PO RUSSKIPOLSKIFRANCAISDEUTSCHENGLISHČESKY Víno, vinařství a turistika - HLAVNÍ STRANA PREZENTACE 1 Vinařská oblast Morava Vinařská oblast Čechy
Vinařská turistika
Vinařská oblast Čechy
Vinařská oblast Morava
Česká vína
Moravská vína
Vinařství
Producenti vína
Vinařské stezky
Cech českých vinařů
Svaz moravských vinařů
Vinné sklepy
Vinotéky
Vinárny
Gastronomické speciality
Folklorní akce a festivaly
Folklorní sdružení
Folklorní soubory
Folklorní festivaly
Lidové tradice a zvyky
Lidová řemesla a výrobky
ČESKÁ REPUBLIKA
Služby pro turisty
Informační centra
Kultura a zábava
Památky UNESCO
Památky a architektura
Hrady a zámky
Aktivní dovolená
Turistika
Sport a relaxace
Ubytování
Stravování
Lázeňská zařízení
Přírodní zajímavosti
Chráněná krajinná území
Jeskyně a propasti
Naučné stezky
Klub českých turistů
Cestovní kanceláře
Turistické akce
Veletrhy a výstavy
Kongresy a konference

Vyhledávací centrum
Rejstřík ČR
Království perníku

Park Adama Sikory [ Park nebo sad ]

Zakladatelem parku byl člen ředitelské rady Towarzystwa Oszczędności i Zaliczek v Těšíně Adam Sikora (1846-1910). Přímým podnětem k založení parku byly projevy nacionální nesnášenlivosti a různé incidenty, k nimž docházelo za Rakouska-Uherska při slavnostech polských spolků a zvláště při průvodech tělovýchovné jednoty "Sokół" v Těšíně. Aby zajistil pro příště polským organizacím klidné místo pro nerušený průběh slavností, rozhodl se Adam Sikora, dlouholetý a zanícený člen "Sokóła", věnovat všechny svoje celoživotní úspory v obnosu 15 000 rakouských korun na vybudování parku a cvičiště.

V květnu 1909 zakoupil pro tento účel na levém břehu Olše u hranice Svibice velký pozemek většinou neobdělané půdy a daroval jej organizaci Macierz szkolna. Ihned bylo přikročeno k rozsáhlým terénním úpravám. Výzva o pomoc při výstavbě sportoviště byla otištěna ve všech polských novinách na Těšínsku a našla široký ohlas. Přicházely další finanční příspěvky.

Větší část práce vykonala polská školní mládež a dobrovolní pracovníci. Návrh na úpravu parku vypracoval St. Rutkowski z Varšavy, dále architekt Holczak a Ing. Bergmann z Těšína.

Práce pokračovaly takovým tempem, že již v červnu a červenci 1909 se mohly konat v novém areálu první slavnosti. Práce na Sikorově parku byly dokončeny teprve v roce 1912. Na začátku první světové války, v době od 24. srpna do 21. září 1914 byli v Sikorově parku cvičeni příslušníci tehdy se formujících polských Legiónů na Těšínsku. Po rozdělení Těšína v roce 1920 přešel park do majetku "Macierzy szkolnej w Czechosłowacji" a byl spravován zvláštní sekcí tzv. Towarzstwa parkowego. Nadále sloužil pro pořádání slavností, jako cvičiště pro školní mládež a polské sportovní organizace.

Podle finančních možností udržovatele bylo dále pracováno na zvelebování parku. V roce 1928 bylo vyměněno elektrické osvětlení a vystavěna nová vstupní brána. V roce 1930 potvrdil zemský úřad v Brně stanovy reorganizovaného "Towarzystwa parkowego" a udělil mu výčepní koncesi. V roce 1933 byl v parku vybudován taneční a hudební pavilón. V roce 1935 bylo přikoupeno kolem 3 000 m2 zahrad a obytný dům, který po přestavbě sloužil jako restaurace. V roce 1938 byla vybudována nynější vstupní brána a rovněž dokončena výstavba restaurační budovy; slavnostně byla otevřena 7. července 1938. Stavbu provedla firma Brejžek a Beier z Českého Těšína.

V parku najdeme i zmenšeninu Piastovské věže, kterou v roce 1913 zhotovila školní mládež podle návrhu Viktora Holczaka z kamenů nalezených v řečišti Olzy. Na restauraci byla roku 1998 odhalena pamětní deska s portrétem Adama Sikory. Jeho dřívější pomník z roku 1935 byl zničen za okupace.

UMÍSTĚNÍ


Typ záznamu: Park nebo sad
AKTUALIZACE: Radka GAJDUŠKOVÁ (Beskydy-Valašsko, racr) org. 56, 17.05.2004 v 12:08 hodin
Copyright 1998-2024 © www.infoSystem.cz,
součást prezentačního a rezervačního systému Doménová koule ®