PO RUSSKIPOLSKIFRANCAISDEUTSCHENGLISHČESKY Víno, vinařství a turistika - HLAVNÍ STRANA PREZENTACE 1 Vinařská oblast Morava Vinařská oblast Čechy
Vinařská turistika
Vinařská oblast Čechy
Vinařská oblast Morava
Česká vína
Moravská vína
Vinařství
Producenti vína
Vinařské stezky
Cech českých vinařů
Svaz moravských vinařů
Vinné sklepy
Vinotéky
Vinárny
Gastronomické speciality
Folklorní akce a festivaly
Folklorní sdružení
Folklorní soubory
Folklorní festivaly
Lidové tradice a zvyky
Lidová řemesla a výrobky
ČESKÁ REPUBLIKA
Služby pro turisty
Informační centra
Kultura a zábava
Památky UNESCO
Památky a architektura
Hrady a zámky
Aktivní dovolená
Turistika
Sport a relaxace
Ubytování
Stravování
Lázeňská zařízení
Přírodní zajímavosti
Chráněná krajinná území
Jeskyně a propasti
Naučné stezky
Klub českých turistů
Cestovní kanceláře
Turistické akce
Veletrhy a výstavy
Kongresy a konference

Vyhledávací centrum
Rejstřík ČR
Království perníku

Kostel Narození svatého Jana Křtitele [ Kostel nebo katedrála ]

Kostel
Nynější farní kostel byl vystavěn mezi lety 1587 -1589 na místě staršího kostela. Kostel nechal postavit písař markrabství moravského pan Ctibor Syrakovský z Pěrkova, pán na Staré Vsi a Paskově. Kostel byl posvěcen 28.dubna 1591 olomouckým biskupem Stanislavem Pavlovským. Kostel je pozdně gotický, s raně renesančními prvky, v pozdějších dobách stavebně upraven. Je významnou kulturní památkou a zároveň krásnou dominantou kraje. Vnitřní úprava kostela vykazuje prvky různých dob, svědčící o tom, že kostel není jen mrtvou památkou, ale domem, kde se lidé setkávají, aby vnímali duchovní rozměr lidského života, který se v postmoderní době mnohdy vytrácí. V presbytáři jsou čtyři pískovcové náhrobní reliéfy fundátorů kostela, pozornost si zaslouží i pískovcové portály při vstupech, nebo původní dubové dveře. Interiér kostela je lidově barokní. Bohoslužby doprovází zvuk varhan, vyrobených v Krnově firmou Rieger-Klos. Budova fary pochází z let 1809 až 1810. V současné budově je rekonstruována, aby vyhovoval požadavkům na kulturu současného bydlení a zároveň aby byla schopna přijmout asi 20-25 lidí, neboť v ní je pracuje Středisko pro mládež při Biskupství ostravsko-opavském. Farnost spravuje od července 1998 administrátor P.Vít Zatloukal.
Pořad bohoslužeb: Středa 17,00 hod. Čtvrtek 17,00 hod. Po mši svaté 1 hod eucharistické aadorace První pátek v měsíci: 07,00 hod. Neděle 10,30 hod.
Svátost smíření (zpověď) je možno slavit přede mší svatou. Je možno se také individuálně domluvit k delšímu rozhovoru.
Křty: Křest je znamením rozhodnutí pro víru. Katolická církev křtí i malé děti, jestliže se za ně někdo zaručí svou vírou (rodiče). Křest je možno přijmout v každém věku. Před křtem dítěte rodiče projdou přípravou (2-3 setkání), proto je důležité domluvit se 1 měsíc předem.
Sňatky: Právní úprava z roku 1994 umožňuje uzavřít sňatek jen v církevním společenství po splnění zákonem předepsaných podmínek. Křesťan je vázán ve svém svědomí, aby jeho sňatek byl uzavřen před Bohem a před církví. Je možno také před Bohem a před církví zplatnit sňatek již dříve uzavřený civilním způsobem. Církevní sňatek je možno uzavřít, je-li alespoň jeden z žadatelů pokřtěn. Protože se jedná o důležitý krok v životě člověka jsou žadatelé (snoubenci) pozváni k přípravě delší: 8 setkání, při nichž procházejí obecná témata života v rodinném společenství, a zároveň mohou přemýšlet o svém vzájemném vztahu i o svém vztahu k Bohu. Proto je důležité, aby o církevní sňatek přišli požádat asi 3 měsíce předem.
Pohřby: Ve společenství církve probíhají i rozloučení s těmi, kdo nás předešli do života věčného. Jde o modlitbu církve, která prosí za zemřelé a zároveň zvěstuje slova o naději, kterou jsme vložili v Ježíše Krista. Je více způsobů rozloučení (pohřeb do hrobu, kremace atd.), proto je dobré spojit se duchovním správcem co nejdříve (telefonicky), aby rozloučení proběhlo důstojně a v atmosféře pokoje.
Život farnosti není soustředěn jen na bohoslužby, ale setkáváme se ke společným rozhovorům na nejrůznější témata, je možné setkat se ve společenství mladých, v brzké době snad začne žít společenství rodin.
Středisko mládeže: Od roku 1998 je ve farnosti založeno Středisko pro mládež při Biskupství ostravsko-opavském. Z celé diecéze sem přijíždí mládež ve věku 12-25 let, aby společně prožili krásné chvíle, ve kterých rozvinou svou lidskou osobnost (prožitkové programy zaměřené na sebepoznání, volbu životních hodnot, protidrogová prevence, rozvinutí schopnosti komunikace, aj.) a mohou také společně se svými vrstevníky uvažovat o hodnotě a důstojnosti lidského života ve vztahu k víře.

KONTAKTNÍ ADRESA:

Kostel sv. Jana Křtitele
Stará Ves nad Ondřejnicí
739 23 Stará Ves nad Ondřejnicí
Česko (CZ)

UMÍSTĚNÍ

ukázat na mapě

Hledej další objekty v okruhu do km
DALŠÍ INFORMACE: http://www.stara-ves.cz

AKTUALIZACE: Pavel Náplava (Pavel Náplava - COLOR Studio) org. 56, 27.10.2003 v 14:09 hodin
Copyright 1998-2024 © www.infoSystem.cz,
součást prezentačního a rezervačního systému Doménová koule ®