PO RUSSKIPOLSKIFRANCAISDEUTSCHENGLISHČESKY Víno, vinařství a turistika - HLAVNÍ STRANA PREZENTACE 1 Vinařská oblast Morava Vinařská oblast Čechy
Vinařská turistika
Vinařská oblast Čechy
Vinařská oblast Morava
Česká vína
Moravská vína
Vinařství
Producenti vína
Vinařské stezky
Cech českých vinařů
Svaz moravských vinařů
Vinné sklepy
Vinotéky
Vinárny
Gastronomické speciality
Folklorní akce a festivaly
Folklorní sdružení
Folklorní soubory
Folklorní festivaly
Lidové tradice a zvyky
Lidová řemesla a výrobky
ČESKÁ REPUBLIKA
Služby pro turisty
Informační centra
Kultura a zábava
Památky UNESCO
Památky a architektura
Hrady a zámky
Aktivní dovolená
Turistika
Sport a relaxace
Ubytování
Stravování
Lázeňská zařízení
Přírodní zajímavosti
Chráněná krajinná území
Jeskyně a propasti
Naučné stezky
Klub českých turistů
Cestovní kanceláře
Turistické akce
Veletrhy a výstavy
Kongresy a konference

Vyhledávací centrum
Rejstřík ČR
Království perníku

Přírodní památka Ježovský Lom [ Přírodní památka ]

Základní údaje: Opuštěný pískovcový stěnový lom asi 1 km SV od obce Ježov, k. ú. Osvětimany, V: 0,9693 ha, n.v.: 240 - 255 m.n.m., Z: Nařízení Okresního úřadu v Uherském Hradišti č. 6/1998 ze dne 15.7.1998.

Motiv ochrany: Z hlediska geologického představuje lomová stěna velmi dobře odkrytý příklad proximální flyšové sedimentace luhačovického souvrství, s dobře patrnými sedimentologickými znaky - erozní podmořská koryta aj. Lokalita je důležitým útočištěm teplomilné flóry a fauny.

Geologie, půdní poměry: Pískovcová poloha otevřená lomem patří k luhačovickým vrstvám zlínského souvrství. Z tektonického hlediska patří k račanské jednotce magurské skupiny příkrovů vnějšího flyšového pásma Karpat. Stářím bývají luhačovické vrstvy zařazovány zpravidla do středního eocénu. V sedimentární sekvenci odkryté lomovou stěnou převažují hnědavě šedé hrubozrnné křemenné pískovce, místy s psefitickou příměsí až konglomeráty s převažující písčitou základní hmotou. Pískovce mají vápnitý tmel. Jeho vyšší koncentrace místy zpevňuje horninu, jinde jsou pískovce drolivé a kulovitě až bochníkovitě odvětrávají.

Botanika: Vyskytuje se zde např. zvonek okrouhlolistý, radyk prutnatý, jetel rolní, mateřídouška Kosteletzkyho, mochna stříbrná, kozalec ladní, tařice kališní, čekanice porýnská aj.

Lesnictví: Lokalita je bezlesí.

Zoologie: Lokalita je významná i ze zoologického hlediska výskytem vzácné teplomilné fauny jako je např. modrásek vikvicový, saranče modrokřídlá, kudlanka nábožná. Pozoruhodný je výskyt chroustka Omaloplia spireae, který je znám pouze z několika zachovalejších lokalit v nejteplejších částech jižní Moravy. Z obratlovců se zde vyskytuje např. rejsek malý, rejsek obecný, hraboš polní a chráněná ještěrka obecná.

Historie: Systematická těžba v lomu byla ukončena v 80. letech 20. stol.

Hospodářské využívání, management: Je třeba cyklicky (jednou za 5 až 10 let) odstraňovat nálet dřevin v celé ploše lomu. V okolí lomu je několik drobných černých skládek - bude je třeba asanovat. Občas zde dochází k nepovolené těžbě písků, a to i těžkou mechanizací.

UMÍSTĚNÍ

DALŠÍ INFORMACE: http://nature.hyperlink.cz

Typ záznamu: Přírodní památka
AKTUALIZACE: Markéta Mácová org. 56, 07.02.2003 v 09:51 hodin
Copyright 1998-2024 © www.infoSystem.cz,
součást prezentačního a rezervačního systému Doménová koule ®