PO RUSSKIPOLSKIFRANCAISDEUTSCHENGLISHČESKY Víno, vinařství a turistika - HLAVNÍ STRANA PREZENTACE 1 Vinařská oblast Morava Vinařská oblast Čechy
Vinařská turistika
Vinařská oblast Čechy
Vinařská oblast Morava
Česká vína
Moravská vína
Vinařství
Producenti vína
Vinařské stezky
Cech českých vinařů
Svaz moravských vinařů
Vinné sklepy
Vinotéky
Vinárny
Gastronomické speciality
Folklorní akce a festivaly
Folklorní sdružení
Folklorní soubory
Folklorní festivaly
Lidové tradice a zvyky
Lidová řemesla a výrobky
ČESKÁ REPUBLIKA
Služby pro turisty
Informační centra
Kultura a zábava
Památky UNESCO
Památky a architektura
Hrady a zámky
Aktivní dovolená
Turistika
Sport a relaxace
Ubytování
Stravování
Lázeňská zařízení
Přírodní zajímavosti
Chráněná krajinná území
Jeskyně a propasti
Naučné stezky
Klub českých turistů
Cestovní kanceláře
Turistické akce
Veletrhy a výstavy
Kongresy a konference

Vyhledávací centrum
Rejstřík ČR
Království perníku

BÁR Zdeněk [ Личность ]

Spisovatel, lit. historik a kritik, pedagog, narozen 19.1.1904 ve Štramberku, zemřel 17.7. 1980 v Ostravě .
Absolvoval reálné gymnázium v Příboře, maturita 1923. Ve studiích pokračoval na pražské UK, nejdříve si zapsal práva, později si zvolil obory čeština -francouzština. Během studií měl na něho vliv jeho učitel prof.M.Hýsek.
Po vystudování pedagogicky působil v Praze, trvale však zakotvil na Ostravsku. Působil na gymnáziích v Ostravě a v Hlučíně. Začínal zde v r. 1927 jako mladý středoškolský profesor češtiny a francouzštiny na tehdejším reálném gymnáziu.
Po druhé světové válce byl lektorem češtiny na univerzitě v Grenoblu.
Po 1948 obviněn z činnosti proti tehdejšímu režimu a vězněn až do 1960. Po propuštění z vězení pracoval jako úředník, 1967-73 byl ředitelem Kulturního domu v Hlučíně. Kulturní dům řídil v letech 1967-1973.
Už za vysokoškolských studií publikoval časopisecky verše, prózu i literární kritiky. Prošel, podobně jako jeho generační druhové, obdobím poetismu, ovlivněn poezií V. Nezvala.
V dalším básnickém vývoji se však od poetismu vzdálil a tíhl k tradičním hodnotám, objevil pro sebe znovu téma domova a rodného kraje.
Soc. motivy v Bárově poezii jsou odrazem vlivu poezie Bezručovy, vyvěraly však také z poznání poměrů na Ostravsku. Zduchovnělá obraznost, umocněna namnoze událostmi druhé světové války, charakterizovala Bárovu poezii na přelomu třicátých a čtyřicátých let. Zřetelně se tato tendence projevila v Písni pod Beskydami.
Motivy domova a návratu do rodného kraje se objevily i v Bárově próze. Od lyricky laděných próz směřoval postupně k románové epice. Jeho próza byla často spojována s ruralismem. Bárovo zaujetí pro rodnou krajinu bylo vykládáno jako tíhnutí k venkovu a jeho tradicím. Rád se vracel jako básník a prozaik do minulosti svého kraje, sledoval v prózách jeho proměny, zvláště vliv průmyslové výroby na životy drobných lidí. Události války zesílily epickou složku jeho románové tvorby (Mstitelé).
Jako literární historik a kritik byl Bár trvale úzce spjat s literárním životem Ostravska a Slezska. Badatelsky věnoval pozornost P. Bezručovi a spisovateli V. Martínkovi.
Jako kritik usiloval spíše o popularizační výklad lit. díla než o jeho hodnocení, systematicky sledoval lit. tvorbu na Ostravsku a referoval o ní v kritických statích a přehledech.

UMÍSTĚNÍ

DALŠÍ INFORMACE: http://www.hlucin.cz

Typ záznamu: Личность
AKTUALIZACE: Markéta Kvitová (Informační centrum Nový Jičín) org. 56, 21.03.2003 v 13:57 hodin
Copyright 1998-2024 © www.infoSystem.cz,
součást prezentačního a rezervačního systému Doménová koule ®