PO RUSSKIPOLSKIFRANCAISDEUTSCHENGLISHČESKY Víno, vinařství a turistika - HLAVNÍ STRANA PREZENTACE 1 Vinařská oblast Morava Vinařská oblast Čechy
Vinařská turistika
Vinařská oblast Čechy
Vinařská oblast Morava
Česká vína
Moravská vína
Vinařství
Producenti vína
Vinařské stezky
Cech českých vinařů
Svaz moravských vinařů
Vinné sklepy
Vinotéky
Vinárny
Gastronomické speciality
Folklorní akce a festivaly
Folklorní sdružení
Folklorní soubory
Folklorní festivaly
Lidové tradice a zvyky
Lidová řemesla a výrobky
ČESKÁ REPUBLIKA
Služby pro turisty
Informační centra
Kultura a zábava
Památky UNESCO
Památky a architektura
Hrady a zámky
Aktivní dovolená
Turistika
Sport a relaxace
Ubytování
Stravování
Lázeňská zařízení
Přírodní zajímavosti
Chráněná krajinná území
Jeskyně a propasti
Naučné stezky
Klub českých turistů
Cestovní kanceláře
Turistické akce
Veletrhy a výstavy
Kongresy a konference

Vyhledávací centrum
Rejstřík ČR
Království perníku

Kostel sv. Matouše [ Kostel nebo katedrála ]

Kostel sv. Matouše
Farní kostel sv. Matouše

Patron farního kostela: sv. Matouš

Farní kostel sv. Matouše byl zbudován a vysvěcen v r. 1822 namísto starobylého, sešlého kostelíka na hřbitově. Původně empírová stavba, pozdější úpravy byly provedeny v novorománském stylu. Největšími změnami prošel koncem minulého století. Nad vchodem byla postavena nynější velká věž, prodloužena okna a pořízen nový hlavní dřevěný oltář, v současné době nahrazený obětním stolem a kopií původního obrazu sv.Matouše od Tadeáše Milliana. Ze starého kostelíčka na hřbitově se docho­val malý zvon - umíráček s letopočtem r.1766.

Současné zvony ve věži kostela jsou již třetí v pořadí. První tři zvony byly pořízeny a slavnostně vysvěceny v r.1898. Všechny tři však byly odebrány pro válečné účely v 1.svět.válce. Dva zvony v r.1916 a třetí zvon v r.1917. Druhé pořízení zvonů se uskutečnilo v r.1923. Bohužel i tyto padly za oběť válce, tentokrát 2.světové. Všechny tři byly odebrány pro německý Wermacht v r.1942. Zůstal jen již zmíněný malý zvon "umíráček". Na třetí pořízení zvonů si farníci nastřádali až v r.1970. Dva nové, současné zvony byly ulity zvonařkou Leticií Dytrichovou v Brodku u Přerova s vysvěcením sv.Matouši a sv.Josefu.

V r.1974 byl kostel vymalován bývalým střítežským občanem malířem Františ­kem Műckem z Hranic. Pro špatný stav byly odstraněny staré dřevěné oltáře. Nový svatostánek a rámy na restaurované obrazy křížové cesty zhotovil místní stolař Bohumil Škrhla. Velký dřevěný kříž k obětnímu stolu zhotovil a sochu Krista vyřezal místní občan Rudolf Hapala. V r.1998 byla do kostela instalována nová dřevěná, uzavřená zpovědnice stolařem Jiřím Remešem z Partutovic. V r.1999 pořízena nová socha sv.archanděla Michaela, kterou zhotovil Jan Kozel z Bystřice p/H.

V r.1999 začala několikaletá větší oprava kostela. Byla opravena velká věž s opravou krovu, položením nové krytiny, oprava kříže, nová pozlacená báň a fasáda. V r.2000 se provedla náročná oprava střechy lodě kostela - výměna špatných krovů s nátěrem proti dřevokazným houbám a hmyzu, Na střechu kostela i věž se vrátila břidlicová krytina. Oprava kostela pokračuje v současné době fasádou. Celá oprava kostela je financována jen ze sbírek občanů Stříteže a Olšovce, kteří s tím započali v r.1996 a dřevo darovali soukromí vlastníci lesů.

Při opravě věže kostela v r.1999 se našly archivní dokumenty popisující život obce a slavnost ze svěcení nových zvonů po dostavbě věže v r.1898. Ne všechny však byly v pořádku. Z důvodu zatékání byla většina listin vlhká a plesnivá. Odborně byly listiny ošetřeny v Zemském muzeu v Opavě. Kromě listin byly nalezeny mince z doby od r.1759 do r.1890. Mince byly po vyčištění spolu s kopiemi původních listin a s přiložením dokumentů ze současnosti obce uloženy zpět do věže kostela.

Do opravené věže kostela pořídila obec nové věžní hodiny s elektronickým systémem řízení příjmu signálu z vysílače ve Frankfurtu n/M.

BOHOSLUŽBY:
Po:
Út:
St:
Čt:
Pá:
So: 18:00 říjen, leden - zimní čas
So: 19:00 duben, červenec - letní čas
Ne: 07:30 listopad, únor, květen, srpen
Ne: 09:00 prosinec, březen, červen, září
Kostel sv. Matouše

UMÍSTĚNÍ

DALŠÍ INFORMACE: http://www.striteznl.cz

AKTUALIZACE: Petr Svoboda (Infomorava.cz) org. 56, 21.04.2004 v 11:53 hodin
Copyright 1998-2024 © www.infoSystem.cz,
součást prezentačního a rezervačního systému Doménová koule ®