PO RUSSKIPOLSKIFRANCAISDEUTSCHENGLISHČESKY Víno, vinařství a turistika - HLAVNÍ STRANA PREZENTACE 1 Vinařská oblast Morava Vinařská oblast Čechy
Vinařská turistika
Vinařská oblast Čechy
Vinařská oblast Morava
Česká vína
Moravská vína
Vinařství
Producenti vína
Vinařské stezky
Cech českých vinařů
Svaz moravských vinařů
Vinné sklepy
Vinotéky
Vinárny
Gastronomické speciality
Folklorní akce a festivaly
Folklorní sdružení
Folklorní soubory
Folklorní festivaly
Lidové tradice a zvyky
Lidová řemesla a výrobky
ČESKÁ REPUBLIKA
Služby pro turisty
Informační centra
Kultura a zábava
Památky UNESCO
Památky a architektura
Hrady a zámky
Aktivní dovolená
Turistika
Sport a relaxace
Ubytování
Stravování
Lázeňská zařízení
Přírodní zajímavosti
Chráněná krajinná území
Jeskyně a propasti
Naučné stezky
Klub českých turistů
Cestovní kanceláře
Turistické akce
Veletrhy a výstavy
Kongresy a konference

Vyhledávací centrum
Rejstřík ČR
Království perníku

Kostel sv. Kunhuty [ Kostel nebo katedrála ]

Kostel sv. Kunhuty byl vybudován na velmi strategickém místě na vyvýšeném ostrohu nad řekou a byl obklopen ochranným valem, korespondujícím s dnešní obvodní zdí hřbitova. Tak se stal pro svou dobu typickou stavbou nejen sakrálního, ale i fortifikačního charakteru a účelu. Nepochybně se v samém počátku, jehož přesnou dataci nelze provést, jednalo o stavbu dřevěnou, kterou však již v polovině 13.století nahradil kostel zděný a někteří historikové udávají rok vzniku presbyteria a postranního portálu 1250. Z toho se nám dochovaly některé části dodnes. Stavebním slohem je náš kostel řazen do doby přechodní, tedy do přelomové architektonické etapy mezi slohem pozdně románským a raně gotickým. Úplně nejstarší existující částí kostela je postranní portál, jenž August Prokop popisuje následovně: "jedná se o široce lomený oblouk, který spočívá jako tympanonová deska na profilované římse. Ta je nesena dvěma sloupy, tvořícími vchod do lodi kostela. Sloup mají attikovou bázi a hrubě vroubkované kalichovité hlavice. Pečlivým zkoumáním lze tomuto objektu přisoudit stáří až z prvních dvou desetiletí 13.století". Vlastní loď a presbyterium staré části kostela je pak již typickou ukázkou časné gotiky, nesoucí výrazné prvky příbuznosti s kostelem sv. Jakuba v Jihlavě. Je tudíž oprávněná domněnka, že obě stavby jsou dílem téže stavební huti a náš kostel mohl být stavěn, jak je to ostatně známo i z řady jiných míst, co by přidružená zakázka k hlavní stavbě v Jihlavě. Pozoruhodné je i to, že svatojakubský kostel byl započat někdy před rokem 1250 jako pozdně románská bazilika, pak bylo rozestavěné kněžiště strženo a chrám znovu vybudován ve slohu gotickém. J.V.Šimák navíc ještě v našem kostele shledává blízkou konstrukční příbuznost s kostelem sv.Martina v Třešti a obě svatyně zařazuje do druhé čtvrtiny 13.století. Gotické presbyterium má světlost 6 x 5,8 m, je stavebně jednotné, pětiboké, bez opěráků, v úhlech polygonu stojí přípory tesané ze žuly. Síť klenbová se sbíhá v okrouhlém svorníku, zdobeném šesticípou hvězdicí. Vchod do sakristie je tvořen kamenným ostěním a hned vedle se nachází sanktuarium, rovněž lemované ozdobnými kamennými římsami.

Stavitel Johann Zeissl vypracoval roku 1803 návrh na zvětšení tak, že zrušil západní průčelí staré lodi a přiřadil k ní nový širší útvar ve slohu pozdního baroka. Před touto úpravou však bylo ještě přistavěno ke kostelu skladiště a v souvislosti s novým umístěním kazatelny, bylo do něj vestavěno schodiště. Samotné dokončení dostavby proběhlo v roce 1805. V tomto roce, za působení duchovního správce Johana Delphinuse Jeřábka, byla provedena přestavba kostela sv. Kunhuty vybudováním vyvýšené barokní dostavby se zvonicovou věží. Nová loď je čtverec o světlosti 8,5 m, valeného stropu o dvou dvojicích výsečí nad čtyřmi okny a portálem se segmentovým závěrem. Při západním boku se nalézá kruchta na dvou pilířích a pod ní je na stěně nápis, připomínající tuto stavební událost z roku 1805.
Latinský nápis zní: "Haec Pars Aedis Sacraeae Dificata MDCCV Ioanne Delphino Gerzabek Tunc Cap. Loc."

Tato dostavba však zůstala bez zvonicové věže. Dle zápisu farní kroniky byla první věž vystavěna v roce 1824 a byla posazena na nižší kostelní lodi těsně za barokní dostavbou.

Poslední vzhledová proměna kostela sv. Kunhuty nastala přenesením velké zvonicové věže nad západní průčelí kostela a osazením sanktusníku nad presbyteriem staré lodi. Stalo se tak roku 1898 a tato událost je krátce zmíněna i ve farní kronice.

UMÍSTĚNÍ

ukázat na mapě

Hledej další objekty v okruhu do km

AKTUALIZACE: Šormová Helena (INFOSYSTEM s.r.o.) org. 56, 05.10.2021 v 15:53 hodin
Copyright 1998-2024 © www.infoSystem.cz,
součást prezentačního a rezervačního systému Doménová koule ®