![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() Sklípek V Podhradí [ Vinný sklep ]![]() KONTAKT: Sklípek V Podhradí Jaroslav Zahrádka Hukvaldy 169 +420 724 421 534 E-mail: jaroslavzahradka@seznam.cz Nabídka kvalitních sudových vín z bohatě zásobeného klimatizovaného sklepa. Příjemné posezení pro jednotlivce i kolektivy. Pohoštění občerstvení. Prodej přes ulici. Zajištění vína pro společenské akce. OTEVÍRACÍ DOBA: Pro akce otevírací doba podle dohody Středa 14 - 20 Čtvrtek 14 - 20 Pátek 14 - 22 Sobota 10 - 22 Neděle 10 - 18 Jedinečná příležitost pro znalce i začátečníky. Vhodná příležitost poznat, okusit a porozumět vínu. Hukvaldy v žádném případě nepatří k vinařským oblastem, krásu vína dovezl pan majitel z Jižní Moravy. Nepěstuje - proto nemusí prodávat vše. Nakupuje s rozvahou znalce a zkušeného posuzovatele vína. Vizitkou je vzorový, klimatizovaný sklep. Odbornost a kvalitu doporučuji spolu s desítkami spokojených stálých klientů. WWW stránky snad poslouží nejen jako pozvánka, ale také jako průvodce dobrým moravským vínem. Česká produkce a prodej vín se nacházejí ve velmi podivném stavu. Vedle kvalitní produkce je trh zavalen konzumními patoky, plnými cukru a chemie. Mnozí lidé dosud neobjevili kouzlo a poezii krásného vína, spousta lidí není vůbec schopna poznat a vychutnat dobré víno. Snad proto, že ve většině našich obchodech kvalitní víno není. Pokud se tam dostane musí být upraveno a chemicky konzervárno, aby přežilo skladování a velkoprodej. V moha restauracích, včetně podniku tvářících se světácky, najdete nabídku vína "bílého a červeného", nezřídka rozlévaného z papírových krabic. Vínu nepomáhají konzumentské kombinace s colou a podobně. V takové kombinaci lze pít různé jedy a nejhorší patoky, proč ne, dobrého vína je k podobným pokusům škoda. V této zemi se dají sehnat i dobrá a relativně laciná vína. Doufáme, že je s naší pomoci najdete a zamilujete si je. Zamilujete si je ke prospěchu Vašeho zdraví a k radosti Vaši a Vašich přátel. Několik rad k nákupu Ideální je mít svého ověřeného a vyzkoušeného obchodníka, sklepmistra, který Vám nabídne rozumnou kvalitu za rozumnou cenu. Pokud nemáte nebo jste mimo jeho působnost nakupujme podle zásad: Víno nakupujte u odborníků a kvalitních obchodníků ve vinných sklepech a vinotékách. Odborníka poznáte podle způsobu zacházení s vínem (teplota, čistota, uložení vína, uložení lahví, znalost vína). Dávejte přednost suchým odrůdovým vínům, jsou zpravidla nabízeny v lahvích 0,7 litrů. Kahany, Sklepmistry a podobná rádoby známková vína vyzkoušejte až pochopíte krásu nejznámějších odrůdových vín. Sledujte výskyt a množství konzervačních látek uvedených na obalu. Kvalitní dobře uskladněné víno nepotřebuje konzervovat. Vyhněte se originál Tetrapakům a Pet-lahvím, dostanete více chemie než vína. Tyto obaly nejsou hodny dobrého vína. Zkontrolujte označení na etiketách. Důležitější než sama odrůda je informace kdo a kdy víno vyrobil či naláhvoval, tento "podpis" napoví o kvalitě. Pokud kupujete sudová vína, vždy nejprve ochutnejte. Víno uskladněte jen do čistých plastikových lahví s minimem vzduchu. Takové víno musí být uskladněno v lednici, v chladnu a tmě. Nepropadejte trudomyslnosti. Máme vína, která by se v zahraničí prodávala za desítky dolarů. Jen si je najít. Několik rad ke konzumaci Nepijte víno (na žízeň je voda a pivo; alkoholikům vyjde levněji vodka a rum) - víno ochutnávejte a vychutnávejte Ochutnávejte v klidu a pohodě, nejlépe v kruhu příjemných společníků a při dobré krmi. Používejte správné sklo, které Vám dovolí vychutnat barvu,vůni a chuť. Dbejte na teplotu - je důležitá, podporuje vůni a chuť. Pečlivě si vybírejte, porovnávání a ochutnávání je nejen příjemné, ale