PO RUSSKIPOLSKIFRANCAISDEUTSCHENGLISHČESKY Víno, vinařství a turistika - HLAVNÍ STRANA PREZENTACE 1 Vinařská oblast Morava Vinařská oblast Čechy
Vinařská turistika
Vinařská oblast Čechy
Vinařská oblast Morava
Česká vína
Moravská vína
Vinařství
Producenti vína
Vinařské stezky
Cech českých vinařů
Svaz moravských vinařů
Vinné sklepy
Vinotéky
Vinárny
Gastronomické speciality
Folklorní akce a festivaly
Folklorní sdružení
Folklorní soubory
Folklorní festivaly
Lidové tradice a zvyky
Lidová řemesla a výrobky
ČESKÁ REPUBLIKA
Služby pro turisty
Informační centra
Kultura a zábava
Památky UNESCO
Památky a architektura
Hrady a zámky
Aktivní dovolená
Turistika
Sport a relaxace
Ubytování
Stravování
Lázeňská zařízení
Přírodní zajímavosti
Chráněná krajinná území
Jeskyně a propasti
Naučné stezky
Klub českých turistů
Cestovní kanceláře
Turistické akce
Veletrhy a výstavy
Kongresy a konference

Vyhledávací centrum
Rejstřík ČR
Království perníku

Brambory [ Specialita k jídlu ]

Brambory jsou poměrně mladou záležitostí a ze začátku se těžko prosazovaly. Brambory jsou podle mínění lidí zdravé, posilují a jsou prý velmi chutné. Škrabání brambor byla práce dětí. Ze sklepa se přinesla putna brambor a vysypala se na podlahu. Děti si pak brambory rozebraly a začali je škrábat. Škrábalo se starou lžící. Která se častým používáním sama obrousila. Pro osm lidí se denně chystal pětilitrový hrnec. Oškrábané brambory se ještě v putně omyly, a potom se nasypaly do hrnce železňáku nebo do hliněného hrnce, zalily vodou, osolily a bez pokličky se vsunuly do pece.

Stavění hrnce do pece se dělalo dvěma způsoby. Hrnec se postavil do studené pece, a až potom se rozdělal oheň, anebo se v peci nejprve zatopilo. Kladení hrnce do pece bylo velmi namáhavé a riskantní. Hrnec se do pece musel sunout po vidlicích a často se převrhl. Během vaření se nezkoušelo, zda jsou brambory už uvařené. V polovině doby vaření se hrnec obrátil aby se uvařila i druhá půlka brambor. Když se brambory na povrchu hrnce barvily do červenohněda, hrnec se vytáhl, brambory se ocedily a hrnec se postavil na kraj pece, aby brambory nevychladly.Zatímco se brambory v peci vařily, rozpouštělo se na otevřeném ohništi mastné. Brambory se pak vysypaly na mísu a polily horkou smetanou. V deseti minutách prý bylo po nich.

UMÍSTĚNÍ


Typ záznamu: Specialita k jídlu
AKTUALIZACE: Radka GAJDUŠKOVÁ (Beskydy-Valašsko, racr) org. 56, 10.05.2004 v 10:57 hodin
Copyright 1998-2023 © www.infoSystem.cz,
součást prezentačního a rezervačního systému Doménová koule ®