PO RUSSKIPOLSKIFRANCAISDEUTSCHENGLISHČESKY Víno, vinařství a turistika - HLAVNÍ STRANA PREZENTACE 1 Vinařská oblast Morava Vinařská oblast Čechy
Vinařská turistika
Vinařská oblast Čechy
Vinařská oblast Morava
Česká vína
Moravská vína
Vinařství
Producenti vína
Vinařské stezky
Cech českých vinařů
Svaz moravských vinařů
Vinné sklepy
Vinotéky
Vinárny
Gastronomické speciality
Folklorní akce a festivaly
Folklorní sdružení
Folklorní soubory
Folklorní festivaly
Lidové tradice a zvyky
Lidová řemesla a výrobky
ČESKÁ REPUBLIKA
Služby pro turisty
Informační centra
Kultura a zábava
Památky UNESCO
Památky a architektura
Hrady a zámky
Aktivní dovolená
Turistika
Sport a relaxace
Ubytování
Stravování
Lázeňská zařízení
Přírodní zajímavosti
Chráněná krajinná území
Jeskyně a propasti
Naučné stezky
Klub českých turistů
Cestovní kanceláře
Turistické akce
Veletrhy a výstavy
Kongresy a konference

Vyhledávací centrum
Rejstřík ČR
Království perníku

Farní kostel sv. Václava [ Kostel nebo katedrála ]

Farní kostel sv. Václava
Farní kostel sv. Václava
Název: farní kostel sv. Václava
Identifikátor: 8-1677/1
Obec: Starý Jičín
Lokalizace: parc.č.: 4, st.
Statut památky: KP


Majitel hradu a panství Karel ze Žerotína nechal ve 2. polovině 16. století upravit starý farní kostel. Již v této době zde existoval hřbitov a jeho ohradní zeď. Z pozdějších majitelů věnovali areálu svou pozornost až svobodní pánové z Dannhausenu v 18. století, kteří nechali zaklenout kostel a upravit areál s ohradní zdí se vstupem. Areál byl později doplněn rokokovými kamennými kříži situovanými při schodišti hlavního vstupu.

Stavba kostela podle převažujících dobových zvyklostí kombinovala gotický sloh s renesančním tvaroslovím. Loď a presbytář byly plochostropé. Z této stavební etapy se zachovala věž, obvodové zdivo lodi, boční kaple s předsíní a kamenným portálem. Presbytář náleží k pozdější barokní etapě provedené na počátku 18. století novým majitelem Antonínem z Dannhausenu. Rozsáhlá úprava interiéru (klenby, patrová tribuna, nová okna atd.) byla ukončena pravděpodobně roku 1721. Dílčí zásahy jsou ze 2. poloviny 19. století (1853 hudební kruchta). Malířská výzdoba byla z 20. let 20. století provedena Adolfem Hellerem (*1887).


POPIS STAVBY:

Podléhá neorientovaná jednolodní stavba s představěnou renesanční hranolovou věží, polygonálním závěrem a patrovou hmotou kaple s předsíní a tribunou při jižním průčelí. Na hřebeni sedlové střechy je nasazena sanktusní vížka s otevřenou lucernou. Vstupní průčelí věže je horizontálně členěno průběžnými kordonovými římsami a završeno obloučkovou atikou. V přízemní je prolomen vstupní portál edikulového motivu s jónskými pilastry, trojúhelným frontonem a půlkruhově zaklenutým vstupem. Závěrový klenák nese rokajovou kartuši se čtvrceným erbem svobodných pánů Zenonů z Dannhausenu, nad erbem je v kartuši letopočet 1721. Strany věže jsou opatřeny kulatými ciferníky hodin, v posledním patře jsou dvojice vysokých půlkruhově zaklenutých oken. Nad nimi v půdním polopatře probíhá slepá arkatura. Hladké fasády lodi a presbytáře jsou pravidelně členěny barokními půlkruhovými okny v profilovaných šambránách a mohutnými hranolovými pilíři, korunní římsa je profilovaná. Vstup z jižní předsíně do lodi pozdně gotickým portálem doplněným již renesančním tvaroslovím. Široký polygonální chór je zaklenut konchou se třemi výsečemi. Valená klenba lodi je prostoupena dvojicemi lunet a zpevněna pasy, které jsou podpírány římsami z části vztažných opěrných pilířů. Jižní kaple, kolmá na osu lodi a doplněna na jižní straně malým chórem s půlkruhovým vítězným obloukem, je klenuta křížovými klenbami s hřebíky. Její prostor, v patře s tribunou, se do lodi otevírá půlkruhovými arkádami. Na východní straně lodi je vestavěna hudební kruchta nesená dvojicemi kamenných hranolových pilířů. Vstupní předsíň v podvěží je zaklenutá valeně s výsečemi. Starý farní kostel nechal ve 2. pol. 16. stol. zvětšit majitel panství Karel ze Žerotína. Stavba podle převažujících dobových zvyklostí kombinovala gotický sloh s renesančním tvaroslovím. Loď a presbytář byly plochostropé. Z této stavení etapy se zachovala věž, obvodové zdivo lodi, boční kaple s předsíní a kamenným portálem. Presbytář náleží k pozdější barokní etapě provedené na počátku 18. stol. novým majitelem Antonínem z Dannhausenu. Rozsáhlá úprava interiéru (klenby, patrová tribuna, nová okna atd.) byla ukončena pravděpodobně r. 1721. Dílčí zásahy jsou ze 2. pol. 19. stol. (1853 hudební kruchta). Malířská výzdoba byla z 20. let 20. stol. provedena Adolfem Hellerem (*1887).
Farní kostel sv. Václava
Farní kostel sv. Václava

UMÍSTĚNÍ

ukázat na mapě

Hledej další objekty v okruhu do km
DALŠÍ INFORMACE: http://www.stary-jicin.cz

AKTUALIZACE: Eliška Černochová (Beskydy-Valašsko) org. 56, 18.03.2010 v 12:28 hodin
Copyright 1998-2024 © www.infoSystem.cz,
součást prezentačního a rezervačního systému Doménová koule ®