PO RUSSKIPOLSKIFRANCAISDEUTSCHENGLISHČESKY Víno, vinařství a turistika - HLAVNÍ STRANA PREZENTACE 1 Vinařská oblast Morava Vinařská oblast Čechy
Vinařská turistika
Vinařská oblast Čechy
Vinařská oblast Morava
Česká vína
Moravská vína
Vinařství
Producenti vína
Vinařské stezky
Cech českých vinařů
Svaz moravských vinařů
Vinné sklepy
Vinotéky
Vinárny
Gastronomické speciality
Folklorní akce a festivaly
Folklorní sdružení
Folklorní soubory
Folklorní festivaly
Lidové tradice a zvyky
Lidová řemesla a výrobky
ČESKÁ REPUBLIKA
Služby pro turisty
Informační centra
Kultura a zábava
Památky UNESCO
Památky a architektura
Hrady a zámky
Aktivní dovolená
Turistika
Sport a relaxace
Ubytování
Stravování
Lázeňská zařízení
Přírodní zajímavosti
Chráněná krajinná území
Jeskyně a propasti
Naučné stezky
Klub českých turistů
Cestovní kanceláře
Turistické akce
Veletrhy a výstavy
Kongresy a konference

Vyhledávací centrum
Rejstřík ČR
Království perníku

Z Mikulášovic do Hinterhermsdorfu [ Výlet ]

Mikulášovice

Město Mikulášovice táhnoucí se 7 km údolím Mikulášovického potoka se nachází ve Šluknovském výběžku 14 km západně od Rumburka a je málo známým východiskem do Českosaského Švýcarska od severu, přes hřeben Tanečnice a hranici se Saskem na rozhledové louky kolem Hinterhermsdorfu, k pískovcovým skalním útvarům v údolí Křinice a jím přes několik pěších přechodů opět na českou stranu - Kyjovským údolím do Krásné Lípy nebo přes Zadní Jetřichovice na Tokáň a do Jetřichovic nebo roklemi a doly směr Mezní Louka a Vysoká Lípa.

První osidlování území dnešních Mikulášovic začalo již 10. až 11. století, kdy se stalo součástí Marky míšeňské. K českému státu připadlo roku 1076 za krále Vratislava.
Postupně se stávaly Mikulášovice průmyslovou obcí a na sklonku 18. století již zde žilo téměř 4000 obyvatel. Vznik nožířského průmyslu se datuje do tohoto období. Velký rozvoj průmyslu začal v 19. století a byl završen v roce 1916, kdy byly Mikulášovice se sedmi tisíci obyvateli povýšeny na město, jako druhá největší obec tehdejšího Rakousko - Uherska.

Po odsunu německého obyvatelstva došlo k mnohaletému úpadku obce, která už nikdy nebyla osídlena v předválečném měřítku. V současnosti jsou ve městě tři známé podniky - Mikov - výrobce nožů, Stap - výrobce stuh a firma Lemfeld a syn v.o.s., která pokračuje v rodinné tradici textilní výroby založené na přelomu 19. a 20. století. Zdaleka ovšem není dosažen původní počet továren.

Nově se rozvíjí i turistický ruch. Dominantou města je v její střední části na kopci situovaný kostel sv. Mikuláše z roku 1555. Taková poloha je charakteristická i pro jiné obce Šluknovska /Chřibská, Krásná Lípa/. Proti kostelu ještě stojí budova bývalé hvězdárny, postavené tehdejším lékárníkem Adolfem Krausem, jehož osobním koníčkem byla záliba v astronomii a byl mimo jiné členem Světové astronomické společnosti. V šedesátých letech minulého století bylo potvrzeno, že amatérská činnost mikulášovického astronoma přinesla již ve své době mimořádné výsledky. U žel. zast. Mikulášovice - střed. najdeme památník obětem 1. světové války a při silnici na Brtníky je po pravé straně v krásné horské poloze nově opravená barokní kaple Nejsvatější Trojice z roku 1741.


V katastru Mikulášovic stojí nejsevernější rozhledna celých Čech - Tanečnice. Původně stála na vrcholu 597 m.n.m. už ve 30. letech 19 století dřevěná vyměřovací věž, která byla poničena bouří a proto byla vystavěna rozhledna zděná, v roce 1905 předaná slavnostně do užívaní veřejnosti. Po zpevnění ocelovými pásy slouží návštěvníkům dodnes a z rozhledny vysoké 26 metrů je překrásný kruhový rozhled do Německa i na českou stranu, za pěkného počasí uvidíte i Krkonoše. Jde o jeden z nejlepších vyhlídkových bodů v oblasti - skalní území celého Českosaského Švýcarska i se stolovými horami přehlédneme jako na dlani, obzor je lemován Krušnohořím, Středohořím, Lužickými a Jizerskými horami a Krkonošemi. Věž je otevřena dlouho do večerních hodin, v souvislosti s provozem sousední restaurace.


