PO RUSSKIPOLSKIFRANCAISDEUTSCHENGLISHČESKY Víno, vinařství a turistika - HLAVNÍ STRANA PREZENTACE 1 Vinařská oblast Morava Vinařská oblast Čechy
Vinařská turistika
Vinařská oblast Čechy
Vinařská oblast Morava
Česká vína
Moravská vína
Vinařství
Producenti vína
Vinařské stezky
Cech českých vinařů
Svaz moravských vinařů
Vinné sklepy
Vinotéky
Vinárny
Gastronomické speciality
Folklorní akce a festivaly
Folklorní sdružení
Folklorní soubory
Folklorní festivaly
Lidové tradice a zvyky
Lidová řemesla a výrobky
ČESKÁ REPUBLIKA
Služby pro turisty
Informační centra
Kultura a zábava
Památky UNESCO
Památky a architektura
Hrady a zámky
Aktivní dovolená
Turistika
Sport a relaxace
Ubytování
Stravování
Lázeňská zařízení
Přírodní zajímavosti
Chráněná krajinná území
Jeskyně a propasti
Naučné stezky
Klub českých turistů
Cestovní kanceláře
Turistické akce
Veletrhy a výstavy
Kongresy a konference

Vyhledávací centrum
Rejstřík ČR
Království perníku

Městské muzeum Žacléř [ Muzeum ]

Žacléři bylo zřízeno muzeum již v r. 1930, které však bylo po 2. světové válce zrušeno. Část jeho sbírek se podařilo uchovat ve fondech muzeí ve Vrchlabí a Trutnově.
Před rokem 1989 se skupinka nadšenců, v čele s žacléřským rodákem, žijícím v tehdejší NDR, Doc. Dr. Wernerem Baierem, pustila nejprve do mapování a záchrany pomníků a památníků a vyhledávání archivních materiálů k historii města. S tím související záměr, vybudovat v Žacléři opět muzeum, získal podporu radnice, a tak město poskytlo depozitární prostory v objektu bývalé školy. Pomalu, ale jistě, přibývalo sbírkových předmětů, a to jak od zdejších obyvatel, tak od žacléřských rodáků žijících v Německu. Podařilo se získat i vhodné prostory pro muzejní expozici na Rýchorském náměstí, v prvním poschodí památkově chráněné budovy, v jejímž přízemí sídlí pošta, začít s jejich rekonstrukcí a se zpracováním scénáře expozice. Pořádání výstav z postupně získávaných předmětů přímo v "otevřeném depozitáři" a výzvy v Žacléřském zpravodaji přinesly záhy ovoce. Soubor průběžně evidovaných, restaurovaných sbírek se začal rozrůstat, v roce 1998 bylo započato s jejich instalací a 7. května 1999 bylo Městské muzeum v Žacléři slavnostně otevřeno v budově č.p. 10 na Rýchorském náměstí (v této budově původně sídlil soud).

Prostorný vstupní sál je věnován historickým událostem v dějinách města a Žacléřska do roku 1945, do odsunu německých obyvatel Žacléře po postupimské konferenci, kulturnímu životu a průmyslové výrobě.

Navazující místnost patří zejména významným osobnostem, které jsou spjaty s minulostí města. Ku příkladu J. A. Komenskému, který r. 1628 před svým odchodem z Čech v Žacléři přespal. Dále JUDr. Josefu Jaroschovi (alias Alfredu Waldauovi), příteli Jana Nerudy, básníkovi a překladateli české poezie do němčiny, zdejšímu rodákovi Karlu Illnerovi, pilotovi letadel textilního průmyslníka, vynálezce a konstruktéra Igo Etricha, sochaři Emilu Schwantnerovi, rodáku z nedalekého Královce, který se učil v žacléřské porcelánce, Franzi Grundmannovi, lidovému básníkovi z Prkenného Dolu u Žacléře a MUDr. Janu Havlíčkovi, který působil v žacléřské nemocnici jako primář.

Další částí expozice je místnost určená k prezentování dokladů bohaté hornické minulosti Žacléře, včetně dvou modelů, které ukazují průřez dolem a pocházejí ještě z prvního žacléřského muzea. Černé uhlí se tu údajně začalo těžit již roku 1570 a na žacléřském Dolu Jan Šverma, který vznikl roku 1953 spojením dolů Marie z roku 1814 a dolu Julie z let 1853 - 1855, se fáralo až do roku 1992. Jeho vedení zpřístupnilo na počátku roku 1999 část dolu (jeho čtvrté patro v hloubce asi 250 m) veřejnosti, a tak mají návštěvníci možnost uvidět mnohé z toho, co je nainstalováno v expozici muzea (např. nosníky ke zpevnění důlních chodeb, nářadí používané při dobývání uhlí či ochranné pomůcky) v autentickém prostředí.

Závěrečná část expozice patří národopisu. Zaujímá prostorný sál, v němž jsou nainstalovány ukázky domácího kuchyňského nádobí a náčiní, zemědělských a řemeslnických nástrojů, mužský a ženský krkonošský kroj či hornická uniforma, porcelán, sklo a dětské hračky, to vše doprovázeno grafickými listy rytce Ericha Fuchse.

Chodba přilehlá k expozičním prostorám slouží mimo jiné k prezentaci partnerských měst Goldkronach v Německu a Lubawka v Polsku, fotografií Dvorského lesa, za zmínku stojí vystavené modely krkonošských roubených chalup. Přístupové schodiště je využito k instalaci obrazů a fotografií, jež dokumentují dávnou i mladší historii města Žacléře.

Součástí muzea je i výstavní místnost, kde se konají tématické výstavy jak uměleckého, tak sběratelského charakteru.

Městské muzeum v Žacléři je řádným členem Asociace muzeí a galerií a Kolegia muzeí kraje A. Jiráska, B. Němcové a bratří Čapků.

UMÍSTĚNÍ


Typ záznamu: Muzeum
AKTUALIZACE: Daniel Merhout (INFOMORAVA) org. 2, 29.03.2005 v 10:33 hodin
Copyright 1998-2024 © www.infoSystem.cz,
součást prezentačního a rezervačního systému Doménová koule ®