PO RUSSKIPOLSKIFRANCAISDEUTSCHENGLISHČESKY Víno, vinařství a turistika - HLAVNÍ STRANA PREZENTACE 1 Vinařská oblast Morava Vinařská oblast Čechy
Vinařská turistika
Vinařská oblast Čechy
Vinařská oblast Morava
Česká vína
Moravská vína
Vinařství
Producenti vína
Vinařské stezky
Cech českých vinařů
Svaz moravských vinařů
Vinné sklepy
Vinotéky
Vinárny
Gastronomické speciality
Folklorní akce a festivaly
Folklorní sdružení
Folklorní soubory
Folklorní festivaly
Lidové tradice a zvyky
Lidová řemesla a výrobky
ČESKÁ REPUBLIKA
Služby pro turisty
Informační centra
Kultura a zábava
Památky UNESCO
Památky a architektura
Hrady a zámky
Aktivní dovolená
Turistika
Sport a relaxace
Ubytování
Stravování
Lázeňská zařízení
Přírodní zajímavosti
Chráněná krajinná území
Jeskyně a propasti
Naučné stezky
Klub českých turistů
Cestovní kanceláře
Turistické akce
Veletrhy a výstavy
Kongresy a konference

Vyhledávací centrum
Rejstřík ČR
Království perníku

Josef Šamalík (1875 - 1948) [ Osobnost ]

Josef Šamalík
(1875 - 1948)

Objevitel jeskyně Balcarky, rolník a lidovecký poslanec Josef Šamalík, byl velice všestranný a činorodý člověk. Mimo objevu jeskyně Balcarky prováděl bádací práce ve vintockém jeskynním systému, v jeskyni Císařské a Ovčí díře. Objevil dnešní Šamalíkovy jeskyně ležící nedaleko jeskyně Balcarky a na zahradě svého domu jeskyni Zahradní, která má předpokládanou souvislost s jeskyním systémem Balcarky. Byl vydavatelem listu Selské hlasy a Selka. Svoje objevné práce publikoval v brožuře "Krápníkové jeskyně ostrovské v Moravském krasu" v roce 1937. Zasazoval se o elektrifikaci obcí i jeskyní v Moravském krasu, o zavedení telefonního spojení mezi jeskyněmi i o zřízení autobusové dopravy k jeskyním. V rámci tzv. "krasové pětky poslanecké" v národním shromáždění usiloval o realizaci projektu zřízení krasové dráhy Brno - Sloup- Blansko s odbočkou do Prostějova. Těmito odvážnými plány chtěl řešit obrovskou nezaměstnanost, která v té době v krasovém kraji panovala.

Po objevu jeskyně Balcarky v roce 1924 se zasadil o její převzetí akciovou společností Moravský kras - výzkum a provoz jeskyní. Revizoři této společnosti napsali do své výroční správy 8. dubna 1926: "Počátkem tohoto měsíce otevřeny jeskyně v Ostrově, od nichž není možno očekávati úspěchu, neboť budou novým zatížením společnosti, avšak společnost nemohla se vyhnouti této nutnosti vzhledem k uplatňovanému vlivu panem poslancem Šamalíkem." Zatím byly jeskyně ostrovské již prvním rokem aktivní. V roce 1926 navštívilo Balcarku 4 868 návštěvníků, v roce 1928 již 30 603 návštěvníci.

Od roku 1927 se stal předsedou správní rady zmíněné akciové společnosti a tuto funkci vykonával až do konce 30 - tých let. Obecní zastupitelstvo Ostrova mu udělilo výhradní právo bádací pro další výzkumnou činnost. V 30-tých letech úspěšně vyhledával jeskyně pomocí virgule.

Ostrovské jeskyně stály v pozadí velkolepých plánů a projektů jeskyních Macošských. Již v roce 1926 prohlásil dr. Karel Absolon otázku ostrovských jeskyní z hlediska národohospodářského za vyřešenou. Poslanec Šamalík musel další výzkumné práce na Balcarce tvrdě obhajovat a to jak uvnitř akciové společnosti tak i proti některým občanům z rodné obce. Své objevitelské úspěchy korunoval v roce 1935 objevem Jubilejních dómů Masarykových - jedné z nejkrásnější partií jeskyně.

Od zpřístupnění jeskyně v roce 1926 navštívilo jeskyni Balcarku přes 3 960 000 návštěvníků.



Sestavil:
Jiří Hebelka, Blansko 2004

SOUVISEJÍCÍ ODKAZY

UMÍSTĚNÍ

DALŠÍ INFORMACE: http://www.cavemk.cz

Typ záznamu: Osobnost
AKTUALIZACE: Ladislav Hollý (archívní záznam) org. 56, 24.08.2004 v 15:29 hodin
Copyright 1998-2024 © www.infoSystem.cz,
součást prezentačního a rezervačního systému Doménová koule ®