PO RUSSKIPOLSKIFRANCAISDEUTSCHENGLISHČESKY Víno, vinařství a turistika - HLAVNÍ STRANA PREZENTACE 1 Vinařská oblast Morava Vinařská oblast Čechy
Vinařská turistika
Vinařská oblast Čechy
Vinařská oblast Morava
Česká vína
Moravská vína
Vinařství
Producenti vína
Vinařské stezky
Cech českých vinařů
Svaz moravských vinařů
Vinné sklepy
Vinotéky
Vinárny
Gastronomické speciality
Folklorní akce a festivaly
Folklorní sdružení
Folklorní soubory
Folklorní festivaly
Lidové tradice a zvyky
Lidová řemesla a výrobky
ČESKÁ REPUBLIKA
Služby pro turisty
Informační centra
Kultura a zábava
Památky UNESCO
Památky a architektura
Hrady a zámky
Aktivní dovolená
Turistika
Sport a relaxace
Ubytování
Stravování
Lázeňská zařízení
Přírodní zajímavosti
Chráněná krajinná území
Jeskyně a propasti
Naučné stezky
Klub českých turistů
Cestovní kanceláře
Turistické akce
Veletrhy a výstavy
Kongresy a konference

Vyhledávací centrum
Rejstřík ČR
Království perníku

Naučná stezka Stříbrný chodník v Odrách - Zastavení č.12 [ Доска для информации ]

Naučnou stezku zřídila v roce 2000 70/13 Základní organizace Českého svazu ochránců přírody v Odrách za pomoci členů Klubu historie dopravy z Ostravy a AVZO Odry.

Zastavení č. 12 - Bývalá skládka odpadů

Sanace a rekultivace skládky komunálního odpadu města Odry započala v srpnu 1995 a ukončena byla 24.1. 1996. Investorem bylo město Odry.

Účelem bylo provést uzavření tělesa skládky, upravit jeho tvar, provést průsakovou kanalizaci a záchytnou jímku. Součástí stavby byla i realizace vrtů pro monitorování spodních vod a teplot uvnitř skládky. Na závěr byla provedena rekultivace skládky.

K jakým procesům dochází uvnitř tělesa skládky? Jsou to procesy chemické, fyzikálně-chemické a biochemické, přičemž na složení průsakových vod mají největší vliv právě biochemické procesy. Ty probíhají ve dvou stadiích. V prvním stadiu převládá ve skládce kyselé kvašení s teplotou až 70°C. Délka trvání je 1,5 až 9 let. Průsakové vody mají nízké pH, nepříjemný zápach a vysoké organické znečištění. Po rekultivaci skládky v roce 1995 začínají převládat anaerobní procesy, při nichž jsou produkty kyselého kvašení transformovány na metan a CO2 a to pomocí mikroorganizmů. Průběh těchto procesů je pomalý a bude trvat řadu let. Průsakové vody z konce tohoto stadia se vyznačují neutrální chemickou reakcí.

Prioritním úkolem v oblasti nakládání s odpady je zvrátit poměr mezi skládkováním a separací odpadu a jeho následném využití ve prospěch druhé varianty.

SOUVISEJÍCÍ ODKAZY

UMÍSTĚNÍ

DALŠÍ INFORMACE: http://www.odra.ecn.cz

AKTUALIZACE: Ladislav Hollý (archívní záznam) org. 56, 26.07.2003 v 13:57 hodin
Copyright 1998-2025 © www.infoSystem.cz,
součást prezentačního a rezervačního systému Doménová koule ®