Veltlínské červené rané [ Víno ]/syn: Večerka, Frühroter Veltliner, Malvoisie Rosé, Malvoisie Rouge d,Italie, Roter Malvasier/
Říká se o ní, že pochází ze severní Itálie, kde se údajně nazývá Malvasia. Ve skutečnosti však se sladkou odrůdou Malvasia jižní Evropy (podle přísloví "sladké jako Malvaz") nemá nic společného. Tato odrůda k nám vlastně přišla z Rakouska, kde její pěstování podpořil někdejší ředitel vinařské školy v Klosterneuburgu u Vídně, Freiherr von Babo, podle kterého dostala přezdívku Babovina. Bývalo u nás více rozšířené pro vysokou úrodnost a ranost hlavně na jižní Moravě. Víno má sytější zlatožlutou barvu bez osobitého buketu, s nižším obsahem kyselin. Má širší, lahodnou, plnou extraktivní chuť, v příznivějších ročnících s přírodním zbytkovým cukrem. Dnes má víno z Večerky málo příznivců, protože nemá dlouhou životnost a brzy oxiduje. Je velmi dobré pro scelování s jinými tvrdšími víny do známkových vín, protože urychluje zrání směsí. Gastronomické využití: Hodí se k hutným polévkám a k masům s omáčkami, ke studené míse. UMÍSTĚNÍ
DALŠÍ INFORMACE: http://www.ahaho.cz Typ záznamu: Víno AKTUALIZACE: uživatel č. 685 org. 56, 24.02.2005 v 15:19 hodin součást prezentačního a rezervačního systému Doménová koule ® |
|