PO RUSSKIPOLSKIFRANCAISDEUTSCHENGLISHČESKY Víno, vinařství a turistika - HLAVNÍ STRANA PREZENTACE 1 Vinařská oblast Morava Vinařská oblast Čechy
Vinařská turistika
Vinařská oblast Čechy
Vinařská oblast Morava
Česká vína
Moravská vína
Vinařství
Producenti vína
Vinařské stezky
Cech českých vinařů
Svaz moravských vinařů
Vinné sklepy
Vinotéky
Vinárny
Gastronomické speciality
Folklorní akce a festivaly
Folklorní sdružení
Folklorní soubory
Folklorní festivaly
Lidové tradice a zvyky
Lidová řemesla a výrobky
ČESKÁ REPUBLIKA
Služby pro turisty
Informační centra
Kultura a zábava
Památky UNESCO
Památky a architektura
Hrady a zámky
Aktivní dovolená
Turistika
Sport a relaxace
Ubytování
Stravování
Lázeňská zařízení
Přírodní zajímavosti
Chráněná krajinná území
Jeskyně a propasti
Naučné stezky
Klub českých turistů
Cestovní kanceláře
Turistické akce
Veletrhy a výstavy
Kongresy a konference

Vyhledávací centrum
Rejstřík ČR
Království perníku

Farní kostel sv. Petra a Pavla [ Kostel nebo katedrála ]

Farní kostel - v jádru gotický barokně vystavěn 1728-30.

Kostel sv. Petra a Pavla - barokní stavba z první poloviny 18. století.
K původnímu polygonálnímu gotickému závěru presbytáře byla přistavěna barokní loď s pruskou klenbou a průčelní věž. V dávných dobách měl Tasov tři kostely z nichž dva kostel sv. Petra a Pavla a kostel sv. Václava měly své vlastní samostatné duchovní správy. Třetí kostel zasvěcený sv. Jiří byl kostel filiální.
První zmínka o faře a kostela sv. Petra a Pavla se uvádí roku 1341, kdy Tasov byl sídlem děkanství, které bylo velice rozsáhlé.
O druhé faře se hovoří od roku 1440. Ještě roku 1560 jsou v Tasově uváděny dvě fary a tři kostely. Ale již roku 1572 měl Tasov pouze faru jednu, která později vlivem reformace zanikla. Tasov patřil až do roku 1662 do Rudíkova a poté do roku 1734 do Budišova. Tohoto roku byla v Tasově zřízena lokálie, která v roce 1785 byla povýšena na samostatnou faru. Kostel sv. Václava stával před někdejším panským dvorem, dnes u budovy základní školy.
Roku 1785 byl zrušen a rozbořen. Kostel sv. Jiří zanikl v druhé polovině 16. století, ten stával na místě nynější farské zahrady a starobylá socha zde stojící připomíná tento tasovský kostelík.

Farní kostel sv. Petra a Pavla v Tasově stojí v nadmořské výšce 432m n.m. je dlouhý 40,7m, široký 10,7m a 13,7m vysoký, kostelní věž je vysoká 39,8m.
Kostel byl v nynější podobě vybudován v létech 1728-1730 nákladem hraběte Josefa Paara, Kostel byl vybudován na místě původního kostela, jehož nejstarší část pochází z 12. století. K rozsáhlému presbytáři byly přistavěny ostatní části chrámu. Gotický ráz presbytáře však byl porušen tím, že byla zazděna gotická okna a gotická klenba byla nahrazena klenbou valenou, tím byl vzhled presbytáře přizpůsoben vzhledu ostatních části chrámu. Stěny a klenba gotického presbytáře byly zdobeny bohatými freskami..

Nynější výzdoba chrámu je velmi bohatá. Jsou to především tři oltáře, které jsou zasvěceny sv.Petru a Pavlu, Panně Marii Lurdské a sv. Kříži.

Hlavní oltář je ozdoben kopii vzácného obrazu "Loučení sv. Petra a Pavla před smrtí". V chrámové lodi je dalších šest velkých nástěnných obrazů představujících sv. Jana Nepomuckého, sv. Annu, sv. Barboru. sv. Josefa.
V interieru jsou řezbářsky bohatě zdobené kostelní lavice z roku 1680.

Na věži jsou barokní plastiky sv. Sebastiána a sv. Floriána. Obrazy tvoří krásný doplněk vnitřní výzdoby chrámu. Jejich tvůrcem je malíř Ondřej Kuběcký. Obrazy byly namalovány v době vybudování kostela tj. roku 1728 až 1730. Vlastní historii má velmi vzácný obraz sv. Václava, který pochází z někdejšího tasovského kostela sv. Václava.

Po rozboření tohoto kostela byl obraz darován kostelu v nedaleké Rudě, odkud byl roku 1898 odkoupen a vrácen zpět do Tasova. Ve farním kostele se nachází další tři vzácné mariánské obrazy, z nichž zvláště cenná je dřevořezba "Panna Maria Tasovská".

Na věži kostela jsou dva zvony z let 1483 a 1763. V polovině výšky věže jsou po stranách umístěny dvě kamenné sochy sv. Petra a Pavla 3,25m vysoké, též z doby budování nynějšího kostela a tvoří vhodný doplněk jeho vnějšího vzhledu.
Kolem kostela bylo od nepaměti hřbitov.

UMÍSTĚNÍ

DALŠÍ INFORMACE: http://www.horacko.cz/tasov

AKTUALIZACE: uživatel č. 685 org. 56, 23.08.2004 v 14:54 hodin
Copyright 1998-2024 © www.infoSystem.cz,
součást prezentačního a rezervačního systému Doménová koule ®