PO RUSSKIPOLSKIFRANCAISDEUTSCHENGLISHČESKY Víno, vinařství a turistika - HLAVNÍ STRANA PREZENTACE 1 Vinařská oblast Morava Vinařská oblast Čechy
Vinařská turistika
Vinařská oblast Čechy
Vinařská oblast Morava
Česká vína
Moravská vína
Vinařství
Producenti vína
Vinařské stezky
Cech českých vinařů
Svaz moravských vinařů
Vinné sklepy
Vinotéky
Vinárny
Gastronomické speciality
Folklorní akce a festivaly
Folklorní sdružení
Folklorní soubory
Folklorní festivaly
Lidové tradice a zvyky
Lidová řemesla a výrobky
ČESKÁ REPUBLIKA
Služby pro turisty
Informační centra
Kultura a zábava
Památky UNESCO
Památky a architektura
Hrady a zámky
Aktivní dovolená
Turistika
Sport a relaxace
Ubytování
Stravování
Lázeňská zařízení
Přírodní zajímavosti
Chráněná krajinná území
Jeskyně a propasti
Naučné stezky
Klub českých turistů
Cestovní kanceláře
Turistické akce
Veletrhy a výstavy
Kongresy a konference

Vyhledávací centrum
Rejstřík ČR
Království perníku

Měšťanský dům čp. 6 [ Měšťanský dům nebo stavba ]

Kulturní památka
č.r 8-3335
Měšťanský dům čp. 6
Masarykovo nám. č.or. 6, č.p. 6
(Úzká č or. 15, č.p. 2001)
č. parcely 127/1, 127/2 st., k.ú Nový Jičín - Město


V jádru renesanční objekt se čtyřosou fasádou z poslední čtvrtiny 18. století je situován v řadové zástavbě jihozápadní strany náměstí. Jednopatrový dům s druhým atikovým patrem se do náměstí v přízemí otevírá dvěma půlkruhovými oblouky podloubí. Patra jsou pravidelně rytmizována vysokým pilastrovým řádem, značně stylizované kompozitní hlavice nesou zalamované kladí korunní římsy. Okna v šambránách s uchy a přímou podokenní římsou jsou v prvním patře doplněna segmentově tvarovanou nadokenní římsou a štukovými motivy mušlí a "drápků". Slepá okna druhého patra jsou opatřena žaluziemi. Valeně zaklenuté podloubí je prostoupeno trojúhelnými výsečemi s hřebínky. Dispozice přízemí je řešena jako hloubkový dvoutrakt s druhotně rozděleným mázhausem. Jeho valená klenba je opatřena styčnými výsečemi, hrany lunet zvýrazněny štukovými lištami, vrchol klenby třemi rozetovými svorníčky. Další místnosti přízemí jsou klenuté valeně s výsečemi nebo stlačeně valeně, část prostor je plochostropá. Dvouramenné schodiště do patra z poloviny 19 století je neseno druhotně zazděnými litinovými sloupky s římsovitými hlavicemi. První patro je plochostropé. Renesanční původ domu (z doby kolem r. 1560) dokumentuje úprava dvou polí valené klenby v mázhausu a základní dispoziční rozvrh. Z barokních úprav se nejvýrazněji uplatňuje klasicistně cítěná obnova domu po požáru města v letech 1768 a 1775. Další zásahy kolem poloviny 19. stol. (schodiště), dílčí úpravy koncem 19. a ve 20. století.
Památková ochrana se vztahuje i na dvorní jednopatrový objekt přístupný z ulice Úzké (Úzká č.or. 15, č.p. 2001). Původně pozdně klasicistní fasáda se sdruženými toskánskými pilastry byla necitlivě zjednodušena a nyní je členěna pouze pískovcovým soklem a obdélnými okenními otvory. V přízemí se uplatňují plackové klenby a segmentová valená klenba do pasů, první patro, přístupné pilířovým schodištěm, je převážně plochostropé. Dům byl nově postaven r. 1846, utilitární stavební obnova v poslední čtvrtině 20. stol. necitlivě zjednodušila fasádu.

SOUVISEJÍCÍ ODKAZY

UMÍSTĚNÍ

ukázat na mapě

Hledej další objekty v okruhu do km

AKTUALIZACE: uživatel č. 268 org. 56, 02.09.2004 v 14:45 hodin
Copyright 1998-2024 © www.infoSystem.cz,
součást prezentačního a rezervačního systému Doménová koule ®