PO RUSSKIPOLSKIFRANCAISDEUTSCHENGLISHČESKY Víno, vinařství a turistika - HLAVNÍ STRANA PREZENTACE 1 Vinařská oblast Morava Vinařská oblast Čechy
Vinařská turistika
Vinařská oblast Čechy
Vinařská oblast Morava
Česká vína
Moravská vína
Vinařství
Producenti vína
Vinařské stezky
Cech českých vinařů
Svaz moravských vinařů
Vinné sklepy
Vinotéky
Vinárny
Gastronomické speciality
Folklorní akce a festivaly
Folklorní sdružení
Folklorní soubory
Folklorní festivaly
Lidové tradice a zvyky
Lidová řemesla a výrobky
ČESKÁ REPUBLIKA
Služby pro turisty
Informační centra
Kultura a zábava
Památky UNESCO
Památky a architektura
Hrady a zámky
Aktivní dovolená
Turistika
Sport a relaxace
Ubytování
Stravování
Lázeňská zařízení
Přírodní zajímavosti
Chráněná krajinná území
Jeskyně a propasti
Naučné stezky
Klub českých turistů
Cestovní kanceláře
Turistické akce
Veletrhy a výstavy
Kongresy a konference

Vyhledávací centrum
Rejstřík ČR
Království perníku

Trasa Jeseník - Čertovy kameny - Jeseník [ Turistická trasa ]

Jeseník - Jeseník lázně - Česká Ves - Čertovy kameny - Zlatý chlum - Křížový vrch - Jeseník
Typ: pěší
Náročnost: středně náročná
Časová náročnost: polodenní
Restaurace : Jeseník, chata u Čertových kamenů, Zlatý chlum
Délka 15,5 km
Délka čas 5 hodin
Převýšení +730 m
Snížení -453 m
Nejnižší bod 408 m
Nejvyšší bod 908 m

Příjezdové místo: Jeseník, vlak, trať č. 290, autobusy z Brna, Prahy, Šumperka a Ostravy.
Výchozí místo: železniční stanice Jeseník, parkoviště osobních aut ve městě.
Časový rozvrh: Jeseník, vlak - Jeseník lázně 2 km (1/2 hod.) - Česká Ves, vlak 5 km (1 1/2 hod.) - Čertovy kameny 2 km (1 hod.) - Zlatý chlum 1 km (1/2 hod.) - Křížový vrch 2 km (1/2 hod.) - Jeseník, vlak 3 km (1 hod.), celkem 15,5 km, 5 hodin.

Náročnost: středně náročná trasa se strmým výstupem z České Vsi na Zlatý chlum.
Nejvyšší body: Zlatý chlum 908 m, Čertovy kameny 690 m.

Pozoruhodnosti: Jeseník - radnice, vodní tvrz; Jeseník lázně - lázeňský areál, Kongresový sál, kolonáda; Čertovy kameny - skalní útvar, rozhledy; Zlatý chlum - rozhledna.

Popis trasy:
Od železniční stanice v Jeseníku se dáme po červeně značené cestě (souběh se žlutou značkou) vlevo a po krátké chvíli dojdeme k nemocnici. Zde odbočíme vlevo a po modře značené cestě začneme stoupat nejprve zástavbou a poté po loukách až do lázní Jeseník k sanatoriu Priessnitz. Zde máme možnost využít značených lázeňských okruhů k prohlídce lázní. Od centrální orientace se vydáme severozápadním směrem po modře značené cestě (souběh se zelenou značkou) a kolem revolučního a Slovanského pramene dojdeme k Polskému prameni. Zde odbočíme vpravo, po krátké chvíli vyjdeme z lesa a polní cestou sestoupíme do údolí, kde překročíme železniční trať a vstoupíme do České Vsi. Projdeme zástavbou,na konci obce odbočíme vlevo a pastvinami začneme stoupat k lesu. V lese se dostaneme na lesní cestu a pokračujeme prudkým výstupem až na plošinu u Čertových kamenů. Zde je chata s restaurací, která je v sezóně otevřena. Za chatou se skrývá vlastní skalní útvar Čertových kamenů (690 m). Vystoupíme po významové značce na vyhlídkovou plošinu na vrcholu - výstup zajištěn řetězy, stejně jako vyhlídková plošina. Čertovy kameny tvoří několik skalních hradeb ze žulového pegmatitu. Hlavní skála s délkou přes 100 m patří mezi nejmohutnější skalní hradby v Jeseníkách. Z vyhlídkové plošiny je krásný rozhled do údolí říčky Bělé. Vrátíme se k chatě, odkud po modře značené cestě začneme náročný výstup na vrchol Zlatého chlumu (908 m). Pod vrcholem Zlatého chlumu je kamenná rozhledna vysoká 26 m, kterou v r. 1899 postavil německý turistický spolek. Z rozhledny je krásný pohled na Rychlebské hory, hřeben Hrubého Jeseníku, Králický Sněžník, Biskupskou kopu, do údolí Bělé a do polských rovin k městu Nysa. Rozhledna je přístupná za poplatek. V letní sezóně je u rozhledny otevřen bufet. Sestupovat začneme po modře značené lesní cestě na Křížový vrch (671 m). Zde stojí kaple sv. Anny, kde se koná jednou ročně poutní mše svatá. Odtud se podél sáňkařské dráhy dostaneme do Smetanových sadů, kde je Priessnitzův pomník z r. 1909 od sochaře Obetha. Městskou zástavbou kolem autobusového nádraží dojdeme zpět k železniční stanici Jeseník.

UPŘESŇUJÍCÍ ODKAZY

UMÍSTĚNÍ

DALŠÍ INFORMACE: http://www.infoSumperk.cz

Typ záznamu: Turistická trasa
AKTUALIZACE: Ladislav Hollý (archívní záznam) org. 56, 30.09.2003 v 10:35 hodin
Copyright 1998-2024 © www.infoSystem.cz,
součást prezentačního a rezervačního systému Doménová koule ®