PO RUSSKIPOLSKIFRANCAISDEUTSCHENGLISHČESKY Víno, vinařství a turistika - HLAVNÍ STRANA PREZENTACE 1 Vinařská oblast Morava Vinařská oblast Čechy
Vinařská turistika
Vinařská oblast Čechy
Vinařská oblast Morava
Česká vína
Moravská vína
Vinařství
Producenti vína
Vinařské stezky
Cech českých vinařů
Svaz moravských vinařů
Vinné sklepy
Vinotéky
Vinárny
Gastronomické speciality
Folklorní akce a festivaly
Folklorní sdružení
Folklorní soubory
Folklorní festivaly
Lidové tradice a zvyky
Lidová řemesla a výrobky
ČESKÁ REPUBLIKA
Služby pro turisty
Informační centra
Kultura a zábava
Památky UNESCO
Památky a architektura
Hrady a zámky
Aktivní dovolená
Turistika
Sport a relaxace
Ubytování
Stravování
Lázeňská zařízení
Přírodní zajímavosti
Chráněná krajinná území
Jeskyně a propasti
Naučné stezky
Klub českých turistů
Cestovní kanceláře
Turistické akce
Veletrhy a výstavy
Kongresy a konference

Vyhledávací centrum
Rejstřík ČR
Království perníku

Přírodní rezervace Travný potok [ Přírodní rezervace ]

Základní údaje: Přírodní rezervace Travný potok se rozkládá v širokém uzávěru údolí Travného potoka na prudkém východně exponovaném svahu horského masívu Travného (1203 m) asi 1,2 km jv. od vrcholu, v Lysohorské hornatině v Moravskoslezských Beskydech. Katastrální území Morávka, CHKO Beskydy. Vyhlášeno v r. 1955, celková výměra 18,6797 ha, ochranné pásmo 23,80 ha.

Motiv ochrany: Posláním rezervace je ochrana smíšeného lesního porostu středních poloh Beskyd s přirozenou dřevinnou skladbou (bučina s javorem klenem, jedlí a smrkem) a strukturou na prudkém svahu v závěru Travného potoka.

Geologie, půdní poměry: Geologický podklad je tvořen flyšovými komplexy godulského souvrství slezské jednotky vnějšího flyšového pásma s převahou odolných pískovců nad jílovci. Geomorfologicky je území značně členité s hluboce zaříznutým korytem Travného potoka.

Botanika: V dřevinné skladbě převládá buk lesní (Fagus sylvatica), ke kterému se přidružuje javor klen (Acer pseudoplatanus), jedle bělokorá (Abies alba) a smrk ztepilý (Picea abies). V bylinném patře je hojná kostřava lesní, šťavel kyselý (Oxalis acetosella), svízel vonný (Galium odoratum), kyčelnice žláznatá (Dentaria glandulosa), pitulník žlutý (Galeobdolon luteum) aj.

Zoologie: Podrobný zoologický průzkum nebyl dosud prováděn. Fauna se řadí do karpatského úseku zóny listnatých a smíšených lesů.

Lesnictví: V lesních porostech 5. a 6. lesního vegetačního stupně (jedlobukový a smrkobukojedlový) dominují mohutné javory, které slouží jako výběrové stromy pro sběr semen.

Management, ohrožení, návrhy opatření: Zásahy v území jsou soustředěny především na podporu přirozeného zmlazení lesních porostů a jejich ochranu před okusem spárkatou zvěří. V blízkosti přírodní rezervace prochází zeleně značená turistická trasa z Morávky přes rozcestí Travný na Visalaje.

Historie: Původní vyhlášení PR Travný bylo provedeno výnosem MK č. 18.127/55. Přehlášením v r. 2000 došlo k rozšíření území o 2 ha na konečných 18, 6797 ha. Dále došlo k rozšíření ochranného pásma na celkovou výměru 23,80 ha.

UMÍSTĚNÍ

DALŠÍ INFORMACE: http://nature.hyperlink.cz

Typ záznamu: Přírodní rezervace
AKTUALIZACE: Eliška Černochová (Beskydy-Valašsko) org. 56, 10.03.2010 v 12:36 hodin
Copyright 1998-2024 © www.infoSystem.cz,
součást prezentačního a rezervačního systému Doménová koule ®