PO RUSSKIPOLSKIFRANCAISDEUTSCHENGLISHČESKY Víno, vinařství a turistika - HLAVNÍ STRANA PREZENTACE 1 Vinařská oblast Morava Vinařská oblast Čechy
Vinařská turistika
Vinařská oblast Čechy
Vinařská oblast Morava
Česká vína
Moravská vína
Vinařství
Producenti vína
Vinařské stezky
Cech českých vinařů
Svaz moravských vinařů
Vinné sklepy
Vinotéky
Vinárny
Gastronomické speciality
Folklorní akce a festivaly
Folklorní sdružení
Folklorní soubory
Folklorní festivaly
Lidové tradice a zvyky
Lidová řemesla a výrobky
ČESKÁ REPUBLIKA
Služby pro turisty
Informační centra
Kultura a zábava
Památky UNESCO
Památky a architektura
Hrady a zámky
Aktivní dovolená
Turistika
Sport a relaxace
Ubytování
Stravování
Lázeňská zařízení
Přírodní zajímavosti
Chráněná krajinná území
Jeskyně a propasti
Naučné stezky
Klub českých turistů
Cestovní kanceláře
Turistické akce
Veletrhy a výstavy
Kongresy a konference

Vyhledávací centrum
Rejstřík ČR
Království perníku

Winston Churchill [ Osobnost Evropské unie ]

Winston Churchill (1874 - 1965)
Britský politik, spisovatel, malíř. Jedna z nejvýznamnějších evropských osobností v tomto století.
Poprvé se veřejně proslavil v roce 1899, kdy odjel do jižní Afriky, aby zde pracoval jako válečný zpravodaj během búrské války. Zde upadl do zajetí, ale podařilo se mu uprchnout. Útěk z něho udělal národního hrdinu. Za necelý rok využil své popularity a byl zvolen poslancem za Konzervativní stranu. V roce 1904 přestoupil k liberálům, aby se v roce 1923 opět vrátil ke konzervativcům.
Do britské vlády vstoupil poprvé v roce 1910, kdy zodpovídal za vnitřní záležitosti Británie. V následujícím roce ho ministerský předseda Lloyd George jmenoval Prvním lordem admirality. V této funkci vydržel do roku 1915, kdy se z jeho iniciativy uskutečnila neúspěšná invaze v Gallipoli a Churchill byl odvolán. Přesto se opět vrátil do vlády v roce 1917. V letech 1929-1939 se z vládní politiky stáhl, nevykonával žádnou významnou funkci. Současně však varoval před německým nacismem. V roce 1940 se stává britským ministerským předsedou a nezapomenutelně se zapisuje do historie svým neúnavným burcováním britské veřejnosti v době největšího ohrožení a svým statečným vystupováním. Z válečných let pochází řada jeho významných projevů.
Hlavním přínosem Churchilla během druhé světové války bylo zorganizování odporu proti fašistickému Německu. Churchillovi se podařilo získat podporu nejenom amerického prezidenta Roosevelta. Sám neváhal pomáhat Sovětskému svazu po jeho napadení Německem, ačkoli byl známým antikomunistou. Churchill patřil k hlavním spojeneckým stratégům a koordinoval jejich vojenskou spolupráci, což nakonec vedlo k porážce hitlerovského Německa. Jeho neúnavná činnost získala světový věhlas.
Po skončení druhé světové války však jeho strana překvapivě prohrála parlamentní volby. Do čela britské vlády se opět postavil v roce 1951 a vedl Británii v nové poválečné době až do roku 1955, kdy ze zdravotních důvodů odstoupil. V tomto období začínala studená válka a Churchill se proslavil svou neústupností vůči Stalinovu Sovětskému svazu. Churchill také významně přispěl k poválečné architektuře a uspořádání Evropy. Už v roce 1946 vyzval v Curychu k vytvoření Spojených států evropských, čímž by se podle Churchilla dalo předejít válečným konfliktům v Evropě. Churchill se rovněž zúčastnil památného Kongresu Evropy v Haagu. V tuto dobu si již uvědomoval, že skončila britská světová dominance, a proto se snažil vytvořit a podporovat privilegované britsko-americké partnerství, což se nezamlouvalo Francii. Je tak trochu paradoxem, že právě francouzský odpor k britskému členství zabránil Velké Británii vstoupit do společenství, které bylo svou ideou blízké myšlenkám Churchilla.
Winston Churchill nebyl jen nadaným politikem, diplomatem a stratégem. Byl rovněž výtečným spisovatelem, hlavně v oblasti dějin, literatury faktu a publicistiky. V roce 1953 obdržel Nobelovu cenu za literaturu. Kromě toho maloval.
Za jeho neocenitelné zásluhy a roli, jakou sehrál v Evropě, dostal řadu významných ocenění. V roce 1953 ho britská královna povýšila do rytířského stavu a v roce 1963 mu americký Kongres udělil čestné občanství Spojených států amerických.
DALŠÍ INFORMACE: http://www.euroskop.cz

AKTUALIZACE: Jana Holáňová (Beskydy-Valašsko, regionální agentura CR) org. 2, 05.12.2002 v 12:39 hodin
Copyright 1998-2024 © www.infoSystem.cz,
součást prezentačního a rezervačního systému Doménová koule ®