Do Mikulášovic je spojení lokální dráhou z Rumburka přes Panský a Brtníky, nejlepší východiště k výletům je ze zastávky Mikulášovice střed.


Po žluté značce je po tzv. Staré Mikulášovické cestě /Alte Nixdorfer Strasse/ vzdálena asi 1 hodinu cesty rozhledna na saském Weifbergu a další půlhodinu letovisko Hinterhermsdorf nabízející možnosti dalších tras do skal.
Další přechody jsou v blízkosti vrcholu Tanečnice - směr Sebnitz a směr Hertigswalde.


Hinterhermsdorf

Horská obec byla založena ve 13. století a nachází se 18 km východně od Bad Schandau, sídla Národního parku Saské Švýcarsko. Její poloha v malebné části tzv. Zadního Saského Švýcarska, na náhorních loukách poskytujících daleké výhledy je přímo ideálním výchozím bodem turistických tras pro pěší i cyklisty (pěší přechody Weifberg -Mikulášovice, Hinterhermsdorf - Zadní Doubice, H. - Zadní Jetřichovice, ) s možností přechodu do Čech.

Dějiny Hinterhermsdorfu jsou spojené s naším územím, nejen říčkou Křinicí, vzdálené asi 3 km, ale na svou dobu i kuriozitou, kdy z dříve obývané Zadní Doubice chodívaly děti v zimě pravidelně do hinterhermsdorfské školy.

Obec je známa velkým množstvím zajímavých a perfektně udržovaných staveb lidové architektury, podstávkových domů, půvab- ným náměstíčkem a nejstarším zachovaným domem Saského Švýcarska z roku 1670. Najdete zde taktéž místní muzeum s expozicí interiéru podstavcového domu a života v něm ve 20. století, vstup je bezplatný.

Hinterhermsdorf je výchozím bodem k soutěsce v Obere Schleuse , vzdálené asi 3 km, kde návštěvníky čeká jízda na pramičkách soutěskou říčky Křinice. Soutěska sloužila již od roku 1580 jako zdrž pro plavení vytěženého dřeva. Postupné snižování těžby dřeva s sebou přineslo možnost využití této divoké romantické soutěsky k jízdám na pramičkách.Ty se provozují od konce 19. století od začátku dubna do konce října doposud. Roku 1964 bylo plavení dřeva ukončeno a od tohoto roku slouží výhradně pro turistické účely. Soutěska tvoří historickou hranici mezi Saskem a Čechami.

Od roku 2001 mohou milovníci rozhleden navštívit v katastru obce nově otevřenou ocelovou rozhlednu na zalesněném Weifbergu ve výši 478 m, odkud je nádherný kruhový výhled na Saské Švýcarsko, především do oblasti skal Schrammsteine , na V. Winterberg a stolové hory /Lilienstein/, do Českého Švýcarska /lesnaté doly kolem Křinice, Růžák, Vlčí hora/, na kužely Lužických hor /Studenec, Jedlová, Luž/ i na Středohoří, Jizerské hory a Krkonoše.


Tipy na výlet:

Mikulášovice - Weifberg - údolí Bílého potoka /Weissbachtal/ - Niedermühle - Obere Schleuse - Hermannseck - Wettinplatz - Hinterhermsdorf - Mikulášovice

Trasa překročí hřebeny Lužické vrchoviny, aby od rozhledny na Weifbergu /popis viz výše/ sestoupila do lesů a nejprve po žluté údolím hraničního Bílého potoka, stále po saské straně, později po červené kolem romantické budovy bývalého mlýna Niedermühle v údolí Křinice dospěla k nádrži Obere Schleuse /Horní splav/, nádherné partii Českosaského Švýcarska, podobné soutěskám Kamenice ve Hřensku, ovšem méně navštěvované, kde se nabízí plavba na pramicích s německým převozníkem. Po zhruba 20 minutách jízdy mezi skalami vystoupíme a stezce ve skalách vystoupíme na vyhlídku Hermannseck s chatkou /vysoko nad Křinicí, pohled na rokle na české straně/, a dále lesy pohodlně na rozcestí Wettinplatz a lesem dále do Hinterhermsdorfu. Projdeme celou obcí a stoupáme zpět pod Weifberg a známou cestou zpět do Mikulášovic.


