PO RUSSKIPOLSKIFRANCAISDEUTSCHENGLISHČESKY Víno, vinařství a turistika - HLAVNÍ STRANA PREZENTACE 1 Vinařská oblast Morava Vinařská oblast Čechy
Vinařská turistika
Vinařská oblast Čechy
Vinařská oblast Morava
Česká vína
Moravská vína
Vinařství
Producenti vína
Vinařské stezky
Cech českých vinařů
Svaz moravských vinařů
Vinné sklepy
Vinotéky
Vinárny
Gastronomické speciality
Folklorní akce a festivaly
Folklorní sdružení
Folklorní soubory
Folklorní festivaly
Lidové tradice a zvyky
Lidová řemesla a výrobky
ČESKÁ REPUBLIKA
Služby pro turisty
Informační centra
Kultura a zábava
Památky UNESCO
Památky a architektura
Hrady a zámky
Aktivní dovolená
Turistika
Sport a relaxace
Ubytování
Stravování
Lázeňská zařízení
Přírodní zajímavosti
Chráněná krajinná území
Jeskyně a propasti
Naučné stezky
Klub českých turistů
Cestovní kanceláře
Turistické akce
Veletrhy a výstavy
Kongresy a konference

Vyhledávací centrum
Rejstřík ČR
Království perníku

Masopustní koleda v Kovářově [ Lidové tradice ]

Kovářovánek, dětský foklorní soubor
předání povolení starostou
Jihočeský folklorní soubor Kovářovan obnovil starý lidový obyčej masopustních koled, který měl v obci Kovářov dlouhá desetiletí odmlku. Chtějí tak založit novou tradici a upozornit veřejnost na starý lidový obyčej masopustních obchůzek, které neodmyslitelně patřili k tomuto období. Masopustní koledy obvykle provozovali dospělí, ale v Kovářově si řekli, že nebude na škodu, aby se do maškar zapojily i děti.


Dětská masopustní koleda v Kovářově 2007
Jihočeský folklorní soubor Kovářovan obnovil starý lidový obyčej masopustních koled, který měl v obci Kovářov dlouhá desetiletí odmlku. Tento starobylý zvyk plný veselí a bujarého dovádění provedly 15. února ve zdejší obci děti z místních folklorních souborů, které si řekly, že nebude na škodu, aby se do masopustního skotačení zapojily i ony samotné.
.
Ve čtvrtek ráno začaly přípravy na "Obchůzku s medvědem", která je jednou z možných masopustních zábav. Důkladně se přistrojila maska medvěda, kterého vedl na provaze medvědář a oblékaly se i další masky nejrůznějších postav. Jakmile bylo vše připraveno, vydal se masopustní průvod čítající dvacet jedna masek na cestu za doprovodu bubínku, chřestítek i dud, na které vyhrávala vedoucí souboru Pavla Škochová. První zastávka byla u pana řídícího ve škole, aby povolil provozování koledy v této budově. Povolení bylo uděleno a tak první masopustní kolečko skotačilo kolem ředitele školy Libora Mandovce a další se uskutečnila i v několika třídách a byla vždy odměněna nějakou sladkostí.
.
Celý průvod se poté vydal za starostou Kovářova Pavlem Hrochem, aby také požádal o povolení provozovat koledu po této ctihodné obci. Starosta si vyslechl žádost koledníků a po upozornění, aby k žádné úhoně na majetku či zdraví nedošlo i když mnohé, jak se na masopust sluší, povoleno i trpěno bude, předal celému průvodu povolovací listinu k provozování koledy. Nechybělo opět masopustní kolečko, skotačení a sladkost pro všechny masky. Koledníci kromě dalších míst navštívili i místní mateřskou školu, kde si nejstatečnější špuntové pohladili medvěda. Zastávka byla i v místním pekařství a pan majitel Jaroslav Kolář počastoval koledníky pravými masopustními koblihami, které všichni zapili následně limonádou v místní hospodě.
.
Blížil se konec obchůzky a proto podle tradice následovalo skolení medvěda a ukončení masopustního veselí, po kterém nastane klidné období půstu a příprav na Velikonoce.
.
Masopust v Kovářově se vydařil, děti byly spokojené, zažili spoustu legrace a pochvalovaly si, že na každém z navštívených míst na ně čekala sladká odměna.
manželé Milan a Pavla Škochovi
Jihočeský folklorní soubor Kovářovan
Kovářov 398 55
tel.: 382 594 106, 604 692 062, e-mail: milan.skoch@tiscali.cz
www.kovarov.cz, www.jfos.cz, www.fos.cz
Kovářovánek, dětský foklorní soubor
vyhrávání na dudy

SOUVISEJÍCÍ ODKAZY

UMÍSTĚNÍ

DALŠÍ INFORMACE: http://www.kovarov.cz

Typ záznamu: Lidové tradice
AKTUALIZACE: Luděk Šorm (FOLKLOR.CZ) org. 24, 18.02.2007 v 10:23 hodin
Copyright 1998-2024 © www.infoSystem.cz,
součást prezentačního a rezervačního systému Doménová koule ®