naučí Vás pochopit krásu vína. Názvosloví révové víno víno z plodů révy vinné, narozdíl například od jablečného vína nebo jiných ovocných vín stolní víno víno vyrobené z vinného moštu, dosahujícího minimálně 11 stupňů cukernatosti. Mošty s nižší cukernatostí nesmí být použity k výrobě vína. Pokud je révové víno stolní označeno jako české nebo moravské, nesmí přídavek jiných révových vín vyrobených z hroznů jiné než domácí produkce nebo révového vína z dovozu překročit 15 % objemu. jakostní víno víno vyrobené z vinného moštu s cukernatostí alespoň 15 stupňů. U jakostních vín nesmí obsah dováženého vína přesáhnout 50% obsahu, nebo musí být země původu vyznačena na etiketě. Takováto cukernatost stále nestačí k úspěšné fermentaci a proto musí být víno doslazováno. Někteří vinaři používají k doslazení vakuově odpařený vinný mošt i když mnohem běžnější je doslazení obyčejným řepným cukrem. odrůdové víno víno obsahující alespoň 85% hroznů jedné odrůdy (narozdíl od cuvée neboli kupáží, směsek). U odrůdového vína musí být na etiketě uvedena vinařská oblast. známkové víno cuvée - směs vín z několika odrůd hroznů s přívlastkem přívlastkové neboli predikátové víno je víno s "přívlastkem" kabinet, pozdní sběr nebo výběr z hroznů. Víno musí obsahovat alespoň 90% deklarované odrůdy. Vinařská oblast a vinařská obec musí být uvedeny na etiketě láhve. kabinet víno s přívlastkem kabinet je vyrobeno z moštu s cukernatostí alespoň 19 stupňů. Takovýto vinný mošt nevyžaduje další doslazování. pozdní sběr víno s přívlastkem pozdní sběr je vyrobeno z moštu s cukernatostí alespoň 21 stupeň výběr z hroznů víno s přívlastkem výběr z hroznů je vyrobeno z moštu s cukernatostí alespoň 24 stupňů archívní víno které zrálo alespoň rok ve speciálním archivním sklepě. Typicky víno dosahuje optimální sudové zralosti po circa jednom roce. Dalším pobytem v sudu se víno zlepší a je možno je uložit lahví. lahvově zralé totéž jako archivní víno suché víno obsahující maximálně 4g cukru na litr, nejde o "kyselé" víno, obsah kyselin toto ohodnocení nepostihuje polosuché víno obsahující maximálně 12g cukru na litr polosladké víno obsahující maximálně 45g cukru na litr sladké víno obsahující minimálně 45g cukru na litr červené víno vyrobené z hroznů červené barvy, kdy fermentace probíhá se slupkami a dojde k vylouhování barviva do vína bílé víno vyrobené z hroznů (většinou) bílé barvy, kdy fermentace probíhá bez slupek Ceny vína Cena je pochopitelně relativní věc. Co připadá někomu drahé, může někomu jinému připadat jako levné a naopak. Pamatujte, že koupit drahé a dobré víno není žádné umění, to zvládne každý. V porovnání se světovými cenami, prakticky všechna moravská vína jsou až neuvěřitelně laciná. Obecně vzato, v dnešní době, není možné koupit láhev něčeho, co lze nazvat vínem za méně než 40 Kč a cokoli nad 300 je předmět pro sběratele, nikoli pitelné víno. Tato tabulka je založena na odhadu a současných obecných cenách vína v této zemi. méně než 40 Kč nálepka s cenou je špatná nebo láhev neobsahuje víno 40 až 70 Kč toto je cena za běžné mladé odrůdové jakostní víno, některé odrůdy jako např. Sauvignon mohou být poněkud dražší 70 až 100 Kč toto je cena pro vína s označením ročníku, možná vína jeden či dva roky stará 100 až 130 Kč totéž jako předchozí kategorie, možná jen o něco lepší kvalita, víno z uvedené obce a vinice, atd. 130 až 190 Kč do této kategorie se řadí většina přívlastkových vín nebo vína ze speciálních poloh 190 až 300 Kč archivní vína více než 300 Kč rarity, sběratelské předměty, dárky UMÍSTĚNÍ
Typ záznamu: Vinný sklep AKTUALIZACE: uživatel č. 1164 org. 128, 13.10.2010 v 16:40 hodin součást prezentačního a rezervačního systému Doménová koule ® |
|