archívní záznam) org. 2, 20.09.2004 v 12:25 hodin
Copyright 1998-2024 © www.infoSystem.cz,
součást prezentačního a rezervačního systému Doménová koule ®