PO RUSSKIPOLSKIFRANCAISDEUTSCHENGLISHČESKY Víno, vinařství a turistika - HLAVNÍ STRANA PREZENTACE 1 Vinařská oblast Morava Vinařská oblast Čechy
Vinařská turistika
Vinařská oblast Čechy
Vinařská oblast Morava
Česká vína
Moravská vína
Vinařství
Producenti vína
Vinařské stezky
Cech českých vinařů
Svaz moravských vinařů
Vinné sklepy
Vinotéky
Vinárny
Gastronomické speciality
Folklorní akce a festivaly
Folklorní sdružení
Folklorní soubory
Folklorní festivaly
Lidové tradice a zvyky
Lidová řemesla a výrobky
ČESKÁ REPUBLIKA
Služby pro turisty
Informační centra
Kultura a zábava
Památky UNESCO
Památky a architektura
Hrady a zámky
Aktivní dovolená
Turistika
Sport a relaxace
Ubytování
Stravování
Lázeňská zařízení
Přírodní zajímavosti
Chráněná krajinná území
Jeskyně a propasti
Naučné stezky
Klub českých turistů
Cestovní kanceláře
Turistické akce
Veletrhy a výstavy
Kongresy a konference

Vyhledávací centrum
Rejstřík ČR
Království perníku

Světlovan [ Folklorní soubor či skupina ]

Světlovský bál
Založení souboru
První pokus o vytvoření Slováckého kroužku v Bojkovicích se datuje do roku 1951, jeho zakladatelem byl Alois Knichal, který se snažil se skupinou chlapců a děvčat propagovat staré zvyky a tance na tanečních zábavách a do lidové zábavy zapojoval i obecenstvo.

K samotnému založení souboru "Světlovan" došlo teprve 28. února 1953. Na založení souboru mají největší zásluhu JUDr. Bureš, Josef Bílý, Bohumil Mazůch, Pavel Jahůdka, Milada Horová, Vlasta a Božena Škráškovy, Stanislava Šlahorová, Věra Ondrůšková, Emilie Bílá a Karla Slabáková. Tance se nacvičovaly bez muziky, jen při zpěvu a s využitím gramofonu. V roce 1954 pak začíná se souborem nacvičovat i muzika a tím byly vytvořeny podmínky pro vystupování na veřejnosti. Všechna vystoupení se uskutečnila ve vypůjčených havřických krojích. Po konzultaci s prof. Josefem Černíkem a Marií Jaškovou byl pro soubor rekonstruován komenský kroj a ve Slovači v Uherském Hradišti bylo ušito šest párů těchto krojů. Ty se doplňovaly až podle finančních možností. První vystoupení v nových komenských krojích bylo v Komni 14. listopadu 1954.

Soubor se účastnil různých soutěží, vystupoval v okolních obcích, ale i na Strážnických slavnostech (poprvé v r. 1956), na Kopaničářských slavnostech ve Starém Hrozenkově, na spartakiádě v Praze, na Dolňáckých slavnostech v Hluku, v Luhačovicích, v Brně, v Ústí nad Labem, v Doksích u Máchova jezera atd.

Po roce 1961 někteří členové ze souboru odešli, činnost začala ochabovat, protože se nepodařilo soubor doplnit, a tak se členové scházeli na večerech u cimbálu při různých příležitostech a vykonávali sběratelskou činnost, ze které pak čerpal po letech obnovený soubor Světlovan.

Obnovená činnost
Obnovit činnost souboru Světlovan, navázat na jeho dřívější úspěchy se snažila v roce 1972 parta nadšenců, které se záměr podařil tak, že se na první schůzce sešlo asi čtyřicet zájemců. O nácvik se starala bývalá členka souboru Olšava Jarmila Zelená-Uherková. Cimbálová muzika pod vedením Jaroslava Pavlíka se stala součástí souboru.

První vystoupení obnoveného souboru bylo již na jaře na prvomájových oslavách. Soubor vystupoval v komenských krojích.

Již v roce 1957 byl objeven a nato zveřejněn archivní materiál s popisem bojkovského kroje. Ten vzbudil zájem odborníků i vlastivědných pracovníků. Nelehkého úkolu rekonstrukce bojkovského kroje se ujala akademická malířka prof. Věra Fridrichová spolu s vědeckou pracovnicí Etnografického muzea v Brně Dr. Miroslavou Ludvíkovou, CSc. Rekonstrukce kroje včetně ušití v družstvu Slovač v Uherském Hradišti byla hotova začátkem roku 1975 a členové souboru v něm poprvé vystoupili v programu "Jde jaro".

Vedení souboru požádalo o spolupráci při tvoření pásem zkušené choreografy Jana Miroslava Krista a PhDr. Karla Pavlištíka.


Výčet vystoupení za téměř třicetiletou činnost obnoveného souboru by byl dlouhý. Účast na festivalech ve Strážnici, Východné, Myjavě, ve skanzenu v Rožnově pod Radhoštěm, na Dolňáckých slavnostech v Hluku, Jízdě králů ve Vlčnově, na Kopaničářských slavnostech ve Starém Hrozenkově, na Setkání Čechů a Slováků na Javořině atd. Ze zahraničních zájezdů to bylo Bulharsko, Rakousko, Francie, Jugoslávie, Řecko, Slovensko, kamarádství s německým souborem z Bad Arolsenu a jejich vzájemné výměny (nejnověji jede soubor do Německa v květnu).

Spolupráce s Dr. Pavlištíkem souboru přinesla největší úspěchy a ocenění. Vystoupení v přímém přenosu televize ze Strážnických slavností i z Východné, soubor byl hostitelským souborem jednoho z hlavních pořadů Strážnických slavností - Písně a tance přátelství - "Mečové tance v lidové kultuře evropských národů" spolu se soubory ze Španělska, Řecka, Itálie, Bulharska, Gruzie. Jednou z největších poct pak bylo, že se soubor stal laureátem Mezinárodního folklórního festivalu ve Strážnici v roce 1983 za zdařilou rekonstrukci historického záznamu letnicového obyčeje z jihovýchodní Moravy "Honění Kuruců". Světlovan najdete i na projektu videoencyklopedií "Lidové tance Čech, Moravy a Slezska". Za největší jeviště, na kterém soubor vystupoval v roce 1990, lze považovat rozměry v Kongresovém centru v Praze. Přátelství a spolupráce s Dr.Pavlištíkem trvá dodnes.

KONTAKTNÍ ADRESA:

Zájmové sdružení Světlovan
Bohumír Strommer
Mánesova 906
687 71 Bojkovice
Česko (CZ)
tel: (+420) 572 641 147

UMÍSTĚNÍ

DALŠÍ INFORMACE: http://www.bojkovice.cz

AKTUALIZACE: Petra Stojaspalová (MÚ Bojkovice) org. 56, 24.10.2005 v 09:33 hodin
Copyright 1998-2024 © www.infoSystem.cz,
součást prezentačního a rezervačního systému Doménová koule ®