PO RUSSKIPOLSKIFRANCAISDEUTSCHENGLISHČESKY Víno, vinařství a turistika - HLAVNÍ STRANA PREZENTACE 1 Vinařská oblast Morava Vinařská oblast Čechy
Vinařská turistika
Vinařská oblast Čechy
Vinařská oblast Morava
Česká vína
Moravská vína
Vinařství
Producenti vína
Vinařské stezky
Cech českých vinařů
Svaz moravských vinařů
Vinné sklepy
Vinotéky
Vinárny
Gastronomické speciality
Folklorní akce a festivaly
Folklorní sdružení
Folklorní soubory
Folklorní festivaly
Lidové tradice a zvyky
Lidová řemesla a výrobky
ČESKÁ REPUBLIKA
Služby pro turisty
Informační centra
Kultura a zábava
Památky UNESCO
Památky a architektura
Hrady a zámky
Aktivní dovolená
Turistika
Sport a relaxace
Ubytování
Stravování
Lázeňská zařízení
Přírodní zajímavosti
Chráněná krajinná území
Jeskyně a propasti
Naučné stezky
Klub českých turistů
Cestovní kanceláře
Turistické akce
Veletrhy a výstavy
Kongresy a konference

Vyhledávací centrum
Rejstřík ČR
Království perníku

Arboretum Nový Dvůr [ Arboretum ]

Otevírací doba

otevřeno celoročně
říjen - březen:
pondělí - neděle:
8.00 - 16.00 hodin

duben - září:
pondělí - neděle:
8.00 - 18.00 hodin


Vstupné

dospělí: 30,-Kč
studenti, důchodci: 15,-Kč
děti základních škol: 10,-Kč


Arboretum Nový Dvůr bylo založeno rozhodnutím Krajského národního výboru v Ostravě k 1. lednu 1958. Jeho základem se stal jeden z dendrologicky nejcennějších parkových objektů ve Slezsku, jehož vznik je úzce spjat s bývalým majitelem novodvorského panství Quido Riedlem (1878 - 1946). Ten za dobu svého působení v Novém Dvoře (1906 - 1928) vytvořil na nevelké ploše 1,5 ha s vytříbeným vkusem romantický zámecký park, ve kterém bylo pěstováno na 500 druhů a forem domácích a cizokrajných dřevin.

Tento park se stal základem dnešního arboreta a tvoří dnes historickou část dendrologické expozice, která se rozšířila z původní plochy na 23 ha. Řada cenných dřevin se dochovala v historické části do dnešní doby a mnohé z nich jsou významnými introdukcemi v Evropě i v ČR (Acer palmatum, Gleditschia triacanthos, Decaisnea fargesii, Abies pinsapo, Cedrus atlantica, Pieris japonica, aj.).

Návštěvník by rozhodně neměl vynechat prohlídku další z expozic Slezského zemského muzea a to dendrologickou expozici s názvem "Dřeviny pěti světadílů", která se nachází v Arboretu v Novém Dvoře u Opavy.

Bohatou dendrologickou expozici, tvoří z větší poloviny všechny pěstované rostliny v arboretu, kterých zde roste na 7 000 druhů, variet, kultivarů a odrůd. Jsou zde rostliny domácí i cizokrajné ze všech světadílů.

Při procházce parkem je možno obdivovat stále živou zeleň mnoha druhů a kultivarů cypřišků, zeravů, smrků, borovic, tisů a druhů rodu tsuga, jedlí a jalovců. I stálezelené listnaté dřeviny vzácných druhů a rarit, mezi které patří velká sbírka rodu Rhododendron, proslavily arboretum a patří k nejbohatším sbírkám v ČR. V expozici se nacházejí zástupci obřích "mamutích stromů" sekvojí, borovice osinaté z Arizony, přesahující ve své domovině stáří 4 000 let i vývojově prastarého, posvátného a léčivého jinanu, pamětníka dinosaurů. Mezi další dendrologické zajímavosti náleží legendární cedry, metasekvoj čínská, "živá fosílie", známá jen z fosilních nálezů, než byla v roce 1943 objevena jako 30 m vysoký strom v lesích Sečuanu či poléhavý keř mikrobioty křížmovstřícné s nejmenšími šiškami mezi jehličnatými dřevinami.

Listnaté dřeviny umocňují krásu a přírodní rozmanitost arboreta proměnami a květy ve všech ročních obdobích. Od rozkvetlých vřesovců, kalin, zlatic a rododendronů k čínským a japonským třešním, javorům a kalinám, až k omamně vonícím pustorylům a katalpám.

V expozici arboreta je možno nalézt rašeliniště, vřesoviště, písečné duny, americké a sibiřské rostliny, himalájské druhy i časně kvetoucí dřeviny.

V arboretu se nachází taktéž skleníkový areál, který je v současné době v rekonstrukci.

KONTAKTNÍ ADRESA:

Arboretum Nový Dvůr
Nový Dvůr
746 01 Opava
Česko (CZ)
tel: (+420) 553 775 091
(+420) 553 661 032

UMÍSTĚNÍ

ukázat na mapě

Hledej další objekty v okruhu do km
DALŠÍ INFORMACE: http://www.szmo.cz

Typ záznamu: Arboretum
AKTUALIZACE: Šormová Helena (INFOSYSTEM s.r.o.) org. 56, 22.08.2021 v 09:40 hodin
Copyright 1998-2024 © www.infoSystem.cz,
součást prezentačního a rezervačního systému Doménová koule ®