PO RUSSKIPOLSKIFRANCAISDEUTSCHENGLISHČESKY Víno, vinařství a turistika - HLAVNÍ STRANA PREZENTACE 1 Vinařská oblast Morava Vinařská oblast Čechy
Vinařská turistika
Vinařská oblast Čechy
Vinařská oblast Morava
Česká vína
Moravská vína
Vinařství
Producenti vína
Vinařské stezky
Cech českých vinařů
Svaz moravských vinařů
Vinné sklepy
Vinotéky
Vinárny
Gastronomické speciality
Folklorní akce a festivaly
Folklorní sdružení
Folklorní soubory
Folklorní festivaly
Lidové tradice a zvyky
Lidová řemesla a výrobky
ČESKÁ REPUBLIKA
Služby pro turisty
Informační centra
Kultura a zábava
Památky UNESCO
Památky a architektura
Hrady a zámky
Aktivní dovolená
Turistika
Sport a relaxace
Ubytování
Stravování
Lázeňská zařízení
Přírodní zajímavosti
Chráněná krajinná území
Jeskyně a propasti
Naučné stezky
Klub českých turistů
Cestovní kanceláře
Turistické akce
Veletrhy a výstavy
Kongresy a konference

Vyhledávací centrum
Rejstřík ČR
Království perníku

Etapa C2 - Zámky a příroda Poodří [ Cyklotrasa ]


Přehled o trase

Celková délka trasy: 73,9 km

Výchozí místo: Hukvaldy

Turistické cíle a služby v obcích na trasa

Průvodce etapou C2: Zámky a příroda Poodří


Cesta začíná v obci Hukvaldy známé svou hradní zříceninou, starobylou oborou či památníkem světoznámého hudebního skladatele Leoše Janáčka. Trasa navazuje na etapu B - Z Beskyd na Hukvaldy. Jak už sám název této etapy napovídá, čeká nás příjemná nenáročná projížďka obcemi, které poukazují na dochované zámecké budovy a krásnou přírodu Chráněné krajinné oblasti Poodří.

Z obce Hukvaldy zamíříme nejprve do její místní části Rychaltice. Pokud jste se nestihli občerstvit v některé z četných restaurací na Hukvaldech, můžete to napravit buď v restauraci U Richarda nebo v restauraci U Strakošů. Cestou si povšimněte galerie Antonína Kroči - významného hukvaldského rodáka, která se nachází v sousedství kostela sv. Mikuláše. Odtud už je to jen kousek to obce Fryčovice.

Fryčovice leží po obou stranách řeky Ondřejnice při středověké komunikaci spojující Hukvaldy s Brušperkem a Ostravou. Patří k nejstarším z hukvaldského panství, byla založena olomouckým biskupem Brunem ze Shauenburku kolem roku 1255. Obec si uchovává převážně zemědělský charakter. Zajímavostí je oblast Sovince, kde se dnes nachází rozsáhlá obora s chovem jelence viržinského.

Z Fryčovic se dostáváme do sousední, taktéž převážně zemědělské obce Kateřinice. Místní retenční nádrž slouží v letních měsících ke koupání nebo rybolovu. V její blízkosti se nachází penzion Eva - rodinný dům, kde je možno ubytovat se.

Poté, co projedeme obcí Kateřinice a mineme kostel sv. Kateřiny, ocitáme se v přírodním odpočinkovém koutě zámeckého parku v obci Trnávka. Zdejší barokní zámek je kulturní památkou, v němž je zachovalá hodnotná interiérová výbava z první a druhé poloviny 19. století. V současné době zde sídlí obecní úřad. V letních měsících je hojně navštěvováno koupaliště v osadě Chabičov. Nic vám nebrání v malé zastávce a v osvěžení se, neboť koupaliště je na trase, kterou budeme pokračovat do Staré Vsi nad Ondřejnicí.

Po průjezdu lesíkem Březiny se ocitáme ve Staré Vsi nad Ondřejnicí, jehož dominantou je renesanční zámek postavený v letech 1560 ? 1570. Ve své době byl reprezentativním sídlem venkovské šlechty. Dnes se svou slohovou čistotou a výjimečnou výzdobou řadí k významným památkám Moravy a Slezska. Své služby mohou nabídnou četné restaurace - Cykloparking u mlýna, restaruace Myslivna, Hrot, hostinec U Neuwirta, nebo restaurace Odra v místní části Košatka.

Místní částí Staré Vsi nad Ondřejnicí, která již patří do Chráněné krajinné oblasti Poodří, projíždíme a pokračujeme směrem do Petřvaldíku, což je místní část obce Petřvald, spadající do sdružení obcí Region Poodří. Již zde můžete obdivovat krásnou přírodu. Projíždíme po klidných zemědělských komunikacích a kolem půjčovny motokár se dostáváme do obce Albrechtičky.

Obec Albrechtičky, která patří k nejstarším v okolí, leží na pravém břehu řeky Odry v sousedství ostravského letiště Mošnov a přírodní rezervace Kotvice, kterou můžete navštívit prostřednictvím místní naučné stezky. Kromě přírodních krás, nespočtu rybníků a romantických zákoutí může obec nabídnout také architektonické památky. Dominantou je bezesporu kostel sv. Mikuláše s kryptou hrabat Vatterů z Lilie. S obcí je spojen i rod hudebního skladatele Leoše Janáčka. Jeho předkům - Vincenci a Jiřímu Janáčkovi - je věnována pamětní deska na místní základní škole.

