PO RUSSKIPOLSKIFRANCAISDEUTSCHENGLISHČESKY Víno, vinařství a turistika - HLAVNÍ STRANA PREZENTACE 1 Vinařská oblast Morava Vinařská oblast Čechy
Vinařská turistika
Vinařská oblast Čechy
Vinařská oblast Morava
Česká vína
Moravská vína
Vinařství
Producenti vína
Vinařské stezky
Cech českých vinařů
Svaz moravských vinařů
Vinné sklepy
Vinotéky
Vinárny
Gastronomické speciality
Folklorní akce a festivaly
Folklorní sdružení
Folklorní soubory
Folklorní festivaly
Lidové tradice a zvyky
Lidová řemesla a výrobky
ČESKÁ REPUBLIKA
Služby pro turisty
Informační centra
Kultura a zábava
Památky UNESCO
Památky a architektura
Hrady a zámky
Aktivní dovolená
Turistika
Sport a relaxace
Ubytování
Stravování
Lázeňská zařízení
Přírodní zajímavosti
Chráněná krajinná území
Jeskyně a propasti
Naučné stezky
Klub českých turistů
Cestovní kanceláře
Turistické akce
Veletrhy a výstavy
Kongresy a konference

Vyhledávací centrum
Rejstřík ČR
Království perníku

Dělostřelecký srub S-T 77 [ Крепость ]

Silné dělostřelectvo, kterým měl Stachelberg disponovat, mělo být ukryto v pancéřových věžích objektů T-S 75 a 76 a v kasematách dělostřeleckých objektů T-S 77 a 78. Pravostranný dělostřelecký kasematní srub T-S 77 měl být vyzbrojen třídělovou baterií výkonných 10cm houfnic vz.38 (původně se uvažovalo, že srub bude vybaven 8cm kanony). Jejich palba měla být soustředěna především do údolí, kterými procházely důležíté komunikace a železniční tratě (Petříkovice a Libeč). Zbraně by mohly působit i ve prospěch sousední dělostřelecké tvrze Poustka nad Bezděkovem.

Objekt byl vyprojektován pro osazení střílen s odměrem 45°, tedy nikoliv pro nový typ s větším odměrem 60° (ten měl být například použit v objektech jiných dvou tvrzí na Trutnovsku - na Poustce a Jírově hoře). Obranu okolí vlastního objektu a také povrchu tvrze Stachelberg měly zajišťovat dva lehké kulomety v pancéřových zvonech (levý čtyřstřílnový, pravý třístřílnový). Další lehký kulomet měl sloužit k postřelování ochranného příkopu pod houfnicovými střílnami.

Z horního patra měl do ochranného příkopu ústit nouzový výlez s protiplynovou předsíní SAS chráněný mříží a dvojicí silnostěnných plynotěsných dveří. Kromě vlastních zbraní se v horním patře ještě počítalo s pěti nádržemi na vodu a s průlezy do ubikaci mužstva v dolním patře. V půdorysně shodném dolním patře se měly nacházet odpadní jímky na vystřílené nábojnice (přímo pod střeleckými stanovištěmi houfnic), samostatná filtrovna či kancelář velitele objektu. Dále pak ubikace pohotovostní obsluhy (10 mužů) a sociální zařízení tvořené umývárnou a záchodem. Dopravu munice měly zajišťivat dvě klece nákladního výtahu typu Vý IV o nostnosti 2 500 kg.

Dělostřelecké kasematy měly být nejmohutnějšími objekty tvrze (kubatura betonu byla propočítána na více než 5 500 kubických metrů betonu). Osádku by tvořilo 86 mužů. Hlavní pozorovatelna měla být v pancéřovém pozorovacím zvonu objektu T-S 72. Objekt by byl vybetonován zřejmě na jaře roku 1939.

Ještě dnes je možné najít stopy po staveništi tohoto mohutného srubu - v zatáčce pod autobusovou zastávkou Babí - pevnost je v lesíku dobře patrný obrys výkopu a místa, kde byla zasypána těžní jáma. To je ale vše co z objektu zbylo.

SOUVISEJÍCÍ ODKAZY

UMÍSTĚNÍ


Typ záznamu: Крепость
AKTUALIZACE: uživatel č. 766 org. 2, 14.07.2004 v 12:23 hodin
Copyright 1998-2024 © www.infoSystem.cz,
součást prezentačního a rezervačního systému Doménová koule ®