Dolní Mikulášovice - Tanečnice - Tomášov - Wachberg - Weifberg -
Mikulášovice


Z dolního nádraží v Mikulášovicích /dobré spojení od Rumburka tratí přes Šluknov i tratí přes Panský a Brtníky/ se vydáme po modře značené cestě na nejseverněji postavenou rozhlednu v Čechách, Tanečnici, v krásné horské poloze. Dále mírně dolů lesy až na starou obchodní silnici spojující Mikulášovice se Saskem. Po ní přes malou ves Tomášov a dále stále lesem přes pěší přechod na saskou stranu. Ještě před příchodem do Hertigswalde najdeme německou modrou značku, která vede vysoko nad rázovitým Saupsdorfem /podstávkové domy/ k restauraci na Wachbergu, odkud je panoramatický pohled na skály Saského Švýcarska. Oblíbený cíl se dříve nazýval i Švýcarská koruna /Schweizerkrone/. Nyní vyhlídka poněkud zarůstá. Dále po značených cestách lesem v blízkosti hranice k rozhledně na Weifbergu /viz předchozí výlet/ a po vychutnání zážitku z krásného kruhového rozhledu se vydáme zpět k hranici a po žluté značce přes hřeben do střední části Mikulášovic.

Mikulášovice - Tanečnice - Grenzbaude - Sebnitz - Dolní Poustevna

Ze střední části Mikulášovic vyjdeme starou obchodní silnicí směr Tomášov. Modrá značka odbočí v lese vpravo k rozhledně na Tanečnici a po odpočinku sestoupíme po žluté přes hranici na saskou stranu, kolem vyhlídkové restaurace Grenzbaude /pohled na město Sebnitz a vrch Unger s rozhlednou/ sestoupíme do Sebnitz, města založeného již ve 13. století. Město je známo výrobou umělých květin. V blízkosti pěkného náměstí je možné navštívit ve starém hrázděném domě unikátní expozici Afrikahaus založenou v roce 2000 a vlastivědné muzeum. Z náměstí jdeme zástavbou k severu kolem bylinných lázní Dr. Petzolda /skvělý turistický cíl s koupalištěm, teplým bazénem, velkou saunou a mnoha koupelemi vč. rašelinných zábalů. Po přestupu státní hranice na automobilovém hraničním přechodu v Dolní Poustevně dojdeme k nepříliš vzdálené obrovské budově místního nádraží, odkud vyjíždějí vlaky na Rumburk. Obnova vlakového spojení směr Sebnitz - Bad Schandau je plánována do r. 2010.


Možnosti výletů z Hinterhermsdorfu / necelou 1,5 hod. vzdáleného z Mikulášovic přes Weifberg/

Přes vyhlídku Taubenstein k Niedermühle a přes Zadní Doubici Kyjovským údolím do Krásné Lípy nebo Brtníků - nádherný přechod ze skal podél Křinice až na úpatí Lužických hor.

Přes vyhlídku Königsplatz k jezírku Obere Schleuse, soutěskou Křinice do bývalých Zadních Jetřichovic a po České cestě do Vysoké Lípy, Jetřichovic nebo na Mezní Louku:
Trasa vede nejkrásnějšími partiemi Zadního Saského a Českého Švýcarska, z vyhlídky Königsplatz výhled přes moře lesů a skal k Lužickým horám, v soutěsce Křinice obrovité smrky, nejstarší v oblasti.

Další informace:
Obecně prospěšná společnost České Švýcarsko,
Informační centrum Krásná Lípa
Křinické náměstí 5
407 46 Krásná Lípa
Tel.: + 420 412 383 413
Fax.: + 420 412 383 467
E-mail: informace@ceskesvycarsko.cz
Www: www.ceskesvycarsko.cz

UMÍSTĚNÍ

DALŠÍ INFORMACE: http://www.ceskesvycarsko.cz

Typ záznamu: Výlet
AKTUALIZACE: Barbora Laštůvková (České Švýcarsko o.p.s.) org. 2, 19.05.2006 v 09:59 hodin
Copyright 1998-2024 © www.infoSystem.cz,
součást prezentačního a rezervačního systému Doménová koule ®