PO RUSSKIPOLSKIFRANCAISDEUTSCHENGLISHČESKY Víno, vinařství a turistika - HLAVNÍ STRANA PREZENTACE 1 Vinařská oblast Morava Vinařská oblast Čechy
Vinařská turistika
Vinařská oblast Čechy
Vinařská oblast Morava
Česká vína
Moravská vína
Vinařství
Producenti vína
Vinařské stezky
Cech českých vinařů
Svaz moravských vinařů
Vinné sklepy
Vinotéky
Vinárny
Gastronomické speciality
Folklorní akce a festivaly
Folklorní sdružení
Folklorní soubory
Folklorní festivaly
Lidové tradice a zvyky
Lidová řemesla a výrobky
ČESKÁ REPUBLIKA
Služby pro turisty
Informační centra
Kultura a zábava
Památky UNESCO
Památky a architektura
Hrady a zámky
Aktivní dovolená
Turistika
Sport a relaxace
Ubytování
Stravování
Lázeňská zařízení
Přírodní zajímavosti
Chráněná krajinná území
Jeskyně a propasti
Naučné stezky
Klub českých turistů
Cestovní kanceláře
Turistické akce
Veletrhy a výstavy
Kongresy a konference

Vyhledávací centrum
Rejstřík ČR
Království perníku

Maso [ Specialita k jídlu ]

V minulosti neměl maso ve výživě obyvatelstva příliš významné místo. Opovrhováno bylo koňským, psím, kočičím, ale i kozím masem. Toto maso jedla pouze chudina.

U sedláků měli maso každou neděli, a to od zimy do léta uzené vepřové maso, na podzim skopové maso a ve sváteční dny i maso hovězí, slepičí. V panské a měšťanské kuchyni se vařilo více masa, a to zejména masa hovězího, ale na panské tabuli nechyběla ani kůzlata, jehňata, kohoutci, kuřata, husy a zvěřina. Ani v druhé polovině 19. století a v prvních letech 20. století se vyživovací poměry mnoho nezlepšily.
Masa o něco přibylo, a to zejména masa vepřová, zvýšil se prodej masa ve městech. Zavedením sporáků a trouby na pečení umožňovalo pestřejší úpravu masa.

UMÍSTĚNÍ


Typ záznamu: Specialita k jídlu
AKTUALIZACE: Radka GAJDUŠKOVÁ (Beskydy-Valašsko, racr) org. 56, 10.05.2004 v 11:13 hodin
Copyright 1998-2024 © www.infoSystem.cz,
součást prezentačního a rezervačního systému Doménová koule ®