PO RUSSKIPOLSKIFRANCAISDEUTSCHENGLISHČESKY Víno, vinařství a turistika - HLAVNÍ STRANA PREZENTACE 1 Vinařská oblast Morava Vinařská oblast Čechy
Vinařská turistika
Vinařská oblast Čechy
Vinařská oblast Morava
Česká vína
Moravská vína
Vinařství
Producenti vína
Vinařské stezky
Cech českých vinařů
Svaz moravských vinařů
Vinné sklepy
Vinotéky
Vinárny
Gastronomické speciality
Folklorní akce a festivaly
Folklorní sdružení
Folklorní soubory
Folklorní festivaly
Lidové tradice a zvyky
Lidová řemesla a výrobky
ČESKÁ REPUBLIKA
Služby pro turisty
Informační centra
Kultura a zábava
Památky UNESCO
Památky a architektura
Hrady a zámky
Aktivní dovolená
Turistika
Sport a relaxace
Ubytování
Stravování
Lázeňská zařízení
Přírodní zajímavosti
Chráněná krajinná území
Jeskyně a propasti
Naučné stezky
Klub českých turistů
Cestovní kanceláře
Turistické akce
Veletrhy a výstavy
Kongresy a konference

Vyhledávací centrum
Rejstřík ČR
Království perníku

EKOfarMA Horecký Dvůr – Ing. Jana Vacková, Dobroty z Horeckého Dvora, Křížaly rytíře Sekolíka [ Regionální výrobce nebo produkt ]

Jana Vacková, Dobroty z Horeckého Dvora

Dříve byly na Horeckém dvoře u Jedousova rozsáhlé třešňové sady. Ještě za První republiky se třešně odtud vozily až do Vídně. Co se neprodalo, zpracovalo se v marmeládovně. Manželé Markovi v roce 2012 založili nové sady v rámci své firmy EKOfarMA Horecký Dvůr s.r.o., čímž chtějí navázat na to, co tu bylo kdysi vyhlášené.

Ing. Jana Vacková se provdala do rodiny hospodařící na Horeckém dvoře v roce 2018. Když sady začaly vydávat už větší úrodu, přišlo jí jako obrovská škoda jen tak otrhat ovoce a odvézt jej do palírny. Začali tedy ovoce trhat a prodávat přímo ze dvora. Co se neprodalo, zpracovali na křížaly nebo zmoštovali.

Na jaře celý sad krásně rozkvetl pampeliškou. Na pampelišky mají certifikát prokazující jejich biokvalitu. Zkusili s velkým úspěchem pampeliškový sirup podle babiččina receptu. Všichni ho moc chválili, jak je dobrý. Rozkvetla levandule a byl na světě levandulový sirup. Pak se přesunuli k bylinkám – meduňka, máta, bez. Do sirupu zpracovali i jitrocel mající také certifikát biokvality. V létě dozrály třešně, meruňky, rybízy, mirabelky, hrušky a jsou z nich výtečné džemy. Znáte jablíčka štrúdláky? I ty se nastrouhaná dostala do sklenic a po pasterizaci vznikl základ na štrúdl. V krabičce jako sušené Horecké plody mají sušená jablíčka, hrušky, švestky a oříšky. S úspěchem se snaží na Horeckém Dvoře zpracovat téměř vše, co zde během roku vyroste.

Na podzim v roce 2021 získala Ing. Jana Vacková pro Dobroty z Horeckého dvora certifikát ŽELEZNÉ HORY regionální produkt.

Statek prochází rekonstrukcí a v rámci ní plánují vybudovat i zázemí pro prodej. Dobroty z Horeckého Dvora si můžete objednat na e-shopu nebo přes facebook a vyzvednout si je na místě. Návštěvu si domluvte telefonem předem.

Kontakt

EKOfarMA Horecký Dvůr s. r. o.
Horecký Dvůr 66 • Jedousov • 535 01 Přelouč

Ing. Jana Vacková

telefon: 728 481 845
info@ekofarma.unas.cz

www.ekofarma.unas.cz

f1-12EmailTelefonEshopMAS ŽR piktogram Formanská stezkaProdej ze dvora

UMÍSTĚNÍ

ukázat na mapě

Další objekty v okruhu do

AKTUALIZACE: Lea Turynová (MAS ŽR) org. 127, 24.07.2023 v 08:40 hodin
Copyright 1998-2025 © www.infoSystem.cz,
součást prezentačního a rezervačního systému Doménová koule ®