PO RUSSKIPOLSKIFRANCAISDEUTSCHENGLISHČESKY Víno, vinařství a turistika - HLAVNÍ STRANA PREZENTACE 1 Vinařská oblast Morava Vinařská oblast Čechy
Vinařská turistika
Vinařská oblast Čechy
Vinařská oblast Morava
Česká vína
Moravská vína
Vinařství
Producenti vína
Vinařské stezky
Cech českých vinařů
Svaz moravských vinařů
Vinné sklepy
Vinotéky
Vinárny
Gastronomické speciality
Folklorní akce a festivaly
Folklorní sdružení
Folklorní soubory
Folklorní festivaly
Lidové tradice a zvyky
Lidová řemesla a výrobky
ČESKÁ REPUBLIKA
Služby pro turisty
Informační centra
Kultura a zábava
Památky UNESCO
Památky a architektura
Hrady a zámky
Aktivní dovolená
Turistika
Sport a relaxace
Ubytování
Stravování
Lázeňská zařízení
Přírodní zajímavosti
Chráněná krajinná území
Jeskyně a propasti
Naučné stezky
Klub českých turistů
Cestovní kanceláře
Turistické akce
Veletrhy a výstavy
Kongresy a konference

Vyhledávací centrum
Rejstřík ČR
Království perníku

Přírodní rezervace Travný [ Přírodní rezervace ]

Základní údaje: Přírodní rezervace Travný se rozkládá na vrcholu a úbočích hory Travný v nadmořské výšce 530 až 1203 m v Lysohorské hornatině v Moravskoslezských Beskydech. Katastrální území Krásná a Morávka, CHKO Beskydy. Vyhlášeno dne 22. 12. 2000, celková výměra: 154,8515 ha.

Motiv ochrany: Důvodem vyhlášení je ochrana fragmentů přirozených jedlobukových až smrkobukových porostů pralesovitého charakteru v komplexu bučin na úbočí hory Travný v širokém rozpětí nadmořských výšek.

Geologie, půdní poměry: Geologický podklad je tvořen flyšovými komplexy godulského souvrství slezské jednotky vnějšího flyšového pásma s převahou odolných pískovců nad jílovci. Na severním svahu Travného je odkryto frýdecké souvrství podslezské jednotky, vystupují zde také spodní těšínské vrstvy a těšínské vápence slezské jednotky. Geomorfologicky je území značně členité se třemi hluboce zaříznutými koryty horských potoků a kamenným mořem.

Botanika: Ze značného převýšení dosahujícího 670 m, které je největší v rámci maloplošných zvláště chráněných území v karpatské části ČR a složité geomorfologie území vyplývá i pestrost zdejší vegetace.

Zoologie: Podrobný zoologický průzkum nebyl dosud prováděn.

Lesnictví: V PR Travný je zachycen 5. až 7. lesní vegetační stupeň (jedlobukový, smrkobukojedlový a smrkový) a 16 souborů lesních typů. Nejcennější pralesovité části mají složitou věkovou a prostorovou strukturu. Jedná se o původní lesní ekosystémy, kde se uplatňuje vedle buku lesního (Fagus sylvatica) také jedle bělokorá (Abies alba), smrk ztepilý (Picea abies) a javor klen (Acer pseudoplatanus), přičemž průměrný udávaný věk horního stromového patra je 230 let.

Management, ohrožení, návrhy opatření: Zásahy v území jsou soustředěny především na podporu přirozeného zmlazení lesních porostů a jejich ochranu před okusem spárkatou zvěří. Přírodní rezervací prochází modře značená turstická stezka z Pražma přes vrchol Travný na rozcestí Travný a zeleně značená trasa z Morávky na Visalaje.

UPŘESŇUJÍCÍ ODKAZY

UMÍSTĚNÍ

DALŠÍ INFORMACE: http://nature.hyperlink.cz

Typ záznamu: Přírodní rezervace
AKTUALIZACE: Eliška Černochová (Beskydy-Valašsko) org. 56, 10.03.2010 v 12:36 hodin
Copyright 1998-2024 © www.infoSystem.cz,
součást prezentačního a rezervačního systému Doménová koule ®