PO RUSSKIPOLSKIFRANCAISDEUTSCHENGLISHČESKY Víno, vinařství a turistika - HLAVNÍ STRANA PREZENTACE 1 Vinařská oblast Morava Vinařská oblast Čechy
Vinařská turistika
Vinařská oblast Čechy
Vinařská oblast Morava
Česká vína
Moravská vína
Vinařství
Producenti vína
Vinařské stezky
Cech českých vinařů
Svaz moravských vinařů
Vinné sklepy
Vinotéky
Vinárny
Gastronomické speciality
Folklorní akce a festivaly
Folklorní sdružení
Folklorní soubory
Folklorní festivaly
Lidové tradice a zvyky
Lidová řemesla a výrobky
ČESKÁ REPUBLIKA
Služby pro turisty
Informační centra
Kultura a zábava
Památky UNESCO
Památky a architektura
Hrady a zámky
Aktivní dovolená
Turistika
Sport a relaxace
Ubytování
Stravování
Lázeňská zařízení
Přírodní zajímavosti
Chráněná krajinná území
Jeskyně a propasti
Naučné stezky
Klub českých turistů
Cestovní kanceláře
Turistické akce
Veletrhy a výstavy
Kongresy a konference

Vyhledávací centrum
Rejstřík ČR
Království perníku

Přírodní památka Kozel [ Природный памятник ]

Nachází se pod hlavním hřebenem Chřibů, 800 m jihovýchodně od zříceniny hradu Cimburk, 50 m jižně od červeně značené turistické trasy na Buchlov, v nadm. výšce 460 m n. m., katastrální území Koryčany, parc. č. 3431/1, LZ Buchlovice, polesí Koryčany, les. odd. 49 c1. Druh kultury - les (lipová bučina). Výměra 0,04 ha.

Vyhlášení: vyhlášeno radou ONV v Kroměříži, usnesení ze dne 5. 4. 1967 (na 73. schůzi rady ONV v Kroměříži). Důvod vyhlášení: ochrana skalnatého pískovcového bloku vysokého asi 22 m na lesnatém svahu.

Geologie, půdní poměry: osamocený skalnatý blok je složen z typického soláňského pískovce magurské vrstvy, který je nejodolnější horninou flyšových Karpat. Je hrubozrnný, žlutošedý a skládá se převážně z křemene, dále obsahuje ortoklas, světlou slídu, červený a zelený fylit. Tato věžovitá skála má zhruba tvar kvádru, je vysoká asi 22 m a celkově je značně rozrušena zvětráváním. Na jejím povrchu jsou patrné charakteristické znaky zvětrávání a odnosu horniny, výklenky, převisy, skalní dutiny, voštiny atd. Nachází se na mírném svahu v bukovém porostu, bez výhledu. Zajímavé skalní útvary se nacházejí také na nedalekém vrcholu jižně od PP Kozel, na kótě 517,7 m s pěkným výhledem na zříceninu hradu Cimburk.

Botanika: okolní porosty jsou přirozené bučiny, typické pro oblast Chřibů.

Zoologie: v okolních lesích se mimo jiné vyskytuje jelení zvěř.

Hospodářské využívání, management: skalní útvar je využíván k horolezeckým účelům - vytyčeno několik výstupových cest s fixními skobami. Přírodní památka Kozel leží poblíž frekventované červeně značené turistické trasy vedoucí jižním hřebenem Chřibů z Bohuslavic přes hrad Buchlov a Velehrad do Starého Města u Uherského Hradiště. Stezka postupně prochází nebo těsně míjí celkem pět zvláště chráněných území na jižním hřebeni Chřibů: PP Moravanské louky (okr. Hodonín), PP Kozel, nedalekou PP Kazatelna (1 km), PR Holý kopec a PP Barborka (okr. Uherské Hradiště). Za Zlechovským potokem je na stezce krátká odbočka ke skalnímu útvaru Břestecká skalka a v obci Chabaně lze odbočit na žlutě značenou turistickou stezku k památnému stromu sekvojovci obrovskému (400 m).

Na rozcestí U křížku nebo U mísy lze odbočit na turistické stezky vedoucí ke zřícenině hradu Cimburk. Nově zde byla také vyznačena cyklostezka vedoucí z Osvětiman na Buchlov. Nesnadněji přístupné (asi 600 m) z rozcestí turistických cest U křížku, kde je i parkoviště (leží u silnice vedoucí z Koryčan do Vřesovic, silnice je úzká, s mnoha serpentinami při sjezdu do Koryčan, tento úsek v okrese Kroměříž se v zimním období neudržuje).

UMÍSTĚNÍ

DALŠÍ INFORMACE: http://nature.hyperlink.cz

AKTUALIZACE: Markéta Mácová org. 56, 07.02.2003 v 10:53 hodin
Copyright 1998-2024 © www.infoSystem.cz,
součást prezentačního a rezervačního systému Doménová koule ®