Zhruba po 2 km se ocitáme v místní části města Studénky - v Nové Horce. Za zmínku stojí romantický barokní zámek s krásnou salla terenou a hodnotnými freskami, který dnes slouží k sociálním účelům. Nachází se zde Ústav sociální péče pro ženy.

Z Nové Horky budeme muset překonat silnici vedoucí ze Studénky směrem na Sedlnici a Mošnov a pokračovat po silnici III. třídy do Bartošovic.

Obec Bartošovice se nachází v údolní nivě řeky Odry. K památkově nejhodnotnějším objektům patří zámek, který je v současné době sídlem Regionu Poodří, slouží jako penzion a je zde také informační centrum. V zámeckém parku se nachází 250 let starý Platan javorolistý, pravděpodobně největší platan na severní Moravě. Obec se pyšní také nemovitou kulturní památkou. Je jí areál vodního mlýna nacházející se na dolním konci obce. V Bartošovicích se každoročně koná spousta tradičních akcí. Z těch nejznámějších jmenujme například "Otevírání Poodří a Pooderské koštování" nebo "Podzimní Pooderské rybářské slavnosti".

Z Bartošovic pokračujeme po cyklotrase směrem do Kunína, obce, rozkládající se po obou březích říčky Jičínky. Kunínský zámek patří mezi nejcennější zámecké stavby období baroka na Moravě. Zámek byl zpřístupněn veřejnosti 21. června 2003 v rámci každoročních zámeckých slavností. Byly zde zprovozněny 2 prohlídkové okruhy, které můžete shlédnout v měsících červenec až říjen. Dobře najíst a napít se můžete v některé z kunínských restaurací např. U dobré hraběnky, v restauraci Myslivna nebo nově zřízeném Bowling klubu.

Překonáním mírného stoupání se objevíme v obci Bernartice nad Odrou a to hned u její největší chlouby - technické památky lesní mlýn. Ve zdejším penzionu U Haitlů se můžete nejen ubytovat, ale i projet na koni. Pokud tak neučiníte, ale přece jen byste něco slupli, zamiřte k řece Odře, kde se nachází Občerstvení.

Z Bernartic nad Odrou se po cyklotrase vydáme směrem na Jeseník nad Odrou. Cestou se můžeme vykoupat na koupališti v jedné ze 4 místních častí - v Hůrce. K dalším místním částím obce Jeseník nad Odrou patří Blahutovice, Polouvsí a Hrabětice. Obec je známá především kulturními památkami, k nimž patří kostel Nanebevzetí Panny Marie, zámek, náhrobek rytíře Cischiniho apod. Turistické ubytování nabízí ubytovna v areálu TJ Sokol.

Z Jeseníku nad Odrou se vydáme směrem na Hranice. Projíždíme malými vesničkami Dub, Heřmanice, Hranické Loučky a Špičky. Zde nás čeká nejnáročnější úsek této etapy. Od vesničky Dub totiž dá se říct, že krom občasných sjezdů neustále šlapeme do kopce až do Špiček. Odsud pokračujeme kolem hranického lomu a krásného dřevěného kostelíka. Poté bezpečně vjíždíme do Hranic, ležícími v prostoru Moravské brány, na pravém břehu řeky Bečvy, mezi Oderskými vrchy a Podbeskydskou pahorkatinu.

Centrem veškerého dění je dozajista Masarykovo náměstí. Nachází se zde nejen četná stravovací zařízení (Moravská hospoda, restaurace Archa, Na hradbách), ale i řada památek např. budova Staré radnice, kde sídlí Městské muzeum, galerie a informační centrum, kostel Stětí sv. Jana Křtitele, měšťanské domy apod. K významným památkám patří renesanční zámek s nádvorními arkádami. Dnes zde sídlí městský úřad. K dalším památkám náleží židovský hřbitov, synagoga, kostelíček a řada soch a sousoší. Na okraji města se nachází sportovní areál s koupalištěm. K ubytování slouží řada hotelů a penzionů (hotel Cementář, sport hotel Sokolovna, penzion Růžek, Franz Josef) a další.

Z Hranic pokračujeme podél řeky Bečvy, lesními cestičkami až do Týnu nad Bečvou, naší poslední zastávky na trase. Komu zbylo ještě dostatek sil, měl by navštívit hrad Helfštýn tyčící se nad obcí. Tento hrad patří k nejrozsáhlejším hradům Evropy a je jedním z nejlépe udržovaných hradních souborů v ČR.

Mapa etapy C2: Zámky a příroda Poodří

UMÍSTĚNÍ


Typ záznamu: Cyklotrasa
AKTUALIZACE: Pavel Náplava (Pavel Náplava - COLOR Studio) org. 2, 03.11.2004 v 10:33 hodin
Copyright 1998-2024 © www.infoSystem.cz,
součást prezentačního a rezervačního systému Doménová koule ®