PO RUSSKIPOLSKIFRANCAISDEUTSCHENGLISHČESKY Víno, vinařství a turistika - HLAVNÍ STRANA PREZENTACE 1 Vinařská oblast Morava Vinařská oblast Čechy
Vinařská turistika
Vinařská oblast Čechy
Vinařská oblast Morava
Česká vína
Moravská vína
Vinařství
Producenti vína
Vinařské stezky
Cech českých vinařů
Svaz moravských vinařů
Vinné sklepy
Vinotéky
Vinárny
Gastronomické speciality
Folklorní akce a festivaly
Folklorní sdružení
Folklorní soubory
Folklorní festivaly
Lidové tradice a zvyky
Lidová řemesla a výrobky
ČESKÁ REPUBLIKA
Služby pro turisty
Informační centra
Kultura a zábava
Památky UNESCO
Památky a architektura
Hrady a zámky
Aktivní dovolená
Turistika
Sport a relaxace
Ubytování
Stravování
Lázeňská zařízení
Přírodní zajímavosti
Chráněná krajinná území
Jeskyně a propasti
Naučné stezky
Klub českých turistů
Cestovní kanceláře
Turistické akce
Veletrhy a výstavy
Kongresy a konference

Vyhledávací centrum
Rejstřík ČR
Království perníku

Mladoboleslavsko [ Území ]

MLADOBOLESLAVSKO

Okres Mladá Boleslav se rozkládá v severovýchodní části středních Čech nedaleko Prahy. Díky své příhodné poloze a bohatství přírodních i architektonických památek je místem, které zaujme nejednoho návštěvníka.
Zatímco jižní část regionu je tvořena úrodnou rovinou, na severovýchodě se území zvedá a přechází do turisticky a rekreačně velmi atraktivní skalnaté CHKO Český ráj. Pískovcové skály tu vytvářejí skalní města plná bizardních útvarů se spletí chodníčků, chodeb a pěšinek, které nás zavedou k překrásným vyhlídkám, skalním hradům a rekreačním místům.

Osou okresu je bohatě meandrující řeka Jizera, podél jejíhož toku jsou rozesety středověké hrady, z nichž se postupem času staly zříceniny (Michalovice, Zvířetice, Dražice) nebo byly přestavěny na renesanční či barokní zámky. Na Jizeře se rozkládají i největší města okresu. Mladá Boleslav, se svým původně gotickým hradem, kde je umístěno okresní muzeum a jednou z nejmodernějších automobilek v Evropě, Mnichovo Hradiště, místo posledního odpočinku slavného vojevůdce třicetileté války Albrechta z Valdštejna s původně renesančním zámkem, v němž jsou přístupny dobové interiéry, sbírky delftské fajáns a valdštejnská knihovna z Duchcova, spravovaná v 18. století legendárním Giacommo Casanovou a Benátky nad Jizerou, které jsou spojovány s osobou dánského astronoma Tychona Brahe, jenž pobýval na zdejším zámku za vlády Rudolfa II. Mezi ostatní města patří Kosmonosy s barokní Loretou a zámkem, Bakov nad Jizerou s krásným přírodním koupalištěm, Dobrovice v níž je nejcenější památkou renesanční radnice a Dolní Bousov, vstupní brána do jižní části CHKO Český ráj. Severozápadní části regionu vévodí město Bělá pod Bezdězem, které je vstupní branou do romantického Máchova kraje a kde se nachází renesanční zámek s národopisným muzeem. Gotický hrad Bezděz, tyčící se nad ním, představuje výraznou dominantu pro široké okolí.

Mladoboleslavsko je bohaté i na památky lidové architektury. Mezi ně patří např. zvonice v Sudoměři, Horních Stakorech a Plazích, zděné brány ve Vrátně, tradiční roubené chalupy ve Březně, kovárna ve Žďáru či mlýny ve Vicmanově a Střehomi. Milovníky církevních staveb zaujme románský sloh v podobě kostelíků ve Vinci a Mohelnici nad Jizerou, goticko renesanční kostel na Sýčině, barokní kaple sv. Anny v Mnichově Hradišti a mnoho dalších.
Okres Mladá Boleslav je místem, kde se prolíná současnost s krásou starobylých památek zarámovanou do zdejší přírody.

Zdroj:
TRAVELprofi
Měsíčník pro turistický ruch

UMÍSTĚNÍ

DALŠÍ INFORMACE: http://www.Czech.Tourism.cz

Typ záznamu: Území
AKTUALIZACE: Ladislav Hollý (archívní záznam) org. 2, 24.10.2004 v 19:14 hodin
Copyright 1998-2024 © www.infoSystem.cz,
součást prezentačního a rezervačního systému Doménová koule ®