PO RUSSKIPOLSKIFRANCAISDEUTSCHENGLISHČESKY Víno, vinařství a turistika - HLAVNÍ STRANA PREZENTACE 1 Vinařská oblast Morava Vinařská oblast Čechy
Vinařská turistika
Vinařská oblast Čechy
Vinařská oblast Morava
Česká vína
Moravská vína
Vinařství
Producenti vína
Vinařské stezky
Cech českých vinařů
Svaz moravských vinařů
Vinné sklepy
Vinotéky
Vinárny
Gastronomické speciality
Folklorní akce a festivaly
Folklorní sdružení
Folklorní soubory
Folklorní festivaly
Lidové tradice a zvyky
Lidová řemesla a výrobky
ČESKÁ REPUBLIKA
Služby pro turisty
Informační centra
Kultura a zábava
Památky UNESCO
Památky a architektura
Hrady a zámky
Aktivní dovolená
Turistika
Sport a relaxace
Ubytování
Stravování
Lázeňská zařízení
Přírodní zajímavosti
Chráněná krajinná území
Jeskyně a propasti
Naučné stezky
Klub českých turistů
Cestovní kanceláře
Turistické akce
Veletrhy a výstavy
Kongresy a konference

Vyhledávací centrum
Rejstřík ČR
Království perníku

Dožínky ve skanzenu v Kouřimi

Dožínky
obžínky, dožatá, obvazná, ožinek, požnivky… Slavnost ukončení žní v podobě z 19. století
V sobotu 22. srpna 2020 od 10 do 18 hodin uvede Muzeum lidových staveb v Kouřimi národopisný pořad Dožínky. Pořad připomene zvyky významné slavnosti po ukončení žní známé již z předkřesťanských dob v podobě, v jaké se konaly v 19. století. Návštěvníky čeká bohatý program určený všem věkovým kategoriím.
V 11:00, 14:00 a 16:00 hodin projde areálem muzea dožínkový průvod. U sochy sv. Donáta se ženci pomodlí ke svému patronovi – ochránci před bleskem a bouřkou. Nejkrásnější žnečka předá rychtáři dožínkový věnec. Pěvecké vedení průvodu má na starosti zpěvačka Veronika Korčáková, na dudy bude doprovázet Josef Fiala.

Tkadlec Jan Lima bude pracovat na tkalcovském stavu z 18. století, kovář Zdeněk Grausam předvede své řemeslo v kovárně ze Starého Bydžova. S jeho pomocí si děti určitě rádi ukovají hřebík. Dílnu na výrobu slaměných ozdob pod vedením Markéty Bartákové si užijí i dospělí.
„Využívání konopí nejen v české lidové tradici“ přiblíží spolek Konopa, nestátní nezisková ekologická organizace, která se osvětovou činností zabývá více jak 20 let.

„Co se jedlo o žních“ je název besedy o stravování při letních pracích s ukázkou prostřeného stolu, připraveného Olgou Kaderovou, odbornicí na dobovou kuchyni. Besedy probíhají po celý den.
Pečení v chlebové peci a celý proces od topení, vymetání a zadělávání těsta k hotovému pečivu představí zkušená lektorka Iva Válková. Svoji šikovnost si návštěvníci ověří na dílně pečení chlebových uzlíků a vdolků, znalosti pak při poznávání různých druhů obilovin a luštěnin.

Velkým lákadlem jistě bude možnost vyzkoušet si sečení obilí a vázání snopů či ukázka fungování hrsťové sekačky. Vystaveny budou stroje a nářadí pro žňovou seč, pluhy a stroje pro podmítku, orbu, přípravu půdy a setí. Vše předvede a vysvětlí muzejní zahradník a chovatel Martin Spěváček.
Své řemeslo předvedou Bednáři Plzeňského Prazdroje. Zájemci si vyzkouší, jak některé z bednářských dovedností sami zvládnou.
Bylinkářka Jana Hunalová nabídne vlastní bylinné čaje a ráda poradí, firma Likeria z Kouřimi nabídne speciální alkoholové nápoje a sirupy zajímavého složení. Nebude chybět tradiční občerstvení podávané ve starobylé hospodě zvané Šperkovna.

V muzeu probíhá výstava „Od Markéty k Matičkám“, pracovníci muzea v dobovém oblečení hospodářů k ní podají odborný výklad.
Výjimečnou událostí bude letos požehnání mariánského sloupu z Konárovic knězem Řádu křižovníků s červenou hvězdou P. PhDr. Markem Pučalíkem, Ph.D., O.Cr.
Vstupné: 120Kč, snížené 80 Kč, rodinné 320 Kč.
Zvyky dožínkových slavností
Důležitou roli při dožínkách hrálo odvážení posledního snopu obilí, předávání dožínkového věnce majiteli statku a následná hostina ženců a žneček. Obyčeje vykonávané s posledním snopem a věncem vycházejí z magického základu. Poslední snop se nazýval baba, žebrák, nevěsta nebo starý a ženci ho vezli na poslední fůře obilí, postavený klasy vzhůru, ozdobený květinami, pentlemi nebo jeřabinami. Snop měl být co největší a nejtěžší, aby taková byla i úroda v následujícím roce. Poslední snop byl zdrojem zábavy, ženci ho někdy strojili do mužských nebo ženských šatů, tančilo se s ním i kolem něj. Poté se stavěl ve stodole na čestné místo a mlátil se jako poslední. Vymlácené zrno z něj se uschovávalo na příští rok do setí, kvůli víře v jeho další zmnožení.
Dožínkový věnec rovněž hrál důležitou roli, byl předáván hospodáři a tvořil jádro celé slavnosti. Uchovával se do Vánoc nebo do příštích žní zavěšen v komoře nebo v síni. Zrno z věnce mělo pomoci reprodukovat úrodu z předcházejícího roku, na Štědrý den se jím krmily slepice, aby dobře nesly, krávy, aby dobře dojily a také se užívalo jako léčivo při nemocech dobytka. Při dožínkách věnec nesla obvykle ta nejpěknější a nejvýřečnější žnečka, která když ho přinášela k hospodáři, hospodyně ji pokropila vodou, aby obilí bylo čisté. Předávání věnce doprovázely verše a vinše, ve kterých se děkovalo Bohu za úrodu a dělníkům za odvedenou práci.
Bezprostředně po žatvě se konala dožínková hostina, kde se podávaly různé pokrmy podle kraje a také zámožnosti hospodáře. K těmto pokrmům patřily například tvarůžky, kaše, omáčky, drůbeží polévka, vařená slepice, nebo pečené maso s chlebem. Mezi nejoblíbenější nápoje patřilo pivo a kořalka. V některých krajích se při dožínkách obřadně zabíjel kohout.

Petr Tyc
pracovník pro vztah s veřejností
tel.: 724 391 362

Regionální muzeum v Kolíně, p. o.
Příspěvková organizace Středočeského kraje
muzeumkolin.cz
skanzenkourim.cz
muzeumkourimska.cz
podlipanskemuzeum.cz

Zveřejněno 02.08.2020 v 01:06 hodin
Copyright 1998-2024 © www.infoSystem.cz,
součást prezentačního a rezervačního systému Doménová koule ®