PO RUSSKIPOLSKIFRANCAISDEUTSCHENGLISHČESKY Víno, vinařství a turistika - HLAVNÍ STRANA PREZENTACE 1 Vinařská oblast Morava Vinařská oblast Čechy
Vinařská turistika
Vinařská oblast Čechy
Vinařská oblast Morava
Česká vína
Moravská vína
Vinařství
Producenti vína
Vinařské stezky
Cech českých vinařů
Svaz moravských vinařů
Vinné sklepy
Vinotéky
Vinárny
Gastronomické speciality
Folklorní akce a festivaly
Folklorní sdružení
Folklorní soubory
Folklorní festivaly
Lidové tradice a zvyky
Lidová řemesla a výrobky
ČESKÁ REPUBLIKA
Služby pro turisty
Informační centra
Kultura a zábava
Památky UNESCO
Památky a architektura
Hrady a zámky
Aktivní dovolená
Turistika
Sport a relaxace
Ubytování
Stravování
Lázeňská zařízení
Přírodní zajímavosti
Chráněná krajinná území
Jeskyně a propasti
Naučné stezky
Klub českých turistů
Cestovní kanceláře
Turistické akce
Veletrhy a výstavy
Kongresy a konference

Vyhledávací centrum
Rejstřík ČR
Království perníku

Česnek medvědí (Allium sativum) [ Flora ]

Medvědí česnek
Česnek medvědí (Allium sativum)
Česnek medvědí (Allium sativum)

Stínomilná rostlina. Roste ve vlhkých lužních lesích, na březích stinných potoků a ve křovinách. Snadno ho rozeznáme podle charakteristické česnekové vůně. Koncem dubna a začátkem května vyraší z jeho hlízy bílý okolík na vysoké lodyze. Česnek kuchyňský má totožné léčivé účinky, česnek medvědí je však jemnější a účinky jsou výraznější.

Léčivé účinky:

Pročišťuje krev ( tím čistí i pleť a působí na chronická kožní onemocnění ), působí v podobě kůr na žaludek a střevní trakt ( katary, koliky ), proti vodnatelnosti, nespavosti, sklíčenosti, zvýšenému krevnímu tlaku nebo zkornatění tepen, zánětu jater a potížích při dýchání, slábnoucí paměti.
V dubnu a květnu, než začne kvést sbíráme jeho zelené listy a jíme je syrové. Můžeme krájet a přidávat na různá jídla nebo použít jako jejich ozdobu. Lze připravit i salát nebo uvařit jako špenát.
( Sušený ztrácí na intenzitě účinku.)


Použití:

Čištění krve, vysoký krevní tlak, kornatění tepen, zánět jater, střevní trakt, nespavost,
- v čerstvém stavu esence
Sklíčenost, slábnoucí paměť
- esence
Dýchavičnost, vodnatelnost
- víno

Víno: Hrst čerstvých pokrájených listů svaříme s 1/4 litrem bílého vína. Osladíme malým množstvím medu a pijeme vychlazené v průběhu celého dne.
Esence: Pokrájené listy a cibulky vložíme do láhve a zalijeme 38-40% režnou pálenkou. Necháme dva týdny na teplém místě. Užíváme 4x denně 10-15 kapek zředěných vodou.

KONTAKTNÍ ADRESA:

Rudolf Polzer
Poděbradova 4
741 01 Nový Jičín
Česko (CZ)

UMÍSTĚNÍ


Typ záznamu: Flora
AKTUALIZACE: Eliška Černochová (Beskydy-Valašsko) org. 56, 18.03.2010 v 12:14 hodin
Copyright 1998-2025 © www.infoSystem.cz,
součást prezentačního a rezervačního systému Doménová koule ®