PO RUSSKIPOLSKIFRANCAISDEUTSCHENGLISHČESKY Víno, vinařství a turistika - HLAVNÍ STRANA PREZENTACE 1 Vinařská oblast Morava Vinařská oblast Čechy
Vinařská turistika
Vinařská oblast Čechy
Vinařská oblast Morava
Česká vína
Moravská vína
Vinařství
Producenti vína
Vinařské stezky
Cech českých vinařů
Svaz moravských vinařů
Vinné sklepy
Vinotéky
Vinárny
Gastronomické speciality
Folklorní akce a festivaly
Folklorní sdružení
Folklorní soubory
Folklorní festivaly
Lidové tradice a zvyky
Lidová řemesla a výrobky
ČESKÁ REPUBLIKA
Služby pro turisty
Informační centra
Kultura a zábava
Památky UNESCO
Památky a architektura
Hrady a zámky
Aktivní dovolená
Turistika
Sport a relaxace
Ubytování
Stravování
Lázeňská zařízení
Přírodní zajímavosti
Chráněná krajinná území
Jeskyně a propasti
Naučné stezky
Klub českých turistů
Cestovní kanceláře
Turistické akce
Veletrhy a výstavy
Kongresy a konference

Vyhledávací centrum
Rejstřík ČR
Království perníku

Poutní kostelík Panny Marie Sněžné [ Poutní místo ]

Pouť k Panně Marii Sněžné

Poloha: 10 km jihovýchodně od Zlína ve směru na Luhačovice odbočit do Provodova.
Poutní kostel je 1,5 km na JV.

Historie a popis poutního místa: dějiny mariánského obrazu uctívaného na hlavním oltáři dnešního farního kostela nesahají sice do dávné minulosti, ale přesto nabylo toto poutní místo velké obliby. Provodov leží na rozhraní Slovácka a Valašska ve Vizovických vrších. Jméno osady vzniklo od činnosti prvních obyvatel, kteří doprovázeli pocestné a obchodníky přes hory plné divoké zvěře a loupeživých hord.
První zprávy o poutním místě Provodov (místně zvaném "Na malenisku") pocházejí z počátku 18. století a je nutné je přičítat prameni zdravé vody, který se prý ukázal ve snu zbožné paní Anně Vlaštovicové, manželce místního mlynáře Pavla Vlaštovici. Mlynářka trpěla oční chorobou a uzdravila se po omývání vodou ze studánky. Když byl takto uzdraven i majitel luhačovického panství hrabě Serenyi, dal vystavět nad pramenem kapličku Panny Marie Sněžné (rok 1735). Od té doby se stala provodovská kaplička cílem mnoha poutníků z blízkého i vzdáleného okolí, což přetrvávalo i po její přestavbě na malý poutní kostel v barokním slohu v roce 1750, který stojí dodnes. V blízkosti je nad vodním pramenem zvláštní kaplička, která je napájená z pramene vyvěrajícího pod hlavním oltářem. V lese blízko kostela se nachází křížová cesta; ke vstupu do kostela vede 52 schodů; nedaleko je fara a noclehárna-útulna, která má být přeměněna v exerciční dům.

Interiér kostela má půvab v prostotě a útulnosti. Nad oltářem je zavěšen uctívaný obraz Panny Marie kojící, námět v našich zemích ojedinělý, ač jej znal již byzantský starověk. Nad sakristií visí obraz Panny Marie Sněžné; křížová cesta pochází od Emila Brendla (z roku 1947), naproti sakristie je boční oltář Božského Srdce Páně (z roku 1919); dále jsou zde sochy sv. Antonína Paduánského a sv. Františka z Assisi, sousoší sv. Anny s Pannou Marií a sv. Terezie od Dítěte Ježíše, v presbytáři sochy sv. Cyrila a Metoděje, vzadu ve výklenku socha Panny Marie lurdské. Barevná okna znázorňují sv. Josefa a sv. Jana Nepomuckého.
Provodovský poutní kostel zasazený do krásné přírody může oslovit jak věřícího poutníka, tak si získat i náhodného turistu.

Poutě:
Pouť hasičů počátkem května zahajuje poutní sezónu, v červenci jsou poutě okolních farností

Hlavní pouť - v neděli okolo svátku Panny Marie Sněžné (5. 8. - slavení podle starého církevního kalendáře před pokoncilní úpravou), mše sv.: 7.30 - 9.00 - 10.30 a ve 14.30 hodin.

Dušičková a současně konec poutní sezóny - obvykle v předposlední nebo poslední neděli v říjnu, mše sv.: 10.15 - 16.00 hodin a následuje světelný průvod na hřbitov
Po celý rok mše sv. v neděli - 10.15 hodin, a v poutní sezónu (od 1. 5. do 31.10.) také ve 14.30 hodin.

UPŘESŇUJÍCÍ ODKAZY

UMÍSTĚNÍ

DALŠÍ INFORMACE: http://www.ado.cz/poutni/

Typ záznamu: Poutní místo
AKTUALIZACE: Eliška Černochová (Beskydy-Valašsko) org. 56, 15.03.2010 v 09:27 hodin
Copyright 1998-2024 © www.infoSystem.cz,
součást prezentačního a rezervačního systému Doménová koule ®