PO RUSSKIPOLSKIFRANCAISDEUTSCHENGLISHČESKY Víno, vinařství a turistika - HLAVNÍ STRANA PREZENTACE 1 Vinařská oblast Morava Vinařská oblast Čechy
Vinařská turistika
Vinařská oblast Čechy
Vinařská oblast Morava
Česká vína
Moravská vína
Vinařství
Producenti vína
Vinařské stezky
Cech českých vinařů
Svaz moravských vinařů
Vinné sklepy
Vinotéky
Vinárny
Gastronomické speciality
Folklorní akce a festivaly
Folklorní sdružení
Folklorní soubory
Folklorní festivaly
Lidové tradice a zvyky
Lidová řemesla a výrobky
ČESKÁ REPUBLIKA
Služby pro turisty
Informační centra
Kultura a zábava
Památky UNESCO
Památky a architektura
Hrady a zámky
Aktivní dovolená
Turistika
Sport a relaxace
Ubytování
Stravování
Lázeňská zařízení
Přírodní zajímavosti
Chráněná krajinná území
Jeskyně a propasti
Naučné stezky
Klub českých turistů
Cestovní kanceláře
Turistické akce
Veletrhy a výstavy
Kongresy a konference

Vyhledávací centrum
Rejstřík ČR
Království perníku

Přírodní rezervace Vrchové - Chrástě [ Přírodní rezervace ]

Kudlanka nábožná
Základní údaje: Stepní až lesostepní stráň přecházející v les, 1,75 km sv. od obce Drslavice, k. ú. Drslavice, V: 21,0074 ha, n.v.: 200 - 330 m.n.m., Z: Nařízení Okr. úřadu v Uh. Hradišti č. 19/2002 ze dne 16. 9. 2002.

Motiv ochrany: Komplex původních květnatých luk, pastvin, sadů a teplomilných doubrav s výskytem vzácných druhů rostlin a živočichů.

Geologie, půdní poměry: Podkladem území je zlínské souvrství račanské jednotky magurského flyše (flyšové vrstvy s převahou vápnitých jílovců). Půdy jsou jílovitohlinité, náchylné k sesuvům.

Botanika: Na bezlesých místech se vyskytují zbytky teplomilných luk s porosty válečky prapořité (Brachypodium pinnatum). Ze vzácných druhů rostlin se zde vyskytuje např. prostřelenec křížatý (Tretorhiza cruciata), len tenkolistý (Linum tenuifolium), čestec (úložník) vstavačovitý (Pseudolysimachion orchideum), ožanka kalamandra (Teucrium chamaedris), rozrazil ožankovitý (Veronica teucrium), mochna bílá (Potentilla alba).

Zoologie: Lokalita je významná i výskytem vzácného hmyzu, především motýlů: ohniváček černočárný, otakárek fenyklový a ovocný, žluťásek barvoměnný, modrásek hořcový, okáč voňavkový, můra Xestia castanea a Eugrapha sigma. Ze vzácných brouků je zde např. roháč obecný, tesařík piluna a krasec třešňový.

Lesnictví: Celé území bylo původně bezlesí. Vzhledem k dlouholeté absenci kosení a pastvy dochází ke spontánnímu zarůstání hlohem (Crataegus sp.) a trnkou (Prunus spinosa), v okrajích je pak již vytvořen souvislý lesní porost.

Management, ohrožení, návrhy opatření: Území je možné využívat částečně jako extenzivní sady, částečně jako jednosečné louky nebo extenzivní pastviny. Kosit jednou ročně nebo extenzivně přepásat. Lze uvažovat i o lokálních výsadbách ovocných stromů, vhodné by byly staré krajové odrůdy. Plochu s porosty prostřelence křížatého a na něj vázaného modráska hořcového je vhodné udržovat nejlépe pastvou, pokud kosením, tak až na podzim (konec září), nebo na jaře vyhrabání a spálení stařiny na určených místech. V lese provádět přirozenou obnovu.

Historie: Historicky bylo území využíváno zčásti jako staré vinohrady, sady a pastviny v současnosti místy zarostlé náletem z okolního lesa, část jako lesní půda a jako ostatní plocha (žleby u prameniště potoka). Území lokálně zarostlo náletem akátu, svídy, ptačího zobu, hlohu, olše. V letech 1998-2000 bylo území zbaveno na větší části náletových dřevin a bylo obnoveno pravidelné kosení luk.
Vrchové Chrástě- mapa

UMÍSTĚNÍ

DALŠÍ INFORMACE: http://nature.hyperlink.cz

Typ záznamu: Přírodní rezervace
AKTUALIZACE: Renata Starobová (MÚ Bojkovice) org. 56, 15.03.2004 v 09:48 hodin
Copyright 1998-2024 © www.infoSystem.cz,
součást prezentačního a rezervačního systému Doménová koule ®