PO RUSSKIPOLSKIFRANCAISDEUTSCHENGLISHČESKY Víno, vinařství a turistika - HLAVNÍ STRANA PREZENTACE 1 Vinařská oblast Morava Vinařská oblast Čechy
Vinařská turistika
Vinařská oblast Čechy
Vinařská oblast Morava
Česká vína
Moravská vína
Vinařství
Producenti vína
Vinařské stezky
Cech českých vinařů
Svaz moravských vinařů
Vinné sklepy
Vinotéky
Vinárny
Gastronomické speciality
Folklorní akce a festivaly
Folklorní sdružení
Folklorní soubory
Folklorní festivaly
Lidové tradice a zvyky
Lidová řemesla a výrobky
ČESKÁ REPUBLIKA
Služby pro turisty
Informační centra
Kultura a zábava
Památky UNESCO
Památky a architektura
Hrady a zámky
Aktivní dovolená
Turistika
Sport a relaxace
Ubytování
Stravování
Lázeňská zařízení
Přírodní zajímavosti
Chráněná krajinná území
Jeskyně a propasti
Naučné stezky
Klub českých turistů
Cestovní kanceláře
Turistické akce
Veletrhy a výstavy
Kongresy a konference

Vyhledávací centrum
Rejstřík ČR
Království perníku

Kaple sv. Jiří [ Kaple ]

Kaple sv. Jiří
Na návsi poblíž bývalé Obecné školy na pozemku parc.č. 39 v k.ú. Lučice na Moravě se nachází kaple sv. Jiří.
Nevelká jednoprostorová venkovská cihlová omítaná stavba bez zdobení s cibulovou zvoničkou obnovenou podle dobové fotografie - jediná sakrální stavba v této místní části.

Místní kaple sv. Jiří před čp. 3 s věžičkou stála uprostřed vesničky vedle školy jako symbol toho, že místo výchovné a místo víry se nacházejí v pravém slova smyslu ve středu vesnického společenství. Zvonek ve věži oznamoval ráno, poledne a večer. Při úmrtí se zvonilo hodinu a dávalo na vědomí, že si smrt vyžádala svou oběť. Když šel průvod na hřbitov do Bělotína, zvonilo se na rozloučenou. Během první světové války se konaly prosebné modlitby o nedělním odpoledni. Kaple pojala jen kněze a ministranty. Matky a ženy seděly na lavicích, které byly pořízeny před kaplí. Modlily se za muže, otce a syny na frontě. V kapli se nalézaly na obou postranních stěnách dva staré, cenné obrazy s malbou na skle.

Ukázka ze zápisu o opravě kaple z roku 1967, sepsaného panem farářem, Dr. J. Studeným: "Stav kaple byl velmi špatný, střecha pobořená, vazba zničená, zdivo rozpadlé atp. S pomocí Boží jsme přikročili k opravě kaple. Občané přispěli na opravu veřejnou sbírkou 1240 Kčs a téměř každý ochotně pomáhal." 

Ke generální opravě kaple přistoupila obec v roce 1996 a 1999. Kapli byl navrácen původní tvar střechy s cibulovitou věžičkou. Finančně vedle obce pomohl "Program obnovy venkova" a sbírka rodáků ze SRN. Letošní znovuvysvěcení kaple sv. Jiří je tak důležitou a slavnostní událostí, neboť právě naplňuje přání našich předků, kteří nám v dokumentech zanechali toto poselství: "Mějte rádi místa, po kterých my jsme před Vámi chodili, mějte rádi naši drahou vlast. V kapli pak této se pomodlete za nás."

Prozatím poslední oprava byla provedena v roce 2010 za finanční spoluúčasti Programu rozvoje venkova Ministerstva pro místní rozvoj ČR a obce Bělotín celkovým nákladem 457510,- Kč.

Do kaple byla v roce 2013 umístěna keramická plastika znázorňující patrona obce sv. Jiří. Autorkou je Kateřina Pavlicová.
Kaple sv. Jiří

UMÍSTĚNÍ


Typ záznamu: Kaple
AKTUALIZACE: Petr Svoboda (Infomorava.cz) org. 56, 13.06.2017 v 14:27 hodin
Copyright 1998-2024 © www.infoSystem.cz,
součást prezentačního a rezervačního systému Doménová koule ®