PO RUSSKIPOLSKIFRANCAISDEUTSCHENGLISHČESKY Víno, vinařství a turistika - HLAVNÍ STRANA PREZENTACE 1 Vinařská oblast Morava Vinařská oblast Čechy
Vinařská turistika
Vinařská oblast Čechy
Vinařská oblast Morava
Česká vína
Moravská vína
Vinařství
Producenti vína
Vinařské stezky
Cech českých vinařů
Svaz moravských vinařů
Vinné sklepy
Vinotéky
Vinárny
Gastronomické speciality
Folklorní akce a festivaly
Folklorní sdružení
Folklorní soubory
Folklorní festivaly
Lidové tradice a zvyky
Lidová řemesla a výrobky
ČESKÁ REPUBLIKA
Služby pro turisty
Informační centra
Kultura a zábava
Památky UNESCO
Památky a architektura
Hrady a zámky
Aktivní dovolená
Turistika
Sport a relaxace
Ubytování
Stravování
Lázeňská zařízení
Přírodní zajímavosti
Chráněná krajinná území
Jeskyně a propasti
Naučné stezky
Klub českých turistů
Cestovní kanceláře
Turistické akce
Veletrhy a výstavy
Kongresy a konference

Vyhledávací centrum
Rejstřík ČR
Království perníku

August Frind [ Osobnost ]

Krásnolipský rodák August Frind se narodil 21. listopadu 1852 v chudé rodině venkovského chalupníka. Za jeho litografické praxe v Düsseldorfu v něm vzrůstala touha po malířském umění. Finančním přispěním průmyslníka Karla Dittricha mohl čtyřiadvacetiletý Frind navštěvovat uměleckou akademii v Drážďanech vedenou profesorem Pohlem. Po ukončení studia na akademii pracoval mladý umělec v ateliéru profesora Pauwelese.
Frindova životní dráha začala v polském Zyrardowe, kde vyhotovil řadu uměleckých děl jak v místním kostele, tak i v nedalekém zámku u městečka Borny. Za zmínku stojí obraz "Rudolf Habsburský nad zesnulým Otakarem II." Opakovaně vyznamenaný umělec August Frind se roku 1888 přestěhoval do Mnichova, kde pobyl několik let. V roce 1890 se vrátil zpět do Krásné Lípy, aby zde vytvořil řadu uměleckých děl pro mauzoleum rodiny Ditrichových, starokatolický kostel v Krásné Lípě a navrhl vitráže pro římskokatolický kostel sv. Máři Magdalény. Od roku 1912 se umělec trvale usídlil ve svém rodném městě. Zde vytvořil většinu svých uměleckých děl. Za zmínku stojí díla: Věrná péče, Vazačka věnců, Tančící víly, Pan a Psyché, Barborka, Odpočinek po útěku, Soumrak, Večerní klid, Kristus na kříži, Uložení Páně, Nanebevstoupení Páně a řada obrazů význačných osobností našeho města.
Akademický malíř August Frind byl členem Union des Beaux-Arts et de Lettres. Zemřel v Krásné Lípě v noci ze 3. na 4. srpna 1924. Umělec byl na vlastní žádost pochován nedaleko mauzolea rodiny Dittrichových. Je čestným občanem našeho města. V den 150. výročí jeho narození - 21. listopadu 2002 - byla tomuto umělci na domě č.1 ve Smetanově ulici odhalena pamětní deska.

UMÍSTĚNÍ


Typ záznamu: Osobnost
AKTUALIZACE: Barbora Laštůvková (České Švýcarsko o.p.s.) org. 2, 17.05.2006 v 13:44 hodin
Copyright 1998-2024 © www.infoSystem.cz,
součást prezentačního a rezervačního systému Doménová koule ®