PO RUSSKIPOLSKIFRANCAISDEUTSCHENGLISHČESKY Víno, vinařství a turistika - HLAVNÍ STRANA PREZENTACE 1 Vinařská oblast Morava Vinařská oblast Čechy
Vinařská turistika
Vinařská oblast Čechy
Vinařská oblast Morava
Česká vína
Moravská vína
Vinařství
Producenti vína
Vinařské stezky
Cech českých vinařů
Svaz moravských vinařů
Vinné sklepy
Vinotéky
Vinárny
Gastronomické speciality
Folklorní akce a festivaly
Folklorní sdružení
Folklorní soubory
Folklorní festivaly
Lidové tradice a zvyky
Lidová řemesla a výrobky
ČESKÁ REPUBLIKA
Služby pro turisty
Informační centra
Kultura a zábava
Památky UNESCO
Památky a architektura
Hrady a zámky
Aktivní dovolená
Turistika
Sport a relaxace
Ubytování
Stravování
Lázeňská zařízení
Přírodní zajímavosti
Chráněná krajinná území
Jeskyně a propasti
Naučné stezky
Klub českých turistů
Cestovní kanceláře
Turistické akce
Veletrhy a výstavy
Kongresy a konference

Vyhledávací centrum
Rejstřík ČR
Království perníku

Přírodní památka Jalovcová louka [ Природный памятник ]

Základní údaje: Nachází se 0,5 km Z od základní školy v obci Trnava, na JV svahu vrchu Skalky (kóta 476 m). Přes lokalitu vede cesta, která ji dělí na dvě části. Výměra 2,8348 ha. k. ú. Trnava.

Botanika: Jedná se o značně svažité území s bohatým výskytem jalovce obecného (Juniperus communis), který je zde hlavním předmětem ochrany. Jalovec není podle v současnosti platné vyhlášky o ochraně přírody a krajiny zařazen do seznamu zvláště chráněných druhů rostlin, mnohými autory je však považován za ohrožený druh, jak v České republice, tak i v okrese Zlín, kde jeho lokalit v minulosti značné ubylo. PP Jalovcová louka je jedním z posledních zbytků jeho bohatších nalezišť v okolí Zlína.

Kromě jalovce jsou ve stromovém a křovinném patru zastoupeny i další dřeviny,Jako např. borovice lesní (Pinus sylvestris), smrk obecný (Picea abies), bříza bělokorá (Betula pendula), dub letní (Quercus robur), babyka obecná (Acer campestre), hloh (Crataegus sp.) a růže šípková (Rosa canina).

Lokalita je cenná i jako zbytek původní pastvinné vegetace v místech někdejší extenzívní pastvy. Floristická skladba odpovídá typu vegetace suchých pastvin. Z bylinných druhů se zde vyskytuje např. šalvěj přeslenitá (Salvia verticillata), jetel prostřední (Trifolium medium), jetelovec chlumní (Amoria montana), dětel zlatý (Chrysaspis aurea), dětel ladní (Chrysaspis campestris), úročník bolhoj (Anthyllis vulneraria), klinopád obecný (Clinopodium vulgare), černohlávek obecný (Prunella vulgaris), mateřídouška vejčitá (Thymus pulegioides), hvozdík svazčitý (Dianthus armeria), krvavec menší (Poterium sanguisorba), kručinka barvířská (Genista tinctoria), vikev ptačí (Vicia cracca), jehlice trnitá (Ononis spinosa), zeměžluč lékařská (Centaurium erythraea), zvonek rozkladný (Campanula patula), zvonek broskvoňolistý (Campanula persicifolia), bukvice lékařská (Betonica officinalis), čekanka obecná (Cichorium intybus), mochna nátržník (Potentilla erecta), čekánek obecný (Colymbada scabiosa), chrpina luční (Jacea pratensis) a mnoho dalších.

Z druhů v okrese považovaných za ohrožené se zde kromě jalovce vyskytuje vemeník dvoulistý (Platanthera bifolia) a prvosenka vyšší (Primula elatior), z druhů vyžadujících zvýšenou pozornost je to zvonek klubkatý (Campanula glomerata).

Management, ohrožení, návrhy opatření: Plocha území je značné zarostlá náletovými dřevinami a vyžaduje postupný regulační zásah ve prospěch výskytu jalovce, který nesnáší zastínění.

UMÍSTĚNÍ

DALŠÍ INFORMACE: http://nature.hyperlink.cz

AKTUALIZACE: Eliška Černochová (Beskydy-Valašsko) org. 56, 15.03.2010 v 13:34 hodin
Copyright 1998-2024 © www.infoSystem.cz,
součást prezentačního a rezervačního systému Doménová koule ®