PO RUSSKIPOLSKIFRANCAISDEUTSCHENGLISHČESKY Víno, vinařství a turistika - HLAVNÍ STRANA PREZENTACE 1 Vinařská oblast Morava Vinařská oblast Čechy
Vinařská turistika
Vinařská oblast Čechy
Vinařská oblast Morava
Česká vína
Moravská vína
Vinařství
Producenti vína
Vinařské stezky
Cech českých vinařů
Svaz moravských vinařů
Vinné sklepy
Vinotéky
Vinárny
Gastronomické speciality
Folklorní akce a festivaly
Folklorní sdružení
Folklorní soubory
Folklorní festivaly
Lidové tradice a zvyky
Lidová řemesla a výrobky
ČESKÁ REPUBLIKA
Služby pro turisty
Informační centra
Kultura a zábava
Památky UNESCO
Památky a architektura
Hrady a zámky
Aktivní dovolená
Turistika
Sport a relaxace
Ubytování
Stravování
Lázeňská zařízení
Přírodní zajímavosti
Chráněná krajinná území
Jeskyně a propasti
Naučné stezky
Klub českých turistů
Cestovní kanceláře
Turistické akce
Veletrhy a výstavy
Kongresy a konference

Vyhledávací centrum
Rejstřík ČR
Království perníku

Přírodní památka Lúčky - Roveňky [ Природный памятник ]

Přírodní památka Lúčky - Roveňky

Základní údaje:
PP Lúčky - Roveňky představuje luční enklávy se svahovými prameništi a potůčkem obklopené vzrostlým smrkovým lesem. Nachází se na západně orientovaném svahu, v nadmořské výšce 495 až 520 m, asi 1,5 km jihovýchodně od středu obce Růžďka. Katastrální Růžďka. Vyhlášeno v r. 1999,. Výměra 1,5 ha.

Motiv ochrany:
Druhově bohatá mokřadní a luční společenstva s výskytem ohrožených druhů vstavačovitých, pětiprstky žežulníku hustokvěté (Gymnadenia conopsea subsp. densiflora) a kruštíku bahenního (Epipactis palustris).

Geologie, půdní poměry:
Geologický podklad tvoří jílovce a hrubozrnné pískovce újezdských vrstev (eocén) zlínského souvrství račanské jednotky magurského flyše. Vyskytují se zde půdy kambizem typická a v zamokřených částech kambizem pseudoglejová.

Botanika:
Luční porosty vlhčích stanovišť svazu Molinion se zde střídají s květenou svahových pramenišť a mokřadů, která náleží svou floristickou skladbou do svazu Calthion. Vyskytují se zde ohrožené druhů vstavačovitých, zejména nejbohatší populace pětiprstky žežulníku hustokvěté (Gymnadenia conopsea subsp. densiflora) na Vsetínsku, v mokřadech početná populace kruštíku bahenního (Epipactis palustris). Z dalších druhů zde rostou prstnatec májový (Dactylorhiza majalis), prstnatec Fuchsův (Dactylorhiza fuchsii), tolije bahenní (Parnassia palustris), starček potoční (Tephroseris crispa), suchopýr úzkolistý (Eriophorum angustifolium), orobinec širolistý (Typha latifolia) aj.

Zoologie:
Podrobný zoologický průzkum nebyl dosud prováděn. Vhodné hnízdní podmínky zde nachází běžné druhy ptactva, např. budníček menší (Phylloscopus collybita), červenka obecná (Erithacus rubecula), pěnice černohlavá (Sylvia atricapilla) aj.

Lesnictví:
Ve spodní části se nachází podél potoka zbytky olšiny. Součástí chráněného území je i nepůvodní smrková monokultura.

Management, ohrožení, návrhy opatření:
Území bylo až do 60. let 20. stol. využíváno jako extenzivní pastviny a sečené louky. Část cenných orchidejových luk byla následně osázena smrkem ztepilým. Luční enklávy jsou ohrožovány sukcesí dřevin, především smrku, olše, břízy bělokoré a vrby jívy. Péče je soustředěna na pravidelné kosení a odstraňování náletu.

Literatura:
Rezervační kniha. Dep. in KÚ Zlín, AOPK ČR
Mackovčin P., Jatiová M. a kol (2002): Zlínsko. In: Mackovčin P. a Sedláček M. (eds.): Chráněná území ČR, svazek II., AOPK ČR a EkoCentrum Brno, Praha

Nekuda V. a kol. (2002): Okres Vsetín - Rožnovsko, Valašskomeziříčsko, Vsetínsko. - Vlastivěda moravská, sv. 68, Hvězdárna Valašské Meziříčí, Muzejní a vlastivědná společnost v Brně a Okresní úřad Vsetín.

Pavelka J., Trezner J. a kol. (2001): PŘÍRODA VALAŠSKA. Český svaz ochránců přírody, ZO 76/06 Orchidea, Vsetín.

UMÍSTĚNÍ

DALŠÍ INFORMACE: http://nature.hyperlink.cz

AKTUALIZACE: Eliška Černochová (Beskydy-Valašsko) org. 56, 15.03.2010 v 10:35 hodin
Copyright 1998-2024 © www.infoSystem.cz,
součást prezentačního a rezervačního systému Doménová koule ®